Ze Skandinávie (Norsko, Švédsko) se vypravili zhruba v 8. století, plenili pobřeží Británie (kláštery Iona a Lindisfarne) a také pobřeží Francie (zejména.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02
VIKINGOVÉ By Martin Ehrlich 2.B.
Období římské republiky
Rusko.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kryštof Balajka Vikingové.
r začátek doby vikinské
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Organizace spojených národů
Ing. Eva Horejcová Honza Smolík. Skotsko 14. století.
Počátky a příčiny 1. světové války
Evropa po třicetileté válce
Křížové výpravy.
VÍDEŇSKÝ KONGRES září červen 1815.
Seveřané a vikingové Slované
Rumunsko, Bulharsko 21. prosince 2005.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
Polsko Eliška Pokorná.
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Vizovice Simona Tichá.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
PhDr. Jana Žáková. Zemědělská aristokracie zvětšovala své pozemkové vlastnictví Utlačovala drobné rolníky a násilím je nutila k prodeji polí Přelidnění.
Velká řecká kolonizace
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s životem v mořích a oceánech.,
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Rakousko-Uhersko byl státní.
Charakteristika starověku
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Moře a oceány obratlovci.
I. světová válka - předpoklady
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Velká řecká kolonizace
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Vikingové.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_01_EVROPA_SEVERSKÉ STÁTY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Cyril a Metoděj biografie.
NORSKO. NORSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Oslo rozloha: km² počet obyvatel: 4 691 849 jazyk: norština náboženství: luteránství (86 %) HDI=0,938.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
Teorie spiknutí.
VIKINGOVÉ Seveřané = Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
První světová válka 8. třída.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Transkript prezentace:

Ze Skandinávie (Norsko, Švédsko) se vypravili zhruba v 8. století, plenili pobřeží Británie (kláštery Iona a Lindisfarne) a také pobřeží Francie (zejména při ústí řeky Sény) a to až do 11. století. Pirátské nájezdy spojovali s obchodem - obchodovali s kořistí i válečnými zajatci.NorskoŠvédsko8. stoletíBritánieIonaLindisfarneFrancieSény11. století Důvody +nedostatek zemědělské půdy pravděpodobně i velké napětí mezi Franky a Dány obchody v Evropě (bohatá kořist)Evropě sociální změny

Ženy Vikingů se od nepaměti účastnily všemožných slavností a oslav. Směly volně vycházet, cestovat i přijímat mužské návštěvy. Severské ženy nikdy nepoznaly nesvobodu a závislost. Byly to ozdoby mužské společnosti, často měly vliv na mnohá jednání a nejednou kvůli nim tekla krev. Otcové ovšem střežili čest svých dcer, jako svou vlastní. Nic nesmělo jejich pověst poškodit. Tyto ženy byly také pobídkou k velkým činům.