Elektrické spotřebiče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Výkon elektrického proudu
Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva.
* Jedná se o aplikační software, který umožňuje střih a další zpracování videozáznamů a jejich export do různých formátů, případně i finalizaci DVD. *
Vznik střídavého proudu
ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE V DOMÁCNOSTI
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
PN přechod v el. poli.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Práce a výkon elektrického.
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Zahřívání vodiče při průchodu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Využití elektromagnetu
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Název materiálu: ÚČINNOST
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Lineární elektromotor
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Elektřina v domácnosti
Rozvod elektrické energie
Vedení elektrického proudu v látkách
Solární panely g.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
Spotřeba elektrické energie
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
VY_32_INOVACE_B Účinnost - úlohy
Polovodičová dioda.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Této práci říkáme elektrická práce.
Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Počítač a jeho složení.
* Druh elektrického netočivého stroje * Řadí se mezi měniče (střídavé) * Přenáší elektrickou energii mezi dvěma obvody pomocí elektromagnetické indukce.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Druhy transformátorů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název materiálu: Elektrická práce – výklad učiva.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Světlo.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrická práce Číslo DUM: III/2/FY/2/2/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_07_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Stejnosměrný.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Název výukového materiálu
Elektřina v domácnosti
Elektrické spotřebiče
03 Elektrické spotřebiče
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Elektrické spotřebiče

Vymezení a rozdělení Za elektrický spotřebič je považováno komplexní zařízení, které využívá ke své činnosti elektrický proud a elektrickou energii ve většině případů mění na jiný druh energie. Rozdělujeme podle přeměny energie: Světelné Tepelné Pohybové

Světelné elektrické spotřebiče Nějběžnější je zahřívání vlákna na teplotu kolem 2500°C (žárovky), mnohem účinnější je využití elektrického výboje v plynech (zářivky, výbojky). Kromě těchto zdrojů se pro zvláštní účely používají také polovodičové svítivé diody LED, doutnavky nebo laser. [1]

Tepelné elektrické spotřebiče Tepelné jsou takové elektrické spotřebiče, které přeměňují el. energii na tepelnou. Topidla Ohřívače Žehličky Obr.: http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/4-1.htm [1]

Pohybové elektrické spotřebiče Pohybové jsou takové elektrické spotřebiče, které přeměňují el. energii na pohybovou. Spotřebiče s elektromotory (vrtačky, vysavače, pračky…) Obr.: http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/4-1.htm [1]

Jiné typy U mnoha el. spotřebičů nemůžeme přesně určit o jaký druh se jedná, protože přeměňuje el. energii na více druhů energií. Typickými zástupci jsou zmíněné pračky, dále přehrávače, televize atd. Zkuste jmenovat další takové spotřebiče a určete u nich typy přeměny energií.

Parametry el. spotřebičů Příkon Udává kolik energie spotřebuje Jmenovité napětí Pracovní napětí zařízení Účinnost Udává poměr užitného výkonu a příkonu spotřebiče, obvykle v %. Třída bezpečnosti Třída krytí Udává odolnost proti vodě a pevným částicím

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Období použití: 1. pololetí šk. roku Vytvořeno: 26. 12. 2012 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. Zdroje informací: [1] http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/4-1.htm