C# - Menus, ToolBars and Dialogs Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Prezentační manažer Kapitola 13.0 (Sestavení z externích zdrojů)
Rychlejší ovládání počítače
Klávesové zkratky pro práci s okny
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ukládání prezentace do jiných formátů Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Na panelu zpráv klikněte na Povolit úpravy,
Ovládací panel Pomocí něj změníte nastavení a přizpůsobíte funkčnost svého počítače.
Práce se soubory. Ukládání dat Textové soubory s jednoduchou strukturou (např..txt a.csv) textové soubory s vnitřní hierarchií (např..xml) Soubory binárního.
Vzhled prezentace - šablony
IT začátečníci - Word Modul 3.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
C# - struktury, výčtové typy, pole
C# - datové typy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Registry Windows Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
Ing.Josef Veselý Označení šablony a vzdělávací sady viz.rozpis.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
C# - znakové typy a řetězce
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Formuláře v MS Word 2007 Martin Lubas xlubm
C# - Databáze úvod, ADO.NET
C# - Exceptions (výjimky)
C# - pointery Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - funkce a procedury Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
C# - Grafika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - prvky UI – vlastnosti a události Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - I/O, streamy, práce se soubory
C# - Testování a ladění aplikací Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
C# - předávání parametrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Práce se šablonami v MS Word 2007
Power Point– popis prostředí
ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Generic Collections Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
ADO.NET – Objekt DataSet (offline scenář) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Identifikátor materiálu: EU
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Word – základní práce s wordem.
Textové soubory Vytváření a zpracování textových souborů.
C# - konverze datových typů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
ADO.NET – object Connection Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základy práce s OS Windows
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Delphi – práce se základními komponentami (2. hodina) OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-008B Orbis pictus 21. století.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Textový Editor.
PRVNÍ Projekt, struktura projektu
Dialogová okna (1) Realizována pomocí třídy Form
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
MS WORD 2010 – úvod do programu
Oncreate, SaveInstancestate - demo
Resources-multijazykové prostředí
5 tipů pro zjednodušení práce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

C# - Menus, ToolBars and Dialogs Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Vytváření základního menu aplikace Buď pomocí IDE (WYSIWYG) nebo přímo programovým kódem

Menu Step by Step 1. vytvořte novou windows aplikaci a vlastnosti na formuláři nastavte takto: 2. V panelu ovládacích panelů najděte ovládací prvek MenuStrip a přidejte ho na Váš formulář. Vytvořte menu tak, že bude obsahovat v základní nabídce pouze položku Soubor (Otevřít, Uložit, Ukončit) nastavte pomocí znaku & přístup na položku menu Soubor tak aby odpovídala klávesové zkratce Alt+S. Použijte separátor pro oddělení položky menu Ukončit. PropertyValue TextMyTextPad MaximizeBoxFalse FormBorderStyleFixed3D

3. Přiřaďte klávesové zkratky Ctrl+S (save), Ctrl+O (open), Ctrl+E (exit) odpovídajícím položkám menu.

4. K psaní kódu jednotlivým položkám menu musí být přiřazeno jméno. IDE přiřazuje tento název automaticky. Jméno můžeme změnit úpravou vlastnosti NAME. Použijeme následující konvenci: - mnu prefix bude označovat menu. Všimněte si konvence pojmenování a sami pojmenujte případné další položky menu. MenuName SoubormnuFile - OtevřítmnuFileOpen - Uložit jakomnuFileSaveAs - UložitmnuFileSave - UkončitmnuFileExit

5. Vylepšete vzhled menu přidáním obrázků do menu. Spusťte uloženou aplikaci a ověřte Vámi vytvořený design menu. Vámi vytvořené menu ještě stále nemá přidanou funkčnost, což bude předmětem pokračování naší činnosti současně s vysvětlením funkčnosti základních dialogových oken a přidáním ToolBaru do aplikace.

Toolbars Obvykle slouží k rychlejšímu přístupu k určitým funkcionalitám programu a s jeho pomocí je spuštěna stejná činnost jako přes položku v menu. Použijeme ovládací prvek ToolStrip

6. přidejte na ToolBar tlačítko a nastavte jeho vlastnosti: - přiřaďte obrázek odpovídající ikoně pro ukládání do souboru - ToolTipText property nastavte na text „Uložení textu do souboru“ - Name property změňte na toolStripButtonSave Pozn.: ToolBar tlačítka se nevytváří pro všechny položky menu ale pouze pro nejčastěji využívané – můžete mít několik ToolBarů a dát uživateli možnost využívat právě ty, které v daný okamžik potřebuje. Pro zpřehlednění ToolBaru je možné využít oddělovač.

