Oxidy důležité pro stavebníky a malíře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Názvosloví oxidů Některé významné oxidy
Advertisements

PRAKTICKY VÝZNAMNÉ OXIDY
VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Sulfidy.
Dusík, fosfor.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Halové prvky Halogeny.
Halogenidy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
RISKUJ ANORGANICKÉ SLOUČENINY
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
Jak vznikají soli.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
Kyslíkaté kyseliny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
SOLI Stavební materiály
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Zástupci oxidů RZ
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Transkript prezentace:

Oxidy důležité pro stavebníky a malíře

Oxid důležitý pro stavebníky CaO Ca(OH)2 Úkol 1: Doplň podle obrázku: Oxid vápenatý - …, je …., pevná látka, s ….. reaguje na …. rozpustný hydroxid vápenatý. V něm se fenolftalein barví ……. . Proto je zásadotvorný oxid.

Řešení úkolu 1 Oxid vápenatý - CaO, je bílá, pevná látka, s vodou reaguje na málo rozpustný hydroxid vápenatý. V něm se fenolftalein barví fialově. Proto je zásadotvorný oxid.

Výroba a užití oxidu vápenatého vápenka pálené vápno hašené vápno 1. Zahřívání vápence 10000C CaCO3 → CaO + CO2 2. CaO + H2O → Ca(OH)2 3. Ca(OH)2 + písek + voda → malta 4. Tvrdnutí malty Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O Malta

Úkol 2: Podle snímku 4 doplň, jak se vyrábí a používá pálené vápno: Oxid vápenatý, …… ….., se vyrábí zahříváním ……. na teplotu …… ve ……. . Pálené vápno se hasí vodou a vzniká …… vápno. Aby vznikla malta, musí se smíchat s …… a ….. . Malta na vzduchu tvrdne, reaguje s … .

Řešení úkolu 2 Oxid vápenatý, pálené vápno, se vyrábí zahříváním vápence na teplotu 10000C ve vápence. Pálené vápno se hasí vodou a vzniká hašené vápno. Aby vznikla malta, musí se smíchat s pískem a vodou. Malta na vzduchu tvrdne, reaguje s CO2.

Oxidy důležité pro malíře Uměle připravený oxid titaničitý má výborné krycí schopnosti, a proto ho malíři používají pod názvem titanová běloba. Přidává se pod označením E 171 jako barvivo u potravin. Oxid zinečnatý je zinková běloba, oxid chromitý je chromoxid tupý. Úkol 3: Napiš vzorce těchto oxidů: oxid titaničitý

Řešení úkolu 3: oxid titaničitý - TiO2, oxid zinečnatý - ZnO, oxid chromitý - Cr2O3.

Oxidy jako drahokamy Křemenný písek Citrín Achát Ametyst Oxid křemičitý, křemen, se jako písek používá k výrobě skla, jeho ušlechtilé formy při zhotovování šperků. Křišťál Oxid hlinitý se vyskytuje jako velmi tvrdý nerost korund. Ušlechtilé formy jsou rubín a safír. Korund Rubín Safír

Úkol 4: Drahokamové odrůdy křemene a korundu: a/ Napiš chemické vzorce křemene a korundu: b/ Vybarvi každé „očko“ prstenu podle skutečnosti a ke každému napiš jeho chemický vzorec: Citrín Safír Křišťál Rubín Ametyst

Řešení úkolu 4 a/ SiO2, Al2O3 b/ citrín, SiO2, žlutý, safír, Al2O3, modrý, křišťál, SiO2, čirý, rubín, Al2 O3, červený, ametyst, SiO2, fialový

Shrnutí učiva Úkol 5: Doplň text: Ve stavebnictví je velmi důležitý oxid …….., nazývaný též …… vápno. Reaguje s vodou na …… vápno, které smícháním s …… a ….. vytvoří …... . Bílý oxid ………. a zelený oxid ……. je součástí barev. Oxid ……… se používá k výrobě skla a jeho ušlechtilé formy k výrobě …… . Oxid hlinitý se v přírodě vyskytuje jako nerost ……, jeho ušlechtilé formy jsou ….. a ….. .

Řešení úkolu 5 Ve stavebnictví je velmi důležitý oxid vápenatý, nazývaný též pálené vápno. Reaguje s vodou na hašené vápno, které smícháním s pískem a vodou vytvoří maltu. Bílý oxid titaničitý a zelený oxid chromitý je součástí barev. Oxid křemičitý se používá k výrobě skla a jeho ušlechtilé formy k výrobě šperků. Oxid hlinitý se v přírodě vyskytuje jako nerost korund, jeho ušlechtilé formy jsou rubín a safír.

Veškeré použité obrázky použité v prezentaci pocházejí z wikimedia commons nebo z vlastních zdrojů. Obrázky na snímku 9: Křemenný písek: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/Piasek_kwarcowy.jpg/120px- Korund: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/CorindonEZ.jpg Achát: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Agate_banded_750pix.jpg/180px-Agate_banded_750pix.jpg Ametyst: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Am%C3%A9thyste_sceptre_4_%28Madagascar%29.jpg/200px-Am%C3%A9thyste_sceptre_4_%28Madagascar%29.jpg Křišťál: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Bergkristall.jpg/180px-Bergkristall.jpg Rubín: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Cut_Ruby.jpg/200px-Cut_Ruby.jpg Safír: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Sapphire_ring.jpg/180px-Sapphire_ring.jpg Citrín: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Citrin_cut.jpg/120px-Citrin_cut.jpg Mgr. Vaněk Vlastimil, autor