Rozmnožovací soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Sexuální výchova.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝVOJ JEDINCE.
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Těhotenství, dětství a dospívání
Člověk 2. díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rozmnožování obratlovců
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA.
Rozmnožovací soustava
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Oběhová soustava.
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Rozmnožovací soustava 5. ročník
ROZMNOŽOVÁNÍ OBRATLOVCŮ
Biologické děje v dospívání
Ženské pohlavní ústrojí
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
Pohlavní soustava - žena
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Pohlavní soustava Pětilístek spermie
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Ovulační a menstruační systém
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
10 pohlavní soustava ženská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Pohlavní soustava ženy
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VÝVOJ JEDINCE opakování
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dospívání - puberta Období, ve kterém se tělo dítěte mění na dospělého člověka schopného se rozmnožovat.
Transkript prezentace:

Rozmnožovací soustava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Rozmnožovací soustava

Rozmnožovací soustava Všechny živé organizmy mají schopnost se rozmnožovat. Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava (též pohlavní soustava či reprodukční systém). Rozmnožovací soustavu tvoří pohlavní orgány s pohlavními žlázami. Člověk má oddělené pohlaví, a proto jsou ženské pohlavní orgány jiné než mužské.

Rozmnožovací soustava Ženské pohlavní žlázy Nazývají se vaječníky. V nich dozrávají ženské pohlavní buňky- vajíčka. Děvčata se rodí s několika sty tisíci vajíček, ze kterých jich v průběhu života dozrává asi 400. Tvoří se ve vaječnících.

Rozmnožovací soustava Ženské vajíčko

Rozmnožovací soustava Vaječníky

Rozmnožovací soustava

Rozmnožovací soustava Mužské pohlavní žlázy Jmenují se varlata. Tvoří se v nich mužské pohlavní buňky- spermie. U chlapců dozrávají spermie ve varlatech kolem třináctého roku. Za život jich muž vyprodukuje kolem 12 bilionů.

Rozmnožovací soustava Varlata

Rozmnožovací soustava Spermie

Rozmnožovací soustava Spermie

Rozmnožovací soustava Obě pohlavní buňky nesou dědičné informace, které se po oplození dostávají novému jedinci. Spojením vajíčka a spermie vzniká nový život. Tomuto spojení říkáme oplození. Po oplození vzniká v těle matky zárodek člověka. Ten se v jejím těle vyvíjí přibližně 9 měsíců. Poté následuje porod.

Rozmnožovací soustava Vajíčko a spermie

Rozmnožovací soustava Splynutí spermie s vajíčkem

Rozmnožovací soustava Vyvíjející se plod

Rozmnožovací soustava Poloha dítěte před porodem

Rozmnožovací soustava Změny v pubertě V období puberty (12-19 let) dochází u chlapců i dívek k velkým změnám díky vlivu hormonů. Hormony jsou látky, které vznikají v pohlavních orgánech a ovlivňují vzhled budoucího muže a ženy. Dochází k dozrávání pohlavních orgánů a vzniká schopnost rozmnožovat se.

Rozmnožovací soustava Kluci Kluci se mění v muže. Začínají jim růst vousy, chlupy a ochlupení. Zvětšuje se hrtan, zhrubne hlas, kluci mutují. Zvětšují se varlata a penis, vytvářejí se spermie.

Rozmnožovací soustava Dívky Dívky se mění v ženy. Začínají jim růst chlupy a ochlupení. Rozšiřují se boky. Zvětšují se prsa. Ve vaječnících začínají dozrávat vajíčka, která se usazují v děloze a čekají na oplodnění. Jestliže k němu nedojde, nastává jednou za měsíc krvácení-menstruace.

Rozmnožovací soustava Otázky: 1.Co umožňuje rozmnožovací soustava? 2.Co ji tvoří? 3.Jak se jmenují ženské pohlavní žlázy, co se v nich vytváří? 4.Jak se jmenují mužské pohlavní žlázy, co se v 5.Jak dlouho se vyvíjí plod v děloze, než nastane porod?

Rozmnožovací soustava Otázka pro bystré hlavy: Poznáš, co je na obrázku? Spermie Vajíčko

Rozmnožovací soustava Zápis: Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava. Rozmnožovací soustavu tvoří pohlavní orgány s pohlavními žlázami. Člověk má oddělené pohlaví, a proto jsou ženské pohlavní orgány jiné než mužské. Mužské pohlavní žlázy Jmenují se varlata. Tvoří se v nich mužské pohlavní buňky-spermie.

Rozmnožovací soustava Ženské pohlavní žlázy Nazývají se vaječníky. V nich dozrávají ženské pohlavní buňky-vajíčka. Spojením vajíčka a spermie vzniká nový život. Tomuto spojení říkáme oplození. Po oplození vzniká v těle matky zárodek člověka. Ten se v jejím těle vyvíjí přibližně 9 měsíců. Poté následuje porod. Změny v pubertě V období puberty (12-19 let) dochází u chlapců i dívek k velkým změnám díky vlivu hormonů.

Rozmnožovací soustava Kluci Kluci se mění v muže. Začínají jim růst vousy, chlupy a ochlupení. Zvětšuje se hrtan, zhrubne hlas, kluci mutují. Zvětšují se varlata a penis, vytvářejí se spermie. Dívky Dívky se mění v ženy. Začínají jim růst chlupy a ochlupení. Rozšiřují se boky. Zvětšují se prsa. Ve vaječnících začínají dozrávat vajíčka, která se usazují v děloze a čekají na oplodnění. Jestliže k němu nedojde, nastává jednou za měsíc krvácení- menstruace.

Rozmnožovací soustava Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozmno%C5%BEovac%C3%AD_soustava https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:BwPTl_hpgtAJ:pomucky.ic. cz/clovek/clovek_12.pps+rozmno%C5%BEovac%C3%AD+soustava&hl=cs &gl=cz&pid=bl&srcid=ADGEESjF-LG1itKZ5qzhySv0xs0wsM- flGY0Ndp_AEYiQTEBgDjmmPBJy_XsQRrAZeXyRYGa8q41mN7pnwrgr1a R5SWctonjVfsOB8a1LQCOltrINrowHo1oX0dX4J_98VftbCJ81SWJ&sig=A HIEtbQXGkcOIKgfJvd5-bP7xOlPn-DpVA https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:n9_BjREbyRsJ:janamodra. cz/tul/BIDM_rozmnozovaci_soustava.pdf+rozmno%C5%BEovac%C3%AD +soustava&hl=cs&gl=cz&pid=bl&srcid=ADGEESgjdwbxmepfG0_MTd5ptC PVryhkmTJBjmGP8c7ZZzJFkZqZA- p8Mns4ndwSr410mBiyD8qqC_eo3_6_wlyYABG5VZf0snZs9Pr6ZOpcKbBJ r5LN1Hc4fA0YuKL8btzLrVmjmxqM&sig=AHIEtbTdEfYZePxu8arrtHRgsx TtwHwH-A Přírodověda pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět Vše platné k 26.6.2012

Rozmnožovací soustava Konec