Common dialogs Common dialogs jsou dialogová okna, která většina Windows aplikací zobrazuje při určitých činnostech (uložení do souboru, výběr adresáře, paleta barev,…)

Common dialogs - vlastnosti C# nabízí některé užitečná dialogová okna V našem programu použijeme dvě pro otevření a pro uložení souborů 6. Přidejte OpenFileDialog na Vámi vytvořený formulář. Defaultní jméno dialogu bude OpenFileDialog1. Jméno je použito k přístupu k danému prvku v programovém kódu. Uvedený název můžete změnit. 7. Nastavte vlastnosti dialogu dle následující tabulky: PropertyValue FiltrTato vlastnost určuje typy souborů, které bude možno otevřít ve vytvářené aplikaci. Aplikace bude pracovat se soubory.rtf, nastavte Filter property na- RTF Files | *.rtf FileName*.rtf ShowReadOnlyTrue – Zobrazí check box, který umožní otevřít soubory pouze pro čtení. TitleNázev dialogového okna – použijeme „Open file“

8. Přejděte do zdrojového kódu formuláře a přidejte privátní proměnnou myFile, kterou inicializujte počáteční hodnotou „newfile“. Přidejte následující funkci: void OpenFile() { if (openFileDialog1.ShowDialog() == DialogResult.OK) { myFile = openFileDialog1.FileName; richTextBox1.Clear(); //funkce LoadFile objektu richTextBox nacte soubor z cesty uvedené jako parametr richTextBox1.LoadFile(myFile); }

9. Analogickým způsobem přidejte do Vaší aplikace SaveDialog a nastavte jeho property podle tabulky: 10. přepněte se do zdrojového kódu a přidejte následující funkce void ShowSaveAs() { if (saveFileDialog1.ShowDialog() == DialogResult.OK) { myFile = saveFileDialog1.FileName; FileSave(); } } PropertyValue FileName*.rtf FilterRTF File|.rtf TitleSave File As

void FileSave() { //objekt environment poskytuje informace o aktuálním prostředí a platformě //metoda GetFolderPath umožňuje převod "cesty adresáře" na řetězec //při otevření dialogu pro ukládání bude nastavena cesta defaultně na adresář //MyDocuments saveFileDialog1.InitialDirectory = Environment.GetFolderPath(Environment.SpecialFolder.MyDocuments); try { //funkce SaveFile objektu richTextBox ukládá obsah richEditu do souboru, který je //specifikován prvním parametrem, druhý parametr určuje typ výstupního toku //dat pro richTextBox richTextBox1.SaveFile(saveFileDialog1.FileName,RichTextBoxStreamType.RichText); } catch (IOException ex) { MessageBox.Show(ex.Message); } }

private void ToolStripMenuItemSave_Click(object sender, EventArgs e) { if (myFile == "newfile") { ShowSaveAs(); } else { FileSave(); } private void toolStripMenuItemSaveAs_Click(object sender, EventArgs e) { ShowSaveAs(); }

Defaultní adresáře Desktop – použijte pro uložení souboru na plochuUse Programs – Úložiště programů ve Windows. MyComputer – Pravděpodobně ne často využívaná. MyMusic – ukládání a vyhledání mediálních souborů. MyPictures – ukládání obrázků. StartMenu – Start menu je adresář a toto je jeho umístění. Startup – pro aplikace, které se mají spustit při startu. (Může být určen i pro kontrolu, které aplikace běží). DesktopDirectory – jiná cesta na plochu. MyDocuments – používána zejména aplikacemi MS Office ke skladování dokumentů. Např.: openFileDialog1.InitialDirectory = Environment.GetFolderPath(Environment.SpecialFolder.MyDocuments);

Doplnění našeho formuláře o Print dialog a Color dialog Print dialog – Využívá funkce objektu: using System.Drawing.Printing; -V našem příkladu je použití Print dialogu obtížnější z důvodu neexistence metody prvku rich textbox, která umožňuje přímo tisk -K zakomponování metody print obsahu rich text editboxu využijte následující postup : Podle návodu na uvedeném odkazu doplňte funkčnost na tisk obsahu prvku RichTextBox

Color dialog: – umožňuje spustit dialogové okno s paletou barev, krom nabídky defaultních barev může uživatel vytvářet barvy vlastní 12. Doplňte ColorDialog do Vašeho programu, doplňte tlačítko odpovídající tomuto prvku do ToolBaru Vašeho formuláře a doplňte následujících metody do Vašeho zdrojového kódu. void ChangeBackColor() { if (colorDialog1.ShowDialog() == DialogResult.OK) { //nastavím barvu pozadí na barvu vybranou v dialogovém okně richTextBox1.BackColor = colorDialog1.Color ; } private void toolStripButtonColor_Click(object sender, EventArgs e) { ChangeBackColor(); }

Závěr Step by Step návrhu Menu, Toolbar menu a Dialogových oken Na právě skončeném programu jste si připravili základ pro jednoduchý textový editor. Uvědomte si, proč je zejména uložení souboru naprogramováno pomocí dvou funkcí a korektnost funkčnosti programu otestujte.

19 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Kniha: Programujeme profesionálně, nakladatelství WROX, autor: Jay Glynn,… Seriály o programování v jazyce C# :