Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_TE2.02 Rozdělení omáček Vytvořeno: 1.9. 2013 Ověřeno: 6.9. 2013 Třída: SUS2
OMÁČKY Vzdělávací oblast: Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: teplé, studené, základní, složité, bílé, hnědé, speciální tabulové Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy omáček podle kritérií jejich základního rozdělení.
ROZDĚLENÍ OMÁČEK Omáčky rozdělujeme podle: teploty – teplé a studené použitých surovin – základní a složité zahuštění – zásmažkou–hrubé, žloutky-jemné barvy – bílé a hnědé ostatní – krajové, národní, speciální tabulové, drezinky – zálivky, sladké omáčky
ROZDĚLENÍ OMÁČEK Teplé omáčky: 1)Základní zahuštěné zásmažkou =) HRUBÉ A) bílé - bešamel, veluté B)hnědé - rajská, francouzská, španělská, rybí 2)Základní zahuštěné žloutky =) JEMNÉ holandská omáčka
ROZDĚLENÍ OMÁČEK 3)K hovězímu masu vařenému - koprová, rajčatová, okurková, játrová, žampiónová, celerová, cibulová, pórková, křenová 1p teplé omáčky = 150 – 200 g
ROZDĚLENÍ OMÁČEK Studené omáčky: 1)majonézové - připravené ze základní majonézy 2)krycí – rosolové omáčky - s použitím rosolů 3)speciální tabulové omáčky
OPAKOVÁNÍ UČIVA Jaká je 1 porce podávané omáčky? 1p = 150 – 200 g. Jak rozdělujeme studené omáčky? Na omáčky: majonézové krycí – rosolové speciální tabulové
URČI SPRÁVNĚ Rozdělení omáček podle: Teploty: Použitých surovin: Zahuštění: Barvy: Řešení:
ŘEŠENÍ ÚKOLU Řešení: Rozdělení omáček podle: Teplé a studené Teploty: Základní a složité Hrubé – moukou Jemné – žloutky Bílé a hnědé Rozdělení omáček podle: Teploty: Použitých surovin: Zahuštění: Barvy:
Použité zdroje ČERMÁKOVÁ, Ludmila. Kuchařské práce – Technologie 2.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2002, ISBN 80-7320-016-3. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.