Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Jaromír Erben: Rozbor díla Kytice z pověstí národních
Advertisements

Kytice Karel jaromír erben.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Literární výchova 5. ročník
K. J. Erben Finančnice zvuk mono.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
KUŘÁTKO A OBILÍ František Hrubín.
Pšenice Ječmen Oves Žito OBILÍ.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Křesťanská víra a její projevy u některých osobností působících v Čechách.
Obecné poučení o literatuře
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
František Hrubín Jan Musil.
Neděle pěkná jako tulipán, a proto není radno býti sám, říkáme vesele, dneska jen v kostele vítáme zrovna vás. Slečna jde v džínách, to se nedělá, jít.
Vítězslav Hálek Májovci
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Karel Jaromír Erben (7.Listopadu listopadu 1870)
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
KAREL JAROMÍR ERBEN 1811 – 1870 VY_32_INOVACE_33.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
František Ladislav Čelakovský
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Spisovatelé dětské literatury
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
SKLÁNÍM SE PŘED TEBOU JSEM NA SVÝCH KOLENOU JÁ TEĎ VŠE PODDÁVÁM.
Dělení literatury.
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
K. J. Erben Finančnice zvuk mono.
Karel Jaromír Erben Kytice

Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Poezie Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

POEZIE Slovo poezie pochází z řeckého slova poiésis – tvorba. Poezie je básnictví a vedle prózy a dramatu je základním druhem literatury. Autor toho druhu umění je označován za básníka. Jedná se o jazykové dílo, které se od běžné mluvy odlišuje používáním uměleckých prostředků (rým, rytmus,obraznost nebo symbolika). Do středověku neexistovalo prakticky dílo psané jinou než veršovanou formou.

POEZIE Dělení poezie: 1.epická poezie – má děj,příběh,vystupují zde postavy, je to příběh ve verších(epos) 2.lyrická poezie – nemá děj,žádný příběh, snaží se vystihnout náladu,pocity, dojmy, touhy a přání(milostná,přírodní, historická,satirická) 3.lyricko-epická poezie – děj je potlačen, přesto většinou patrný(balada)

POEZIE Ukázka epické poezie: František Hrubín Kuřátko a obilí Jak to bylo, pohádko? Zabloudilo kuřátko za zahradou, mezi poli, pípá, pípá, nožky bolí.

POEZIE Ve vysokém obilí, bude večer za chvíli. Povezte mi, bílé ovsy, kudy vede cesta do vsi? Jen se zeptej ječmene, snad si na to vzpomene. Kuře bloudí mezi poli, pípá, pípá, nožky bolí.

POEZIE Pověz, milý ječmínku, jak mám najít maminku? Ječmen syčí mezi vousy, ptej se pšenic, vzpomenou si. Kuře pípá u pšenic, nevědí však také nic. Milé kuře, je nám líto, ptej se žita, poví ti to.

POEZIE Kuře hledá žitné pole, ale to je dávno holé. A na suchá strniska vítr tiše zapíská. Vždyť jsi doma za chalupou. Slyšíš? V stáji koně dupou, kocour ve stodole vrní - a tvá máma za vraty - zob, zob, zobá bílé zrní s ostatními kuřaty.

POEZIE Děkuji ti, žitné pole! Pozdravuj tam ve stodole! Koho, milé políčko? Zrno i to zrníčko! Ať se ke mě z jara hlásí, vychovám z nich nové klasy. A tak mámu za krátko našlo také kuřátko.

POEZIE Ukázka lyrické poezie: Emanuel Frynta Óda na lelky Kromě paní učitelky celá třída chytá lelky, tlustý, tenký, malý, velký, sedí jako přišití, hledí něco chytiti.

POEZIE Už je lelků plná třída okna, skříně, stůl i křída, nadarmo se nepovídá, že se dílo podaří, když se ruka k ruce přidá. Někdy se to vydaří.

POEZIE Jenom paní učitelka, chudák nešťastná, div nelká, nechytila od pondělka ani jediného lelka, jí se totiž nelekne nikdo, ani lelek ne.

POEZIE Ukázka lyricko- epické básně –balada: (báseň se smutným dějem,jsou zde nadpřirozené bytosti,které vítězí a balada má smutný konec) Polednice Karel Jaromír Erben Polednice (Kytice) U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo. "Bodejž jsi jen trochu málo, ty cikáně, mlčelo!

POEZIE Poledne v tom okamžení, táta přijde z roboty: a mně hasne u vaření pro tebe, ty zlobo, ty! A zas do hrozného křiku - "I bodejž tě sršeň sám - ! Že na tebe, nezvedníku, Polednici zavolám! Mlč! Hle husar a kočárek - hrej si! - tu máš kohouta!" Než kohout, vůz i husárek bouch, bác! letí do kouta.

POEZIE Pojď si proň, ty Polednice, pojď, vem si ho, zlostníka!" - A hle, tu kdos u světnice dvéře zlehka odmyká. "Dej sem dítě!" - "Kriste Pane, odpusť hříchy hříšnici!" Divže smrt ji neovane, ejhle tuť - Polednici! Malá, hnědá, tváři divé pod plachetkou osoba; o berličce, hnáty křivé, hlas - vichřice podoba!

POEZIE A vinouc je, zpět pohlíží - běda, běda dítěti! Polednice blíž se plíží, blíž - a již je vzápětí. Tu slyš: jedna - druhá - třetí - poledne zvon udeří; klika cvakla, dvéře letí - táta vchází do dveří. Již vztahuje po něm ruku - matka tisknouc ramena: "Pro Kristovu drahou muku!" klesá smyslů zbavena.

POEZIE Ve mdlobách tu matka leží, k ňadrám dítě přimknuté; matku vzkřísil ještě stěží, avšak dítě - zalknuté.

POEZIE Otázky: 1Jak se nazývá autor poezie? 2.Na jaké druhy rozdělujeme poezii? 3.Co je charakteristické pro epickou poezii? 4.Co je charakteristické pro lyrickou poezii? Otázka pro bystré hlavičky: Odkud pochází slovo poezie?

POEZIE Zápis: -poezie je básnictví a je základním druhem literatury - autor toho druhu umění je označován za básníka -dělení poezie: 1.epická poezie – má děj,příběh,vystupují zde postavy, je to příběh ve verších(epos) 2.lyrická poezie – nemá děj,žádný příběh, snaží se vystihnout náladu,pocity, dojmy, touhy a přání(milostná,přírodní, historická,satirická) 3.lyricko-epická poezie – děj je potlačen, přesto většinou patrný(balada)

POEZIE Prameny: http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/karel-jaromir- erben/polednice-kytice.html http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/frantisek- hrubin/kuratko-a-obili.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Poezie http://primatrida.webnode.cz/domaci-ukoly/recitace/

POEZIE KONEC