-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Advertisements

Hvězdy.
GALAXIE.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Slunce.
Planety sluneční soustavy
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země
Hvězdy.
Registrační číslo projektu
HISTORIE ZEMĚ.
Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.
Charakteristika Hvězd
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Plný warp, pane Tuvoku!.
HVĚZDY 1.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Úvod do hvězdné astronomie
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
ASTRONOMIE DEEP SKY.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
GALAXIE.
Astronomie RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP.
Existence superobřích diamantů M. Benc. Motivace -A. C. Clarke – Vesmírná odyssea -Je možná existence takovéhoto diamantu v nitru Jupitera? -Je možná.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Atmosféra Země a její složení
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
PŮVOD PLANET.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_20 Název materiáluSpektra.
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Země a život, vývoj života
HVĚZDY.
Základy astronomie, Slunce
Saturn.
Prezentace – výklad učiva
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Saturn.
Vzduch Vzduch.
VESMÍR.
SLUNCE.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové částice vznikají převážně v atmosférách obřích hvězd, které jsou bohaté na páry uhlíku, a z nich vznikají amorfní uhlíkové částice, které jsou velké asi jako saze z cigaretového kouře. Do prostoru se z atmosféry hvězdy dostávají tlakem záření hvězdy, které je může dostat z atmosféry hvězdy díky jejich malým rozměrům. Plynová složka je tvořena tak, že na atomů vodíku připadá 80 atomů hélia a 1 atom těžšího prvku, což přibližně odpovídá složení průměrných hvězd. Mlhoviny se často nachází v blízkosti horkých hvězd a díky tomu, že je jejich plynná složka tvořena převážně vodíkem, tak tato horká hvězda vodík ionizuje a díky tomu mlhoviny září.

Rozdělení jasné mlhoviny, které dále dělíme na –mlhoviny emisní (plynné) – záření způsobuje zahřátý plyn. Tyto pak dále rozdělujeme na: planetární mlhoviny – mlhoviny s bílým trpaslíkem v centru, který tuto mlhovinu ionizuje; zbytky supernov – zbytky po výbuchu supernovy; oblasti HII – oblasti, které jsou z velké části tvořeny ionizovaným vodíkem; –mlhoviny reflexní (prachové) – záření je způsobené rozptylem světla blízké hvězdy na prachových částečkách mlhoviny; temné mlhoviny, které jsou oblaky nesvítícího prachu a plynu a jsou vidět jen díky zářícímu pozadí, kterým může být například jiná (difúzní) mlhovina

Obrázky Jasná mlhovina mlhovina omega kolíbka hvězd

Mlhovina Krabí v souhvězdí Býka Mlhovina Činka