Přehled a vývoj mikroprocesorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Procesory Křemíkový čip, který řídí všechno dění v počítači
Advertisements

Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
13AMT Procesory I. Lecture 2 Ing. Martin Molhanec, CSc.
Mikroprocesory Procesory. Procesor je synchronní zařízení provádí operace s daty je programovatelný pomocí mikroinstrukcí je více rodin procesorů (jednočipy.
Procesory Filip Skulník.
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Přehled a vývoj elektronických počítačových generací
Informatika - osobní počítač, procesor akademický rok 2012/2013
Lecture 3 Ing. Martin Molhanec, CSc.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_2_1_04 Název vzdělávacího materiáluProcesory Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická.
PROCESORY Základní přehled.
PROCESORY FIRMY. PINCAMD2 Obsah  Charakteristika firmy  Historie firmy  Vývojová řada procesorů.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.3 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě NEUMANNOVO SCHÉMA Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_137_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Procesor (CPU – Central Processing Unit)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výrok „Počítače by jednou mohly vážit méně než 1.5 tuny.“ (časopis Popular Mechanics, 1949)
Vývoj architektury procesoru
PROCESOR Procesor je často charakterizován jako „mozek počítače“. Bez procesoru není počítač schopen vykonávat žádné operace. Počítá prakticky vše, co.
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základy mikroprocesorové techniky
Nejsložitější integrovaný obvod
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
David Klíma- 1 - Opáčko Celkové schéma základní desky Co je to čipová sada IRQ DMA Slot, patice Domácí úkol: zákl. deska pro P4.
Tato prezentace byla vytvořena
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Procesory.
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Počítače XIV - CPU Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Von Neumannovo schéma.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Začátky mikroprocesorů
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Jak pracuje počítač Název školy
Procesor.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Počítače, mikropočítače, základní pojmy
Hardware osobních počítačů
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
Procesory.
Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Procesor (CPU – Central Processing Unit) Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Operační systémy Mikroprocesory
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Aritmetickologická jednotka
Počítačové systémy 3. Mikroprocesory
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Centrální procesorová jednotka
Informatika / …o počítači
Transkript prezentace:

Přehled a vývoj mikroprocesorů VY_32_INOVACE_01-07 Mikroprocesor Přehled a vývoj mikroprocesorů

Procesor (CPU)  Mikroprocesor CPU = Central Processing Unit Provádí základní aritmetické, logické, a vstupně/výstupní operace systému Práce procesoru  role mozku Strojový jazyk procesoru

Součásti procesoru (CPU) Řadič = řídicí jednotka Registry uchování operandů a mezivýsledků ALU = aritmeticko-logická jednotka Matematické výpočty Matematický koprocesor FPU = Floating Point Unit Ne vždy součást procesoru

Dělení procesorů Podle délky operandu v bitech 4bitové nebo 8bitové procesory Mikrovlnné trouby, kalkulačky, počítačové klávesnice a infračervené dálkové ovladače 8bitové nebo 16bitové procesory Jednoduché mobilní telefony, PDA nebo přenosné videohry 32bitové procesory Starší osobní počítače, laserové tiskárny, mobilní telefony střední a vyšší třídy 64bitové procesory = současné PC

Dělení procesorů Podle struktury procesoru RISC CISC CPU s redukovanou instrukční sadou potřebují více času pro zpracování strojové instrukce PowerPC CISC CPU s plnou instrukční sadou větší spotřeba paměti pro program

Dělení procesorů Podle počtu jader Jednojádrové Vícejádrové Dáno fyzikálním omezením při výrobě

Výrobci procesorů Intel AMD VIA IBM Motorola Autor: Appaloosa, Název: Intel SB82437VX.jpg Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Intel_SB82437VX.jpg

Důležité pojmy MIPS - Million Instruction Per Second FLOPS - FLoating-point Operations Per Second Frekvence procesoru Patice Mooreův zákon – upravený v r. 1975 počet tranzistorů na dané ploše integrovaného obvodu se bude zdvojnásobovat každých 24 měsíců

Historie procesorů 1971 - Intel 4004 - první mikroprocesor - 4bitový 1972 - Intel 8008 - 8bitový mikroprocesor 1974 - Intel 8080 - 8bitový mikroprocesor, který se stal základem prvních 8bitových osobních počítačů 1975 - MOS Technology 6502 - 8bitový mikroprocesor, montovaný do Apple II 1975 - Motorola 6800 - první procesor firmy Motorola 1975 - AMD nastupuje na trh s řadou Am2900 1978 - Intel 8086 - 16bitový mikroprocesor, první z architektury x86 1978 - Intel 8088 - 16bitový mikroprocesor s 8bitovou sběrnicí, který byl použit v prvním IBM PC v roce 1981 1985 - Intel 80386 - 32bitový mikroprocesor 2001 - Intel Itanium - 64bitový mikroprocesor nové generace pro servery 2001 - AMD Opteron - 64bitový mikroprocesor nové generace pro servery od AMD. Jedná se o historicky nejkvalitnější procesor, jaký kdy AMD vyrobilo. 2006 - Intel Core - 64bitová architektura, na které jsou postaveny procesory Core Duo, Core 2 Duo, Core Solo, Core 2 Quad 2007 - Společnost AMD uvádí novou řadu procesorů Phenom 2008 - Intel Core i7 - nová řada CPU od Intelu pod názvem Nehalem a AMD Phenom II, který staví na 45 nm výrobě 2011 - Intel vydává novou architekturu Sandy Bridge a AMD vydává první procesory s integrovanou grafikou

Děkujeme za pozornost. Autor DUM: Mgr. Henrik Szotkowski Zdroj obrázků: kliparty MS Office, snímek č. 7 commons.wikimedia.org