VISUAL BASIC PRALG.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Typová konverze, oblast platnosti, paměťové třídy 9 Verze
Advertisements

VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
VY_32_INOVACE_7B12 Databáze Typy čísel.
Programování funkcí v Excelu (pole)
Pascal - příklady.
Programování funkcí v Excelu
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Jazyk VHDL Martin Štěpánek
Prezentace a vysvětlení programového prostředí NXC
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Visual Basic POLE. 2 POLE Pole - je řada prvků označených indexem Například: řada čísel, které spolu nějak souvisejí řada známek jednoho studenta řada.
DATOVÝ TYP POLE.
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
1/12 ALGO – Algoritmizace 5. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Programování v Pascalu Přednáška 8
Konstanty jsou datové objekty jejich hodnoty nelze v programu měnit Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA = “Zadej.
Funkce Asc, Chr každý znak kód v ASCI tabulce číslu odpovídá znak
Algoritmizace a programování Datové typy v Delphi - 05
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
4IT1014IT101 Pátá přednáška Datové struktury - pokračování Statické prvky třídy.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Databázové systémy II Přednáška č. 6 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Programování v C++ Cvičení.
Principy překladačů Běhová podpora Jakub Yaghob. Běhová podpora Statická podpora jazyka Překladač Interface na knihovny Hlavičkové soubory Dynamická podpora.
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá. Odkazy - oficiální stránky (překladače, help, metody, vývojové prostředí NetBeans,...)
Základy Visual Basicu.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
C# - struktury, výčtové typy, pole
Jazyk vývojových diagramů
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Deklarace Radim Štefan. 2 Použité zkratky BP – Borland Pascal De – Delphi.
Informatika I 4. přednáška
Počítače a programování 1
Cvičení.
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Konstanty u jsou datové objekty u jejich hodnoty nelze v programu měnit u Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA.
Datové typy a struktury
Programovací jazyk PASCAL
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VISUAL BASIC PRALG.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Pole Arrays.
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Visual Basic Úvod do programování. Co je to program  Program je řada příkazů, které určují počítači, co má provádět, jak má zacházet s vloženými daty.
Fce VB - matematické Abs( výraz ) Fix( výraz ) Int( výraz) Sgn(výraz )
Úvod do programování2 Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák Web: xjv.webnode.cz.
Cvičení 3-4 Procedury, funkce,řetězce. Procedury Procedura Procedura Procedura je podprogram, který mění stav programu (změnou stavu proměnných nebo změnou.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně AUTOR: Ing. Adéla Tomalová NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Objektově orientované.
Makra v Excelu syntaxe. Zápis nahraného makra SubEnd Sub O klíčová slova Sub a End Sub – začátek a konec makra O komentáře O text za znakem ', až do konce.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
KIV/ZD cvičení 9 Tomáš Potužák.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
MU002 Informatika II Základy algoritmizace 2/13
MU002 Informatika II Základy algoritmizace 1/13
MU002 – Informační technologie Základy algoritmizace 4/13
MU002 – Informační technologie Základy algoritmizace 5/13
CU01 Informatika II 2/13 Základy algoritmizace
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
Transkript prezentace:

VISUAL BASIC PRALG

4. Proměnné Proměnné slouží k dočasnému uchování hodnot během vykonávání programového kódu. Definovány: názvem, datovým typem, rozsahem platnosti a dobou platnosti

Kde definujeme proměnné ve VB? sekce General – Declaration na začátku stránky názvem, datovým typem

Pravidla pro názvy proměnných a konstant nepoužívat klíčová slova, nesmí obsahovat: mezeru, čárku, &, #, @, $, %, ! musí začínat písmenem bez diakritiky jména proměnných, konstant a podprogramů musí být kratší než 255 znaků jména formulářů, ovladačů, tříd a modulů musí být kratší než 40 znaků – bez diakritiky, začínají písmenem, neklíčová slova

Datové typy Visual Basic v.6 Závisí pro programovacím jazyce. Byte Boolean Integer Long Single Double Komentář významu proměnných

Datové typy Currency Decimal Date Object String String*délka řetězce Variant String proměnné délky Uživatelsky definovaný - UDF

Rozsah platnosti Udává, ve které části a v jak velké části – aplikace má jméno proměnné (konstanty) platnost Lokální – platí v dané proceduře, či funkci. Deklarují se uvnitř procedury příkazem Dim. Modální – platí v daném formuláři. Deklarují se v záhlaví modulu formuláře příkazem Dim. Globální – platí v celém projektu. Deklarují se v basickém modulu příkazem Public. ukázka

Lokální a modální prom. modální lokální

Veřejné proměnné

Doba platnosti Deklarace Dim – proměnná existuje pouze při běhu procedury, při novém spuštění se znovu inicializuje. Static – hodnota se uchová i po skončení běhu procedury a vstupuje do ní i při jejím dalším volání.

Deklarace proměnné Deklarace je nepovinná Option Explicit při zadání tohoto klíčového slova je deklarace povinná Není-li proměnná deklarována je typu Variant

Jednoduchá proměnná {Dim, nebo Private, nebo Public} jméno_proměnné [As typ] př.: Dim sestra As String Public jmeno As String * 20

Uživatelem definovaný typ Deklaruje se pouze v deklarační části basického modulu nikoliv procedur Např. Type zamestnanec Jmeno As string Prijmeni As string Vykonnost As integer End type Dim delnik As zaměstnanec Použití: delnik.jmeno = „Jan“

Pole {Dim, nebo Private, nebo Public} jméno_pole[([indexy])] [As typ] jednorozměrná pole Dim intPole (20) As Integer Dim Pole(1 To 5) As String Dim MixPole (8) As Variant 5 1 9 3 .. 6 K M p i R 5 P 9 3 a b c 11 6

Vícerozměrná pole pro uložení matic Např. Dim matice (1 To 10, 1 To 10) As Integer 5 7 11 23 -7 1 3 -21 45 77 8

Dynamická pole pro případ, kdy neznáme rozměr a meze pole a jsou upřesněny až za běhu programu Dim intPole() As Integer před prvním použitím klíčové slovo ReDim N=20 ReDim intPole (1 To N) As Integer ReDim intPole(0) ‘ odalokace paměti