Mechorosty a kapraďorosty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Mechorosty (Bryophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.14/Li
Bryophyta UNB – botanika Cvičení 2 Bety, Jitka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
MECHOROSTY.
Mechorosty (Bryophytae)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rostliny výtrusné Mechorosty nemají pravé kořeny, stonky, listy
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Přírodopis 6. ročník Mechorosty Bohumil Bareš.
vyšší rostliny, kormus, rodozměna, stélka, gametofyt, sporofyt
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
KAPRADINY.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Kapraďorosty Přírodopis VY_32_INOVACE_013, 1. sada, Př ANOTACE
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM MECHOROSTŮ
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
 Jsou středně velké rostliny  Semenné rostliny  Zelené, fotosyntetizují  Obývaly naši Zemi už před 350 mil. lety  V té době – stromovitý vzrůst –
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
Opakování výtrusné rostliny
MECHOROSTY.
Vyšší výtrusné rostliny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Mechorosty.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Autor.
Mechy v lesích Vladislava Zubrová.
Elektronická učebnice - II
KAPRAĎOROSTY.
MECHY.
Rhyniophyta.
VÝTRUSNÉ ROSTLINY MECHOROSTY a KAPRAĎOROSTY
MECHY Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Rostliny výtrusné Mechorosty.
MECHOROSTY.
Mechorosty - Bryofhyta
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.11 Anotace: Prezentace seznamuje s výtrusnými rostlinami, životním cyklem, zástupci. Vzdělávací oblast: Třídění rostlin, výtrusné.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
MECHOROSTY = primitivní vyšší rostliny, primárně suchozemské
Podříše VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Oddělení: Kapraďorosty
Podříše: Vyšší rostliny
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování – mechorosty a kapraďorosty Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/15 Šablona:
MECHOROSTY Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mechorosty Vyšší rostliny vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Mechorosty. Charakteristika suchozemské, druhotně mohou být vodní menší velikost (0,5 – 10 cm, max. 50 cm) tělo se nazývá stélka, jednoduchá pletiva,
Vyšší rostliny (Cormobionta)
Výtrusné rostliny - kapradiny
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Kapraďorosty.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Mechorosty.
KAPRADINY VALÉRIE75. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: .
Mechorosty.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
Portál eVIM Mechorosty.
Kapraďorosty.
Transkript prezentace:

Mechorosty a kapraďorosty

Stavba mechorostů Tobolka s výtrusy, krytá čepičkou Štět Lístky Ploník obecný Stavba mechové rostlinky Tobolka s výtrusy, krytá čepičkou Štět Lístky Lodyžka Příchytná vlákna

Třída-játrovky Mají stélku i pletiva Porostnice mnohotvárná Charakteristika játrovek: Mají stélku i pletiva Tvoří přechod od nižších k vyšším rostlinám Porostnice mnohotvárná Výskyt: vlhká stinná místa bez porostu, kameny Charakteristika:lupenitá vidličnatá stélka

Třída-mechy Charakteristika: nemá příchytná vlákna stále přirůstá Rašeliník Charakteristika: nemá příchytná vlákna stále přirůstá rašelina vzniká z odumřelých vláken Výskyt: na zamokřených půdách- rašeliniště Významná rašeliniště: tajga, tundra, jižní Čechy.

Třída-mechy Výskyt: borové lesy Bělomech sivý Ploník ztenčený Výskyt: borové lesy Výskyt:půdy chudé na živiny, jehličnaté lesy

Rozmnožování mechorostů Úkol 1: popište rozmnožování mechů. Nápovědu hledej v učebnici str. 64.

Rozmnožování mechorostů Řešení úkolu č.1: samčí pohlavní buňka (spermatozoidy) oplodní samičí pohlavní buňku, po jejich spojení vzniká štět s tobolkou a s výtrusy. Po dozrání výtrusy vypadávají a ve vlhku vyklíčí v prvoklíček , z jeho pupenů vyrůstají nové rostlinky.

Význam mechorostů Úkol 2 : jmenujte význam mechorostů.

Význam mechorostů Řešení úkolu č.2: Zadržují dešťovou vodu Chrání lesní půdu před vysoušením Zabraňují erozi (větrné i vodní) Zvlhčují ovzduší (dochází k výparu)

Kapradiny Znaky: kořen, stonek, listy, oddenky. Rozmnožování: Výtrusnice-na rubu listu, s výtrusy, po dozrání pukají, v zemi klíčí v prokel= zelený lupínek srdčitého tvaru,5mm. Obsahuje chloroplasty a samčí i samičí pohl. buňky. Oddenky- krátký poléhavý stonek.

Oddělení- kapradiny Výskyt: vlhké stinné lesy. Kapraď samec Papratka samičí Výskyt: vlhké stinné lesy. Listy jednoduše speřené. Výskyt- vlhké stinné lesy. Listy vícenásobně speřené.

Oddělení-kapradiny Má řapíkaté listy netík Hasivka orličí Má řapíkaté listy Výskyt: borové lesy, písčitá půda. Největší kapradina v ČR.

Oddělení kapradiny Nefrolepis- vyskytuje se v tropických pralesech, pěstována jako pokojová rostlina.

Význam Kapradin Úkol 3 : jmenujte význam mechorostů.

Význam Kapradin Řešení úkolu 3: V prvohorách stromovitý růst, vznik černého uhlí (karbon, perm)

Použité zdroje: ČERNÍK, V., BIČÍK, V., BIČÍKOVÁ, L., MARTINEC, Z. Přírodopis 2 pro 7. ročník základní školy – zoologie, botanika, Praha : SPN, 1999, 128 s., ISBN 80–7235–069–2. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fern_dsc06699.j pg http://commons.wikimedia.org/wiki/Adiantum_pedatum http://commons.wikimedia.org/wiki/Dryopteris_filix-mas http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wijfjesvaren_bla d_(Athyrium_filix-femina).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nephrolepis_exa ltata_indoor0705c.jpg

Použité zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polytrichum_co mmune_GS199.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marchantia_poly morpha_L._in_Pavlino_%C3%BAdol%C3%AD.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sphagnum.fimbr iatum.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leucobryum_gla ucum.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PolytrichumCo mmune.jpg