TEST 04.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik a vývoj litosféry
Advertisements

Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Endogenní (vnitřní) pochody
Vypracovali: Matouš Švec Radim Švanda
Ledovcové tvary.
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Registrační číslo projektu:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Sopečná činnost 1.divergentní desková rozhraní (středooceánské hřbety a kontinentální riftové zóny)  2. horké skvrny 3. konvergentní desková rozhraní.
© copyleft Jiří Trávník
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
Litosféra II..
LITOSFÉRA kamenný obal Země sféra tvořená horninami v pevném stavu
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
LITOSFÉRA kamenný obal Země sféra tvořená horninami v pevném stavu
Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
MAGMATISMUS.
DEN ZEMĚ ZEMĚTŘESENÍ. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Interaktivní „idealizovaný“ průřez sopkou
ÚLOHA SOPEK PŘI FORMOVÁNÍ RELIÉFU ZEMĚ
Zemětřesení a sopečná činnost
Zemětřesení a vulkanismus
Sopečné jevy.
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_PŘ.9.36 –MINERÁLY A HORNINY– pracovní list
Endogení geologické děje
TEST 05. Otázka číslo 1. Intruze je: a)proces výstupu magmatu na zemský povrch; b)proces diferenciace magmatu; c)proces průniku magmatu horninovým prostředím.
... aneb Proč se země chvěje
TEST 02. Otázka číslo 1. Difúzní mlhovina je tvořena: a)prachem a plynem, který odráží záření; b)prachem a plynem, který svítí; c)prachem a plynem, který.
TEST 01. Otázka číslo 1. Mezi skleníkové plyny nepatří: a)vodní pára; b)metan; c)argon.
TEST 06.
Vnitřní geologické děje
TEST 03. Otázka číslo 1. Sluneční skvrny jsou: a)skvrny vzniklé po protuberancích; b)chladnější místa na povrchu Slunce; c)skvrny s teplotou 9 tisíc o.
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Tsunami Malajsie 2004, 2005 a teorie
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Sopečná činnost.
Zemětřesení.
Sopky a sopečná činnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví.
Sopečná činnost a zemětřesení
Přírodní činitelé.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Sopky a sopečná činnost
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Sopky a sopečná činnost
Geologické děje.
VY_32_INOVACE_19_Horniny
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Transkript prezentace:

TEST 04

Otázka číslo 1. Batolit je: výlevné těleso obrovských rozměrů, u kterého naznáme hloubkový dosah; hlubinné těleso obrovských rozměrů, u kterého známe hloubkový dosah; hlubinné těleso obrovských rozměrů, u kterého neznáme hloubkový dosah.

Otázka číslo 2. Chemické zvětrávání dominuje: v aridních oblastech; v oblastech mírného pásmu; v humidních oblastech.

Otázka číslo 3. Hlubinné intruzivní těleso oválného nebo dlouze elipsovitého tvaru, jehož výška přesahuje šířku se označuje: a) pluton; b) jehla; c) peň.

Otázka číslo 4. Sopouch je: spojovací kanál mezi kráterem a vulkanickým krbem; je místo výstupu vodních par s teplotou do 200 oC; krajinný prvek krasu.

Otázka číslo 5. Stratovulkán je tvořen: pyroklastickým materiálem; pyroklastickým materiálem a lávovými proudy; lávovými proudy a příkrovy.

Otázka číslo 6. Pokles je: nespojitá sekundární struktura, u které se nadložní kra pohybuje nad podložní kru; nespojitá sekundární struktura, u které se nadložní kra pohybuje dolů vůči podložní kře; spojitá sekundární struktura, u které se nadložní kra pohybuje pod podložní kru.

Otázka číslo 7. Největší vulkány jsou: stratovulkány; efuzivní vulkány; explozivní vulkány.

Otázka číslo 8. Svahové pohyby dělíme podle rychlosti na: ploužení, sesouvání, tečení a řícení; ploužení, sesouvání, stékání a řícení; ploužení, sjíždění, tečení a řícení.

a) metamorfovaných hornin; Otázka číslo 9. Pískovec patří do skupiny: a) metamorfovaných hornin; b) cementačních hornin; c) klastických hornin.

Otázka číslo 10. Horské otřesy jsou spojeny s: a) pohyby horninových hmot na okraji litosférických desek; b) pohyby horských oblastí; c) důlní činností.

Otázka číslo 11. Grafický záznam zemětřesení se označuje: a) seismometr; b) seismograf; c) seimogram.

Otázka číslo 12. Neogén je období: b) mesozoika (druhohor); a) paleozoika (prvohor); b) mesozoika (druhohor); c) kenozoika (třetihor).

Otázka číslo 13. Nejčetnější výskyt přirozených zemětřesení je v oblastech: a) okraje litosférických desek - ve značných hloubkách; b) platformy litosférických desek - v přípovrchových oblastech; c) okraje litosférických desek – v přípovrchových oblastech.

Největší ztráty na lidských životech při zemětřesení souvisí s: Otázka číslo 14. Největší ztráty na lidských životech při zemětřesení souvisí s: vlastními otřesy povrchu; řícením budov, lavinami, sesuvy, tsunami; horotvornými pohyby.

Otázka číslo 15. Mezi hlavní typy mraků řadíme: a) stratus, typus a cumulus; b) stratus, cirrus a cumulus; c) cirrus, typus a stratus.