Vypracovala Martina Šanderová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
Advertisements

Lesní obratlovci – savci
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Ježek západní.
Šelmy (Carnivora).
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ
Poznávání savců 8. ročník
Savci - opakování.
SAVCI - shrnutí Mgr. Helena Tlapáková.
Savci.
Vačnatci (Metatheria)
Chudozubí (Edentata).
Savci Řády savců.
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Kytovci (Cetacea).
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zjednodušený přehled třídění savců
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Letouni (Chiroptera).
Letouni.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Savci poznávačka.
Placentálové 8. třída.
Čeleď: šelmy kočkovité
Podříše: Prvoci - KMENY: Nálevníci Výtrusovci Mnohobuněční – KMENY:
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Přehled hlavních skupin savců 1.část Brainstorming -napiš vše, co tě.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
Šablona : V/2 Sada: 1/23 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Vejcorodí  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 52 Sada: Př 7/35 Předmět: přírodopis Ročník: 7.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.07
Stavba těla savců.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
SAVCI (Mammalia).
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Mgr. Jiří Olexa, 21. listopadu 2012, 8
20 savci - opakování VY_32_INOVACE_20
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘÍRODOPIS
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_16 Chudozubí
Obratlovci Autor: Mgr. Iva Hirschová
Savci – systém stručný přehled
SAVCI II 8. Řád: ŠELMY 1. Čeleď: Šelmy psovité vlk obecný.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘÍRODOPIS
Transkript prezentace:

Vypracovala Martina Šanderová 18.10.2007 Savci Vypracovala Martina Šanderová 18.10.2007

Živorodí a Vejcorodí

Vejcorodí Samice rodí mláďata ve vejcích. Mláďata po narození olizují mat. mléko z mléčných bradavek samice. Vyskytují se jen na Nové Guineji a V Austrálii. Do vejcorodých patří Ptakopysk podivný a Ježura Australská.

Živorodí Rodí živá mláďata Vačnatí Placentálové

Vačnatí Vačnatí rodí špatně vyvinutá mláďata, protože nemají dobře vyvinutou placentu. Mláďata se dál vyvíjí ve vaku samice. Mezi Vačnatce patří Klokan, Koala a Vačice Opossum

Placentálové 1)Hmyzožravci 2)Letouni 3)Chudozubí 4)Hlodavci 5)Zajíci 6)Šelmy 7)Ploutvonožci 8)Kytovci 9)Chobotnatci 10)Lichokopytníci 11)Sudokopytníci 12)Primáti

Kytovci Delfín obecný: Živí se rybami. Plavou v hejnech. Kytovci jsou největší živočichové na Zemi. Přizpůsobili se k životu v moři. Plavou pomocí vodorovné ocasní ploutve. Dorozumívají se zvuky. Samice rodí jedno mládě, které po porodu vynese k hladině, aby se mohlo poprvě nadechnout. Velryba grónská: Plave pomalu a nepotápí se hluboko. Živí se planktonem. Delfín obecný: Živí se rybami. Plavou v hejnech. Vorvaň tuponosý: Dorůstá délky 20 až 25 m. Pod vodou vydrží až 80 min.

Předchůdce slonů Chobotnatci Jedinými zástupci Chobotnatců jsou sloni. Kly vznikly přeměnou dvou horních řezáků. Žijí ve stádech o počtu 20 až 100 jedinců. Jsou to býložravci. Samice rodí většinou 1 mládě. Březí u slona je 22 měsíců. O mládě se slonice stará dlouho. Mládě je kojeno šest let po narození. Slon Africký: Žije ve velké části Afriky. Dorůstá výšky 3,5 m. Slon Indický: žije v jižní Asii, na Borneu, Cejlonu a Sumatře. Dorůstá výšky 3 m. Je využíván k pracem na plantáži.

Kočkovití Jsou velice rychlý běžci. Drápy na nohou mají zatažitelné. Mají dobře vyvinutý zrak, sluch, čich i hmat. Mají pružné mrštné tělo. 1)Rys ostrovid 6) Gepard královský 2) Kočka divoká 7) Puma Americká 3) Lev 8) Lasice kolčava 4) Tygr 9) Lasice hranostaj 5) Levhart skvrnitý 10) Kuna skalní Lvi žijí ve smečkách, kořist loví lvice. Tygr je největší kočkovitá šelma. Gepard žije v Africké stepi. Dokáže krátce běžet 100 km/h.

Ploutvonožci Přizpůsobili se životu ve vodě. Jsou to masožravci. Živí se rybami. Vyskutují se v arktickém nebo mírném pásu. Lachtan: Samice rodí jedno mládě, které umí plavat dva týdny po porodu. Mrož: Dva horní zuby se změnili v kly. Mláďata plavou hned po narození. Tuleň: Živí se rybami i ploutvonožci. Zadní nohy slouží pouze pro plavání.

Letouni Umí se aktivně pohybovat ve vzduchu. Přední končetiny jsou přeměněny v křídla. Mezi prsty a tělem je létací blána. Orientují se pomocí Echokolace. Netopíři: Mládě se narodí holé a slepé. Živí se hmyzem. Kaloni: Jsou býložraví. Živí se ovocem. Vrápenci: Orientují se pomocí blanitých výrůstků na čenichu.

Chudozubí Žijí pouze ve Střední a Jížní Americe. Mají velmi dobrý čich, který používají k hledání potravy. Lenochod: Žije v tropech. Celý život je zavěšen hlavou dolů. Mají pomalé životní projevy. Trus vylučují 1 za 8-10 dní, spí 15 hod. Mravenečník: Živí se mravenci a termity, které vyhrabávají ostrými drápy. Pásovec: Při nebezpečí se zahrabají do země nebo se stočí do koule.V ústech mají až 100 drobných zubů.

Hmyzožravci Živí se hmyzem. Mezi ně patří krtek Krtek: Žije v podzemí. Má dokonale vyvinutý čich a hmat. Ale oči má zakrnělé.