Význam Textilní (Světové) Politiky PRO PRAXI. Obsah presentace  O co se hraje  Co to je „textilní politika“  Co to je G a L  Co G a L přinesla světu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Všeobecný systém preferencí (GSP) od
Advertisements

Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Rozhodovací matice.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zahraniční obchod.
Vliv státních zásahů na mezinárodní obchod
Zadlužení, inflace, demografie
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
POPTÁVKA PO VF TRPX – příjem z celkového produktu faktoru
Volný pohyb zboží.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
AUSTRÁLIE Hospodářství
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Kontaminace (znečištění) vody
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
25/1 Příčina globální krize? Smilovice ‘09 M. Vlček.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
EVROPSKá UNIE.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Ruská federace x WTO a OECD
Celnictví Význam a druhy cel.
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mezinárodní obchod.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Společná obchodní politika
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Význam Textilní (Světové) Politiky PRO PRAXI

Obsah presentace  O co se hraje  Co to je „textilní politika“  Co to je G a L  Co G a L přinesla světu  Co G a L českému TOP  Jak s ní pracovat - důležité normy pro praxi VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 2

Jak velký je celosvětový TOP, o co se vlastně hraje, roste, nebo klesá? rok Počet obyvatel (mld.)765,34,4 Produkce vláken (mil. tun)86,651,439,529.6 Spotřeba na obyvatele12,48,67,56,7 1,6 3,0 1, mld. USD 8,5 USD/kg mld. USD 8,5 USD/kg VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 3

Co to je „textilní politika“  Je to velký soubor „pravidel“, která předurčují  KDE se zboží vyrobí  za jakých PODMÍNEK se vyrobí  Za JAKÝCH podmínek se DOVEZE do země KONEČNÉHO určení  Za JAKU CENU se tam prodá  KLÍČOVÉ procesy a normy ze kterých se tvoří jsou:  Globalizace, Liberalizace  GATT, WTO, MFA  Textilní protokoly, kvóty, celní sazebník  Speciální normy, např. PRAVIDLA PRO PŮVOD ZBOŽÍ Jen textil, ocel a zemědělství nejsou liberalizovány jde o snahu nalezení liberálního přístupu v neliberálním prostředí VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 4 Fair Wear Foundation

Co to je Globalizace a Liberalizace  Globalizace  6 vln (náboženská, námořní – kolonie, války evropské a koloniální)  Doprava  Volný pohyb kapitálu, osob a produktů Volný pohyb kapitálu, osob a produktů  USA, Japonsko -zánik celých odvětví  rozvoj vyspělých zemí ve svém důsledku způsobuje i zvýšení životní úrovně a zmírnění chudoby v rozvojových zemích VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 5

Co to je Globalizace a Liberalizace  Liberalizace  Omezení zásahů států do ekonomiky, zejména OBCHODU  Narovnání hospodářské soutěže  Postupné SNIŽOVÁNÍ CEL (tarifů) a  Odbourání NETARIFNÍCH PŘEKÁŽEK  Zvýšení konkurenceschopnosti  BOHULIBÉ CÍLE versus JEJICH NAPLNĚNÍ VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 6

Co G a L přinesla světu  GATT, WTO, MFA  Vznik a význam WTO pro TOP  1973 smlouva o textilu a oděvech (Multifibre Agreement)  množstevní KVÓTY na dovoz textilních a oděvních výrobků mezi členy GATT.  Původně měla tato smlouva platit pouze 4 roky ( ), byla však ještě 4x prodloužena a platila až do roku 1994  1994 Smlouva o textilu a oděvech (ATC – Agreement on Textile and Clothing)  Poslední vlna = plné otevření trhu dohodnuto na VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 7

Co G a L přinesla světu  Do této chvíle byly „síly vyrovnány“ a svět to tak bral  Vliv ČÍNY  Vstup do WTO  Ukázka toho, co může změnit jeden parametr rovnováhy  EU začala reagovat až v roce 2003 !!! VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 8

