Softwarové aplikace Oldřich Trenz. 2 11.4.2015 CO JE MICROSOFT ACCESS je databázový nástroj pro tvorbu jednoduché aplikace typu seznam CD až po náročný,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Vizuální Systém Fotbal
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
X EXEL.
Kreslení, kliparty, obrázky OLE, video
Vizuální Systém Fotbal
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Databáze Sestavy.
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Databáze velké množství dat - pevně daná struktura data spolu souvisí
Analýza dat Jiří Slabý Nástroje pro analýzu dat SQL SERVER - součást Small Business serveruSQL SERVER - součást Small Business serveru Kontingenční tabulkyKontingenční.
MARBES CONSULTING s.r.o. - komplexní řešení informačních systémů
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
MS EXCEL Chybové hodnoty
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Hromadná korespondence, makro
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Relační databáze.
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
MS ACCESS parametrický dotaz
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
2OP483 Manažerská informatika 3Access 2013Snímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access doc.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Kontingenční tabulka Mgr. Jan Vavřík
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Vytvoření rozevíratelného pole Access (13). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Vytvoření formuláře Access (11).
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Softwarové aplikace Oldřich Trenz

CO JE MICROSOFT ACCESS je databázový nástroj pro tvorbu jednoduché aplikace typu seznam CD až po náročný, např. podnikový systém; vhodný pro správu velkého množství údajů; umožňuje rychlé a snadné sledování informací a vytváření sestav pomocí vylepšeného rozhraní a interaktivních možností návrhu, které nevyžadují důkladnou znalost databází.

je typicky součástí Microsoft Office; databázový řídící systém; databázový nástroj pro ne – programátory; s touto aplikací lze sledovat informace a snadno seskupovat data pomocí sestav, tabulek a formulářů.

CO JE TO DATABÁZE je to soubor informací, který se vztahuje k určitému předmětu nebo účelu (sledování objednávek odběratelů, evidence hudební sbírky, atd.)

 telefonní čísla dodavatelů jsou uložena na několika místech;  pokud se telefonní číslo dodavatele změní, je třeba tuto změnu provést na všech třech místech;  avšak v databázi stačí provést aktualizaci informací na jediném místě – na ostatních místech výskytu jsou dané informace aktualizovány automaticky. NAPŘÍKLAD

KDY POUŽÍT MS ACCESS nepředpokládáte-li práci ve víceuživatelském rozhraní; velikost databáze bude odpovídat limitům MS Excel; nemáte zkušenosti/znalosti a ani čas pro nastudování skutečného nástroje pro tvorbu a správu databází.

LIMITY MS ACCESS nevhodný pro webové aplikace; čistě záležitost operačního systému Windows; optimální limity (akceptační limity) pro použití: a) až 50 uživatelů, b) objem dat 1-2 GB.

PROČ POUŽÍVAT MS ACCESS rychle k pochopení – uživatelský příjemné prostředí; příjemné grafické rozhraní; vhodné pro ne – programátory.

KONKURENCE MS ACCESS a)FoxPro b)Lotus Approach c)OpenOffice Base d)Oracle Express edition e)My SQL

NÁVRH DATABÁZE rozmyslet se, co bude náš systém spravovat; vytvořit plán (nakreslit) a rozkreslit vzájemné relace, určit primární klíče; nakreslený návrh projít, vychytat mouchy, doplnit o detaily; zpracovat daný systém v MS Access.

ZAČÍNÁME spustíme MS Access – Soubor – Nový – Prázdná databáze; zadáme název naší databáze (např. Cvičení) a vytvoříme.

TVORBA DATABÁZE objeví se nám Menu, ve kterém zvolíme první možnost – Vytvořit tabulku v návrhovém zobrazení (poklepeme).

zobrazí se nám prázdná tabulka, rozdělena na tři sloupce (název pole, datový typ, popis): „Název pole“ označuje název, kterým daný řádek pojmenujeme; „Datový typ“ přiřazuje danému řádku nadefinovanou podobu textu (text, číslo, hypertextový odkaz, datum a čas…); „Popis“ slouží k popisu zapsaného údaje.

„ Název pole“ označuje název, kterým daný řádek pojmenujeme. „Datový typ“ přiřazuje danému řádku nadefinovanou podobu textu. „Popis“ slouží k popisu zapsaného údaje.

vepíšeme údaje a při uložení pojmenujeme tabulku T_Firmy; prvnímu řádku přiřadíme funkci „primárního klíče“ (symbol klíče pod Nápovědou.);

obdobným způsobem vytvoříme další dvě tabulky: T_Faktura a T_Faktura_Telo; při vytváření dejte pozor, aby pole „Zákazník“ mělo správný datový typ – číslo; při vytváření relací mezi tabulkami není možné spojit dva různé datové typy!

nyní máme tedy vytvořeny tři tabulky, které vidíme v seznamu.

TVORBA RELACÍ mezi tabulkami vytvoříme relace; Nástroje – Relace; otevře se nám okno, ve kterém uvidíme naše tři tabulky; přidáme je všechny stiskem tlačítka „Přidat“.

relaci vytvoříme jednoduchým přetáhnutím řádku z jedné tabulky k řádku z druhé tabulky; (ID_Firmy --> Zákazník; ID_Faktura --> ID_Faktura) otevře se vám okénko, kde zaškrtněte zajištění referenční integrity, typ relace 1:N a poté „Vytvořit“.

nyní už si můžeme do tabulek vepsat údaje a ověřit relaci s tabulkami spojenými; mezi jednotlivými buňkami se pohybujeme pomocí tabulátoru; aby se záznam zapsal do databáze, musíte tabulátorem přejet do nového řádku; stisknutím znaku „plus“ na začátku řádku otevřete vnořený datový list (který jsme určili relací).

DOTAZY máme-li vytvořeny tabulky, můžeme vytvořit i další databázové objekty – dotazy; dotazy nám umožní vytvořit výpočty, sumarizovat, filtrovat a manipulovat s údaji v tabulkách; vytvoříme si dotaz, který nám ukáže, kolik celkově vyděláme na prodeji 8 kusů uranu, který má jednotkovou prodejní cenu 120 mil. Kč.

otevřeme si položku Dotazy – Vytvořit dotaz pomocí průvodce a vybereme si naši tabulku T_Faktura_Telo; z dostupných polí si vybereme id_faktura, Položka, Cena a Počet; zmáčkneme tlačítko „Další“.

v následujícím okně necháme zvolenou možnost „Podrobný“.

v následujícím menu pojmenujeme dotaz D_Faktura_Telo.

objeví se nám tabulka s vybranými sloupci; v pravém horním rohu se přepneme pomocí tlačítka „Zobrazit“ a „Návrhové zobrazení“ do menu (Symbol dvou pravítek s tužkou).

do sloupce vedle sloupce „Počet“ napíšeme Cena celkem a zadáme příkaz pro vynásobení námi zadaných sloupců; cena celkem: [Cena]*[Počet] (podobně jako v Excelu zde zadáte buňky, které mají být vynásobeny); v řádku níže zvolíme správnou tabulku a odfajfkujeme.

když se nyní přepneme zpět do tabulky D_Faktura_Telo (pomocí tlačítka s pravítky), uvidíme, že se nám tabulka rozšířila a nový sloupec, ve kterém je celková cena za prodaný materiál.