Vznik střídavého proudu sinusoida

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

36. Střídavý proud v energetice
Nadpis do sešitu STŘÍDAVÝ PROUD V./2./92.
Elektromotor a třífázový proud
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrické motory a pohony
ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno.
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Obvody střídavého proudu
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Střídavý proud(napětí) vznik
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí
Popis a provedení synchronních strojů
Elektrické stroje.
Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Elektrické stroje a zařízení
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_115.
Tato prezentace byla vytvořena
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Elektromotor Smetanová Michaela.
Stejnosměrné stroje.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Ly Dieu Huong Marie Fialová. Cíl Prohloubit si znalosti v oblasti elektrické energie, na které jsme všichni závislí Cesta Výroba vlastních zdrojů.
OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U-3-002
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
Dynamo, alternátor, elektromotor
Trojfázová soustava.
Dynama a alternátory Kryštof Klika, 3E.
Parametry střídavého napětí a proudu
TROJFÁZOVÉ STŘÍDAVÉ NAPĚTÍ
Střídavé napětí a střídavý proud
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 14 TÉMA: Elektromotor ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_07_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Stejnosměrný.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné stroje – dynamo.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Popis a princip generátoru na stejnosměrný proud.
Elektromotor Ludmila Ciglerová. Cívka s proudem ve stejnorodém magnetické poli NS + -
Elektromotory Elektromotory jsou stroje, které přeměňují elektrickou energii na mechanickou práci.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje jsou elektrické točivé stroje, které mají na vyniklých pólech statoru umístěno budící vinutí a vývody cívek.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Elektromagnetické jevy
Střídavý proud - 9. ročník
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

Vznik střídavého proudu sinusoida Generátory Vznik střídavého proudu sinusoida Pomocí této prezentace se žáci seznámí s novým fyzikálním jevem elektromagnetické indukce. Studiem závislostí a sestavením obvodu pochopí vznik indukovaného proudu v uzavřeném obvodu. Doplněním neúplných vět a výběrem správných odpovědí žáci vysvětlí změny magnetického pole v okolí cívky. Vyučující prakticky ukáže žákům sestavený obvod a prakticky znázorní elektromagnetickou indukci Následně si žáci zakreslí a napíší poznatky do sešitu http://www.fyzika007.cz/elektrina-a-magnetismus/nestacionarni-magneticke-pole/elektromagneticka-indukce---zapis-do-sesitu http://phet.colorado.edu/sims/faradays-law/faradays-law_en.html http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/3-2.htm www.zsnalise.cz/?Mode=file&Title=File:PL3

Odpověz Co to je efektivní hodnota střídavého proudu a napětí? Jak se značí? Jak vypočteme efektivní hodnotu střídavého proudu a napětí? Jaká frekvence a jaká efektivní hodnota střídavého napětí je ve spotřebitelské síti?

Vznik střídavého proudu Vzniká elektromagnetickou indukcí – nejčastěji otáčením cívky ve stejnorodém magnetickém poli. Střídavý proud pravidelně mění velikost a směr.

Generátory elektrického napětí Stroje, které přeměňují mechanickou energii na elektrickou Pracují na principu elektromagnetické indukce. Skládají se ze 2 základních částí: Stator – pevná část Rotor – otáčivá část Generátory rozdělujeme na: Alternátor = generátor k výrobě střídavého napětí Dynamo = generátor k výrobě stejnosměrného napětí

Alternátor v praxi se většinou neotáčí cívka v mg. poli ale naopak generuje střídavé elektrické napětí pracuje na principu elektromagnetické indukce – v cívce otáčející se v mg. poli se indukuje napětí v praxi se většinou neotáčí cívka v mg. poli ale naopak

Pevné cívky tvoří stator a mezi nimi se otáčí rotor tvořený magnet (nebo elektromagnet) Vývody z cívek jsou připojeny ke kartáčkům, ze kterých se do obvodu odebírá střídavý proud v elektrárnách se využívá trojfázový alternátor

Dynamo Dynamo generuje stejnosměrné elektrické napětí. Dynamo se skládá ze: statoru tvořeného magnetem nebo elektromagnetem rotoru s vinutím komutátoru = prstenec rozdělený izolantem

Princip: konce cívky jsou připojeny ke kroužku rozříznutému na 2 poloviny obou polovin se dotýkají kartáčky, mezi nimi je stále napětí se stejnou polaritou alternátor s komutátorem, vyrábí tepavý stejnosměrný proud – stejný směr, velikost se v čase mění Obr. 6

Užití generátorů Elektrárny (vodní, tepelné, jaderné) Větrné elektrárny

Dynamo na jízdním kole Benzínové elektrocentrály

Kapesní svítilny

Co jsme se dozvěděli? Jak vzniká střídavé a stejnosměrné napětí Co je rotor a stator K čemu slouží kartáčky a komutátor

Co jsme si zapamatovali? Co to je střídavý proud? Jak vzniká střídavý proud? Jak se nazývají stroje na výrobu střídavého proudu? Co to alternátor? Popiš ho. Co to je dynamo? Popiš ho. Kde se využívají generátory?

Generátor střídavého napětí se nazývá dynamo rotor alternátor

Generátor stejnosměrného napětí se nazývá alternátor dynamo stator

Otáčející se část alternátoru se nazývá stator motor rotor

Pevná (neotáčející se) část alternátoru se nazývá stator motor rotor

V generátorech elektrického proudu se přeměňuje energie: elektrická na mechanickou mechanická na elektrickou chemických reakcí na elektrickou