Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registry OS Windows.  Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení.
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Microsoft Office OneNote
Vytváření, použití dávkových souborů
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-18.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Serverové systémy Windows
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Oprávnění uživatelů ke složkám Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_14 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Kontrola otevřených portů
T1: Základy práce s počítačem
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-03.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-09.
Instalace klienta Instalace klienta se provádí, pokud zakoupíte licenci na program klient (za každý další nainstalovaný program se platí) či pokud změníte.
Základy uživatelských a skupinových účtů
Dropbox je webová služba, pomocí které můžete: zálohovat a synchronizovat svá data mezi více počítači tato data sdílet i s více uživateli Dropbox můžete.
Autentizace a účty v AD. Autentizace stanice v AD.
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Přístup do školní sítě z domu Josef Doležal 7.B
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Práce v síti, především SAMBA
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Pohled uživatele.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Skupinové politiky.
Ivana Topolová VŠE v Praze
Uživatelské účty, Skupiny
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Informatika Soubory a složky
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Informatika – Datové sítě
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Přehled pro vytvoření šablony
Tvorba webových stránek – místa v síti
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Práva uživatelů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Identity management v UIS
TÉMA: Počítačové systémy
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Skupinová politika (GPO)
Instalace programů do Linuxu
Organizace souborů v Linuxu
Základní příkazy OS UNIX (1)
Transkript prezentace:

Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: horak@oakostelec.cz 10.4.2017

Uživatelský profil (lokálně Windows XP, Vista, Windows 7) Každý uživatel Windows má svůj profil Profil - soustava složek v nichž má uživatel uloženy své soubory Složky profilu jsou pro každého uživatele stejné, ale jejich obsah se liší Každý profil je spojen s nějakým účtem Všechny profily jsou uloženy ve složce: C:\Documents and Settings (Windows XP) C:\Users (Windows 7, Windows Vista)

Uživatelský profil a doména V doméně se rovněž používají uživatelské profily: Místní – je nejčastějším profilem, vytvoří se a uloží na každém počítači, z něhož se uživatel přihlásil do domény. Cestovní – je uložen na serveru a při přihlášení se kopíruje na místní počítač, při odhlášení se kopíruje zpět na server Povinný profil – veškerá nastavení uživatele jsou pevná a neměnná. Uživatel nastavení může změnit, ale jeho změny se neuloží. Povinný profil je také uložen na serveru Vyplňuje se pouze v případě cestovních profilů

Vytváření profilů Místní – není třeba nijak vytvářet, jde o implicitní nastavení Cestovní – je nutné zadat polohu složky na serveru v níž je cestovní profil uložen Povinný profil - je nutné zadat polohu složky na serveru v níž je cestovní profil uložen a navíc přejmenovat soubor ntuser.dat na ntuser.man

Logon script Kromě profilů je možné každému doménovému účtu přiřadit další vlastnosti: Logon script – příkazový soubor (*.bat, *.js, *.vbs, *.cmd, *.exe), na jednom řádku je jeden příkaz. Spustí se automaticky, při přihlášení uživatele příkazový soubor má v systému svoji polohu a pokud ho uložíme jinam musíme k němu psát cestu => ukládat ho do složky kam patří!!! Poloha složky je: Při pohledu ze sítě: \\jméno serveru\SYSVOL\jméno domény\scripts Při pohledu ze serveru: C:\windows \SYSVOL\SYSVOL\jméno domény\scripts Nejčastěji se používá příkaz Net Use a ostatní příkazy NET. (jejich syntaxi najdeme v nápovědě) Sem se píše jméno přihlašovacího scriptu. Pokud je v jiné složce než standardní, musí se ještě připojit cesta

Cestovní profil a verze Windows Uživatelský profil Windows XP se liší od uživatelského profilu Windows Vista a Windows 7, proto: Cestovní profil, určený pro Windows XP nemůže být uložen ve stejné složce, jako cestovní profil určený pro Windows 7 (Vista) Přihlásíte-li se k účtu, jemuž je přidělen cestovní profil z Windows 7 (Vista), automaticky se vytváří nová složka, jejíž jméno je shodné se složkou určenou k ukládání dat ve Windows XP, ale přípona je .V2

Domovská složka (složka pro ukládání osobních dat uživatele): Osobní data (ne sdílená data) si může uživatel ukládat: na server, pak je má dostupná z jakékoliv stanice v síti nebo na lokální počítač, pak jsou dostupná pouze z jednoho PC Místní cesta – pro data uložená místně, na stanici: vybrat místní cesta a zadat cestu. Např. C:\home\%user name% Připojit –(síťová domovská složka) – pro data uložená na serveru. Definuje se jednotka, na níž bude domovská složka namapována. Dále je nutné zadat polohu složky podle UNC. Např. \\server\užuvatelé\ %user name% %user name% - systémová proměnná, je zde uloženo uživatelské jméno, použijeme-li ji pojmenuje se automaticky adresář uživatelským jménem.

Pohled ze stanice je \\server\profily\cecilie Cestovní profil Vytvořte uživatele cecilie a vytvořte pro něho cestovní uživatelský profil Řešení: Vytvořit uživatele cecilie (na serveru) Na serveru vytvořit složku pro profil cecilie, např.: c:\profily\cecilie Ve vlastnostech účtu cecilie zadat cestu k složce profilu (zadávat při pohledu ze stanice XP) Nezapomeňte přidělit správná práva a sdílení!!! Přihlásit se jako cecilie (ze stanice XP) – pracujete s cestovním profilem (zkontrolovat!!!) Udělejte z cestovního profilu cecilie profil povinný (mandatorní) Pohled ze stanice je \\server\profily\cecilie

Cvičení K cestovnímu profilu Cecílie přidej složku pro ukládání dat Pouze toto sídleno Cvičení DATA Cecilie Profily Cecilie Pouze toto sídleno K cestovnímu profilu Cecílie přidej složku pro ukládání dat Cecílie má svá data uložena ve složce DATA/CECILIE Namapujte složku Cecilie jak disk K:

Pouze toto sídleno Cvičení 2 Přidejte složku Cyril (pouze pro data Cyrila, Cyril používá místní profil) Tato složka se bude automaticky mapovat při přihlášení: Cecilie (samozřejmě ze stanice) jako místní disk K: Cyril (samozřejmě ze stanice) jako místní disk K:

Pouze toto sídleno Cvičení 3 Každý z uživatelů má svoji domovskou složku – mapovanou jako K: Navíc namapujete složku Společná (ta je pouze ke čtení) jak disk S: Složka se bude mapovat automaticky, při přihlášení uživatele Při přihlášení uživatele se automaticky spustí program kalkulačka z příslušenství Windows

Cvičné opakování Máte 3 uživatele: Pavel, Josef, Edmund Pouze zde bude sdílení Máte 3 uživatele: Pavel, Josef, Edmund Každý z uživatelů bude členem domény Windows Serveru a budou umístěni v OU – I3ctvrtek. Jejich profily se však budou lišit: Pavel bude mít profil cestovní Josef a Edmund budou mít profily místní Na serveru bude struktura složek (pro ni musíte připravit odpovídající přístupová práva) Ve svých složkách mohou všichni vše Ve složce společná mohou psát, mazat, číst Ve složce čtení pouze čtou Každému kdo se přihlásí se namapuje složka s jeho dokumenty jako M:, společná jako S, čtení jako R:

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí