Technické řešení ČEPRO, a. s

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení toku lignitu s vlhkostí až 56,94 %
Advertisements

G7, a.s. Litvínov Váš spolehlivý dodavatel pohonných hmot!
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Výroba CAS 20/4800/400-S2R Tatra 815 Terrno 4x4.2 pro JSDHO Přeštice
Parametrizace procesů – Výroba tablety
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 22. PŘEDNÁŠKA Logistika a jakost.
TZ přednáška Otopné soustavy
Palivová soustava vznětových motorů
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
Logistické investiční prostředky Ivan Gros
Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
O společnosti Založena v roce 1995, ISO 9001 Stabilní pozice v severních a středních Čechách Garance kvality a původu PHM Pobočky – Litvínov, Praha Obrat.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
PRÁVNÍ RÁMEC PODPORY ALTERNATIVNÍCH PALIV V DOPRAVĚ VOJTĚCH MÁCA Pracovní seminář k projektu VaV MD „Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v.
Vytápění Armatury měřící
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Vliv teploty na ztráty PHL – způsoby vyjádření Petr Molák, Shell Czech Republic
Přednáška 11 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výzkum energetického využívání kontaminované biomasy Jan Najser.
Zdeněk Machala, Jiří Křivan
S námi víte na beton,kde jsou vaše auta Oborové řešení O2 Car Control.
Kvalita benzínu a nafty – oktanové a cetanové číslo
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Naše práce PREZENTACE.
Stanovení vodní páry v odpadních plynech proudících potrubím
TZ 21 – parní otopné soustavy
Hexion a.s. Havarijní nástřik požární vody Ing. Josef Petr, Ph.D.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
TZB21- Regulace otopných soustav
Tato prezentace byla vytvořena
Témata pro spolupráci s VUT Petr Hill
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
SVÚM a.s. – Research and testing centre Vývoj sondy pro kontinuální měření rosného bodu spalin v energetických kotlích Ing. Jan Hruška Ing. Jakub Mlnařík,
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2015.
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Prezentace 1 Tyco Fire & Integrated Solutions s.r.o. člen koncernu Tyco Novodvorská Praha 4 Ing. Michal Švadlenka.
MM – system s.r.o. MM - system s.r.o Prezentace společnosti.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
G7, a.s. Litvínov Váš spolehlivý dodavatel pohonných hmot!
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu.
1 / 21 Metody pro odstranění zápachu v lokalitách vyústění tlakové kanalizace Ing. Stanislav Malaník, Ph.D.
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2016.
Zásobování systému ČEPRO pomocí dodávek železniční dopravou Havarijní odstávka rafinérských kapacit PETROL SUMMIT listopad 2016.
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Kompresní stanice Jirkov
Základní pojmy v automatizační technice
Konstrukční dokumentace
Větrání vypracovala: Ing
Aktuální stav Orsoft RADNICE Open
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Transkript prezentace:

Technické řešení ČEPRO, a. s Technické řešení ČEPRO, a.s. v oblasti přidávání biosložek do pohonných hmot 12.12.2006 František Todt

Pilotní projekt „Biopaliva“ Včelná Cíl: vyzkoušení technologie zajišťující příjem, skladování a míchání biosložky (lihu a MEŘO) do benzínu a nafty a následný výdej do AC Podmínky: splnění veškerých legislativních a technických požadavků kladených na komodity zatížené SpD přísné oddělení technologie biosložek od ostatních částí technologie skladu - smísení biosložek a PHM po průchodu měřidly až na výdejních lávkách 12.12.2006 František Todt

Příjem biosložek do skladu pomocí železničních cisteren (pomocí AC) vážení na úředně ověřené statické kolejové váze PIVOTEX (limitní rozdíl 0,2%) odběr vzorku pro laboratorní vyhodnocení úředně ověřenými hustoměry (hustota - líh při 20°C a 15°C, MERO při 15°C). kvalita vyhovuje => stočení ŽC 12.12.2006 František Todt

Skladování biosložek využití stávajících skladovacích kapacit (vybudování nových) líh: úředně ověřené nádrže obj. 232 / 1, 3 (kapacita 100 m3 / nádrž) úředně ověřený hladinoměr – sonda LabkoMax odlučovač vzdušné vlhkosti, napojení na rekuperaci MEŘO: kalibrovaná nádrž obj. 230 / H105 (kapacita 1.200 m3) kalibrovaný hladinoměr - SAKURA LT 1100 12.12.2006 František Todt

Výdej biosložek na výdejních lávkách Přívod biosložky na VL: cirkulační potrubní rozvod (regulační ventil tlaku), čerpadlo ovládané SW VL (MEŘO – podtápění, izolace) Úředně ověřený měřící systém VL (max. 2500 l / min): vzduchový odlučovač, filtr teploměr, průtokoměr regulační ventil do výdejního ramene spodního plnění vyhodnocovací a řídící jednotka (multifunkce) Technologický SW, metrologicky ověřená data (ČMI, ACIS) Tisk DNL (podklad pro fakturaci): - každá komodita zvlášť – různá SpD 12.12.2006 František Todt

Evidence biosložek Příjem: - líh [l / 150C, l / 200C] - MEŘO [l / 150C] Skladování: - líh [l / 150C, l / 200C] Výdej: - líh [l / 150C, l / 200C] Přepočet hustot a objemu při různých teplotách bude proveden dle normy ASTM D-1250 12.12.2006 František Todt

Provozní zkušenosti nutná technologická a provozní kázeň, kultura provozu – dokonalé proplachy potrubí – ochrana měřících tratí proti mech. poškození, kvalita komodit otestování použitých materiálů nezbytné osazení technologie kvalitní instrumentací vhodnou pro biopaliva (např. těsnění, ucpávky apod.) skladování biosložek v nádržích o objemu max. 100 m3 12.12.2006 František Todt

Uvažovaná technická omezení z pohledu ČEPRO, a.s. kvalita bioetanolu a MEŘO bioetanol mění některé normou předepsané vlastnosti pohonné hmoty s biopalivy nejsou dlouhodobě skladovatelné (výjimku tvoří autobenzíny s přídavkem ETBE) pohonné hmoty s přídavkem biopaliv nelze přepravovat produktovodem (výjimku tvoří automobilové benzíny s přídavkem ETBE) výroba a dodávky automobilových benzínů s vhodnými vlastnostmi - vazba na možnost dávkování bioetanolu 12.12.2006 František Todt

Vyhodnocení pilotního projektu příjem a skladování biosložek – bez problémů přimíchávání biosložek do PHL – procentuálně stabilní evidence a bilance biosložek – bez problémů možnost zvyšování poměru biosložek v PHL na stávající technologii snížení investiční náročnosti realizace „biopaliv“ v celé společnosti 12.12.2006 František Todt

Závěr: …zvolené řešení v problematice „biopaliv“ je pro ČEPRO, a.s. vhodné, technicky i kvalitativně spolehlivé a bude realizováno na ostatních, pro výdej „biopaliv“ zvolených, velkoskladech (výdejních terminálech) společnosti v termínu do 31.12.2006… 12.12.2006 František Todt

Děkuji za pozornost… 12.12.2006 František Todt