Impulzy ze zámoří: USA a Austrálie Milan KONEČNÝ Laboratoř geoinformatiky a kartografie, GÚ MU, Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Sociální politika a Welfare State
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Facility management ČSN EN
Customer Relationship Management Řízení vztahů se zákazníky.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Systém managementu jakosti QMS
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Trh s geoinformacemi Přehledy tuzemského a zahraničního trhu Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Společenská odpovědnost organizací
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
INSPIRE Stav a výhled.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
GLOBÁLNÍ PROSTOROVÉ DATOVÉ PROJEKTY Prof. RNDr. Milan KONEČNÝ, CSc.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Ekonomika životního prostředí
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Impulzy ze zámoří: USA a Austrálie Milan KONEČNÝ Laboratoř geoinformatiky a kartografie, GÚ MU, Brno

USA Počátky, zde jen pro dokumentaci prvních myšlenek, z nichž mnohé realizovány v rámci INSPIRE. Bill Clinton – NSDI

Clinton Koordinovaný sběr a přístup ke geografickým datům v USA – Výnos prezidenta USA Clintona z 11. dubna 1994, s názvem "Koordinovaný sběr a přístup ke geografickým datům; Národní prostorová datová infrastruktura." "geografická informace je kritická pro ekonomický rozvoj, zdokonaluje náš přístup k přírodním zdrojům a ochraně životního prostředí". moderní technologie dovoluje zdokonalovat sběr, distribuci a využití geografických nebo geoprostorových dat a mapování.

Globální a evropské přístupy geoprostorová data znamenají informaci, která určuje geografickou polohu a charakteristiky přírodních nebo konstruovaných (antropogenních) objektů a hranic na zemském povrchu. Tyto informace mohou být mimo jiné odvozeny z materiálů dálkového průzkumu Země, mapováním a zeměměřičskými technologiemi, nebo jsou to statistická data.

NSDI Tři aspekty struktura NSDI: data procedury technologie pro budování a využití dat, vztahy mezi institucemi a praktiky v oblasti byznysu. Sedm typů geografických dat: -geodetický podklad, -ortofotosnímky, -výšky, -transport, -hydrografie, -administrativní jednotky, -informace o katastru.

Cíle a úkoly NSDI strategie ČR – 90. léta: Vize: aktuální a přesná geoprostorová data budou k dispozici lokálně, v rámci státu a globálně pro ekonomický růst, kvalitu prostředí a jeho stabilitu a sociální pokrok. – Zvýšit povědomí a chápání vize, koncepcí a zisků na základě existence NSDI pomocí edukace a jejího osvojování. – Rozvinutí obecných přístupů pro nalézání, přístup a využití geoprostorových dat, které by odrážely rozmanité potřeby společnosti. – Využívat společensky založených přístupů k rozvoji a udržování společných souborů geoprostorových dat pro jasné přijímání řešení. – Vytvářet vztahy mezi organizacemi v zájmu podpory nepřetržitého rozvoje NSDI.

Austrálie od SDI k Prostorově otevřené společnosti Spatially – Enabled Society

Tvorba a využití geoinformačních infrastruktur (GII) není jenom otázkou technologickou, ale i procesu zvyšování povědomí o významu geografických informací ve společnosti a jejich úloze v ekonomickém, ekologickém, edukačním i sociálním životě zemí a ekonomických či politických společenství. V mezinárodní odborné veřejnosti je uznávána existence první a druhé generace GII.

Vznik 1. generace GII proběhl ve vyspělých zemích (USA, Austrálie) v pol. 80. a počátkem 90. let minulého století. Vedl k podpoře ekonomického rozvoje, stimulaci lepší a kvalitnější činnosti vlád (e-government) a posílení myšlenky trvale udržitelné rozvoje.

Vznik 2. generace GII kolem r vedl ke změně a aktualizaci konceptuálních modelů GII na více uživatelsky orientované, s předpoklady pro maximalizaci přidané hodnoty vytvářené z vlastnictví národních prostorově informačních zdrojů, jež jsou také cenově efektivní, neboť působí jako mechanismy pro distribuci dat.

Relationship between the first and second generations of SDIs. (by Williamson Rajabifard, Binns, 2007, reprinted from Rajabifard at al.2006 with permission of the International Journal of GIS)

Druhá generace GII se mnohem více zaměřuje na usnadnění správy a řízení informačních zdrojů, namísto přístupu k databázím a využití procesově založeného přístupu (Rajabifard et al 2006). Pro 1. generaci GII byla data hlavním cílem, druhá generace je naopak silně ovlivněna požadavky uživatelů na využití dat a jejich aplikace. Výsledkem je též posílení úlohy regionálních a lokálních vlád a privátního sektoru (Wiliamson et al 2007).

Roles of national governments, subnational governments and the private sector in SDI development over the part decade.(by Williamson Rajabifard, Binns, 2007 reprinted from Rajabifard at al.2006 with permission of the International Journal of GIS)

Current roles of national governments, subnational governments, and the private sector in SDI development (by Williamson Rajabifard, Binns, 2007, reprinted from Rajabifard at al.2006 with permission of the International Journal of GIS).

Rozvoj GII vedl ke vzniku současných nových koncepcí rozvoje společnosti. V Austrálii vznikla koncepce tzv. Spatial Enabled Society (SES) „prostorově otevřené společnosti“, která existuje v případě, že prostorová data jsou považována za běžné spotřební zboží dostupné pro privátní i komerční aktivity. Tento fakt potom podpoří další rozvoj společnosti. (Wallace et al., 2006). V tomto případě tvoří většina společnosti uživatele prostorových dat, ať vědomě nebo nevědomě.

Ještě předtím je potřeba pochopit tři základní koncepce Úlohu pozemků (půdy) ve společnosti Prostorové informace ve společnosti Významu integrace přírodního a zastavěného prostředí pro trvale udržitelný rozvoj.

Realizace myšlenky SES předpokládá splnění čtyř strategických cílů (Rajabifard, 2007) a to: 1.vytvoření mechanismů pro správu GII, 2.mechanismů umožňujících sdílení dat, 3.vytvoření příhodných, podpůrných a přístupných („enabling“) platforem a 4.vyčlenění dostatečných kapacit.

Základním předpokladem pro fungování konceptu SES je existence vlády prostorově otevřené společnosti (Spatial Enabled Government), který může být chápán jako způsob řízení maximálně využívající procesy a koncepty prostorových dat a technologií (Bennett,R.M., Rajabifard A. 2009).

Správné a efektivní fungování předpokládá splnění tří základních předpokladů (Rajabifard A. 2007, Konečný 2008): 1.efektivní a transparentní zpřístupnění informací o rozhodnutích volených zástupců jejich voličům. Tento fakt umožní efektivní zhodnocení jejich práce.

2. vytvoření prostředí relativního ekonomického blahobytu prostřednictvím rozvoje produkce a služeb založených na prostorových informacích sbíraných na různých úrovních státní administrativy, 3. zajištění trvalé udržitelnosti pomocí pravidelného a opakovaného monitoringu širokého spektra indikátorů.

A co Česká republika? Určitě bychom to měli zkusit. DĚKUJI ZA POZORNOST (Z PEKINGU)