Čína Nárůst v hodnotě dováženého zboží Nárůst v objemu dováženého zboží Textil +22,6%+97,8% Oděvy +84,5%+212,9% Celkem +60,4%+161,2% Dovoz TO z Číny do EU 2002 v VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 9

Změna Čína Zbytek světa Změna Čína$824$1 792+$967 Zbytek světa$5 104$ $801 Dovoz do USA v mil. m2 Dovoz do USA v mil. USD VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 10

Co G a L přinesla světu Nejméně rozvinuté země před 10 lety: „Liberalizace trhu (zrušení dovozních kvót) s textilem a oděvy nám velice pomůže“ … nejméně rozvinuté země nyní: „Liberalizace trhu (zrušení dovozních kvót) s textilem a oděvy nám zláme vaz“ (Bangladéš, Srí Lanka - závěr z jednání mezinárodního summitu o korektních podmínkách obchodu s textilem a oděvy, Brusel 15. – ) VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 11

VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 12

Co G a L přinesla světu  GATT, WTO, MFA  Vznik a význam WTO pro TOP  1973 smlouva o textilu a oděvech (Multifibre Agreement)  množstevní KVÓTY na dovoz textilních a oděvních výrobků mezi členy GATT.  Původně měla tato smlouva platit pouze 4 roky ( ), byla však ještě 4x prodloužena a platila až do roku 1994  1994 Smlouva o textilu a oděvech (ATC – Agreement on Textile and Clothing)  Poslední vlna = plné otevření trhu dohodnuto na  Úloha ČR v tomto procesu VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 13

Co G a L přinesla a českému TOP  Před r.1989  Významný dodavatel deviz  Dodávající na nejnáročnější trhy  S ohledem na produkční kapacity nepodstatné  Po roce 1989  Zcela otevřený trh  OKAMŽITĚ neomezený dovoz v kombinaci s  MINIMÁLNÍMI CLY a NULOVÝMI netarifními opatřeními  ztrátu 2 významných trhů (RVHP a VT) Ztráta 50 % výrobních kapacit !!! Záchrana - zvýšení vývozních kvót do EU v r !!! VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 14

Jak s ní pracovat  Důležité normy pro praxi  Celní sazebník  Netarifní bariéry  Textilní protokoly  Dumpingová rozhodnutí  Pravidla pro původ !!! VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 15

Celní sazebník  Třída XI a XII  Bavlněné tkaniny položek v 8 místné nomenklatuře Bavlněné tkaniny položek v 8 místné nomenklatuře  Textilie impregnované, podvrstvené, potažené, nebo laminátové; textilní výrobky vhodné pro průmyslové použití - 40 položek 8 místné nomenklatury VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 16

Netarifní bariéry  ATOK  EURATEX  Obchodní oddělení přísl. ambasády  Czech Trade VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 17

Textilní protokoly  Při vstupu ČR do EU měla EU 23 textilních protokolů  Jednání s USA VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 18

Dumpingová rozhodnutí  Velmi složité  Silné důkazní břemeno  Nutnost DAT !!!  Pro nás – svěřeno EU  Vlastní ochrana – iluse  POZOR na náklady !!! VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 19

Pravidla pro původ zboží  stanovující, za jakých podmínek vyvážené zboží získá preferenční původ v EU  Vývoj v EU  Změna posice ČR v čase VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 20

VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 21 Pravidla pro původ zboží

Děkuji za pozornost VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 22

Co to je Globalizace a Liberalizace  Globalizace je  anglická princezna, která se se svým  egyptským přítelem zabije ve  francouzském tunelu v  německém autě s  holandským motorem, který řídí  belgický řidič, zatímco jsou pronásledováni  italskými parafrázi na  japonských motorkách japonských motorkách VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 23

VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 24

VÝZNAM TEXTILNÍ POLITIKY 25