Enviromentální determinismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv člověka na životní prostředí
Advertisements

Od lovců k zemědělcům NEOLITICKÁ REVOLUCE.
Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.
Vymírání živočišných druhů vlivem člověka
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
Severní Afrika VY_32_INOVACE_Ze z 2
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Vznik státních útvarů I.
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Zemědělství České republiky.
PRAVĚK.
Mezi lidské vztahy a komunikace
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Společenské a hospodářské prostředí
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Co všechno lidé potřebují k přežití?
Velké řeky a vznik starověkých civilizací
Krajina a životní prostředí
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
ZEMĚDĚLSTVÍ AFRIKY.
Zemědělství – živočišná výroba
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Společenské a hospodářské prostředí
Život člověka v době kamenné
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Východní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
Stepi.
Evropa – vegetace 5. ročník
Název prezentace v zápatí1 Environmentální a sociálně- ekonomické aspekty těžby 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM.
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Krajina a životní prostředí
Základní principy geografického výzkumu
VY-32_INOVACE_16 Jižní Amerika - opakování
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Čína Jan Dušek.
Jan Dušek. * Hospodářství Hospodářství * Zemědělství Zemědělství * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých zdrojů.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Vytvořil: Šimon Rudolf Zdraví životní styl. 2 Chcete-li žít zdraví životní styl musíte vědět co jíte! Správné stravování je důležitým faktorem pro lidské.
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV:Pravěk TÉMATICKÝ CELEK:Nejstarší civilizace,
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěk.
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Pravěk 6.ročník
O nejstarších dějinách Čech
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Člověk a krajina – vliv člověka
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku
Transkript prezentace:

Enviromentální determinismus Klimatický determinismus Libor Mikl, Hydr I.

Environmentální determinizmus Životní podmínky výrazně ovlivňují vývoj lidské společnosti Klima více formuje a ovlivňuje lidskou (pozitivně/negativně) společnost než sociální a kulturní podmínky Lidský vztah k prostředí je mnohem komplexnější, něž vztah rostlin a živočichů

Jako doklad tohoto tvrzení Semple uvádí vliv prostředí na lidskou společnost Rozlišuje přímé a nepřímé faktory, které ovlivňují mnoho socioekonomických jevů Přímé faktory: jsou +/- a mohou vytvářet bariéry (pouště, rozsáhlé pohoří) Nepřímé faktory: jsou podle Sempla významnější (geografické rozšíření uměleckého potenciálu)

Lidé žijící s prostředních pásmech jsou spravedlivý a věrní Civilizace je nejvyspělejší v mírném klimatu Rovníkový paradox – čím dále od rovníku, tím je území vyspělejší (70% platnost tohoto tvrzení, výjimka např. Singapur) Lidé žijící s prostředních pásmech jsou spravedlivý a věrní Seveřané se podobají vlkům (povahově) Jižané jsou emotivní, lehkomyslní, líní, promiskuitní

Proč byla/je Eurasie technologicky vyspělejší Př. „v roce 1492 používala velká část eurasijské populace: železné nástroje, měla písmo, relativně rozvinuté zemědělství, a velké centralizované státy se zámořským loďstvem Amerika měla výrazně slabší zemědělství, pouze pár centralizovaných států a písmo jen v jedné oblasti a byla tisíce let za Evropou

Jak to doopravdy je? HL. důvodem proč Eurasie byla vyspělejší než „velká část“ světa Domestikace plodin (velkozrnné plané obilniny) Domestikace zvířat (kozy, ovce, krávy, koně) Dostatek potravy více lidí, jen malá skupinka lidí se starala o potravu, lidé se specializovali (kněží, učenci, vojáci)

Děkuji za pozornost