EGEE je projekt financován Evropskou Unií (smlouva IST-2003-508833) Použití EGEE v dalších vědeckých disciplínách Jan Kmuníček podpora uživatelů a aplikací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Využití EGEE infrastruktury pro zpracování dat ve fyzice vysokých energií.
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Multidimenzionální analýza zdravotnických dat v prostředí webu RNDr. Karel Drdla RNDr. Zlata Kubů DCB Actuaries and Consultants
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Regionální výpočetní centrum pro fyziku částic Farma Goliáš
Zpracování dat – superpočítačové výkony na běžných procesorech Fyzikální ústav AV ČR.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Využití EGEE infrastruktury pro zpracování dat ve fyzice vysokých energií.
Základy databázových systémů
Business intelligence
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Softwarový systém DYNAST
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE VOCE Status Jan Kmuníček CESNET, Česká republika.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Aktuální způsob využití EGEE zdrojů Jan Kmuníček Pokročilý seminář EGEE, 16. prosince 2004.
Teoretická výpočetní chemie
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
HUMUSOFT s.r.o. Mathematical and Computer Modelling in Science, Engineering and Finance Moderní nástroje pro finanční analýzu a modelování Odborný seminář.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
MetaCentrum1 MetaCentrum a projekty FR CESNET Náročné výpočty a zpracování dat Jiří Sitera.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Meta.cesnet.cz METACentrum – Český národní gridový projekt Projekt METACentrum Jan Kmuníček ÚVT MU & CESNET.
Systémy pro podporu managementu 2
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Charon Extension Layer (CEL) Jan Kmuníček CESNET.
Projekt OP RLZ 0207 „Pracujeme chytřeji“ – cíle a metody, dosažené výsledky Jena Švarcová - UTB ve Zlíně.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
[IVE-SMA] UI analyzačního nástroje Daniel Puncman A4M39NUR.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Distribuce dat experimentu ATLAS Jiří Chudoba.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
MediGrid: sémantika a hodnota biomedicínských dat Jan Vejvalka, Petr Lesný, Tomáš Holeček*, Kryštof Slabý, Adéla Jarolímková**, Helena Bouzková*** Fakultní.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Challenges pro METACentrum. Hlavní úkoly Plná integrace různých přístupů k řízení Gridů –Mezinárodní projekty (EGEE) Rozvoj bezpečnostně orientovaného.
Databázové modelování
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
BLAST (basic local alignment search tool) Vyhledává podobné sekvence v databázích. Stal se nástrojem pro všechno. Určitou dobu kolektiv autorů držel krok.
Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat.
Alternativy k evolučním optimalizačním algoritmům Porovnání genetických algoritmů a některých tradičních stochastických optimalizačních přístupů David.
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
11/2003Přednáška č. 41 Regulace výpočtu modelu Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C, Modul M8 ZS, 2003, K126 EKO Předn./Cvič.:
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel.
SVAZEK NEDEDIKOVANÝCH PRACOVNÍCH STANIC NA BÁZI OS LINUX DANIEL LANGR DIPLOMOVÁ PRÁCE 2004.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Jak si stojí měření českého internetu v mezinárodním srování?
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Presentation Title 1st September 2002
Transkript prezentace:

EGEE je projekt financován Evropskou Unií (smlouva IST ) Použití EGEE v dalších vědeckých disciplínách Jan Kmuníček podpora uživatelů a aplikací Úvodní seminář EGEE, 26. října

Úvodní seminář EGEE, Typy výpočetních problémů Aplikační struktura v rámci EGEE Aktuální stav – aplikační portfolio Další potenciální vědecké oblasti využívající EGEE Grid Jak přizpůsobit vlastní aplikaci prostředí EGEE Gridu Jak přizpůsobit vlastní aplikaci prostředí EGEE Gridu Aplikační struktura v rámci EGEE Další potenciální vědecké oblasti využívající EGEE Grid Typy výpočetních problémů Aktuální stav – aplikační portfolio Obsah

Úvodní seminář EGEE, Typy výpočetních problémů Gridy jsou obecně vhodné pro paralelní (současné) zpracování úloh. Paralelní výpočetní úlohy takové úlohy, jejichž  zpracování na jediném CPU trvá neúnosně dlouho  celkové paměťové nároky jsou příliš velké Primární aplikační určení Gridů:  velké množství malých, navzájem nezávislých úloh příklad:parametrické studie  zpracování rozsáhlých datových souborů „po částech“ příklad:digitální vyhlazení satelitních snímků

Úvodní seminář EGEE, Typy výpočetních problémů Granularita výpočetních problémů Výpočty s malou granularitou  každý podproblém vysoce závislý na výsledku dalších podproblémů  přenos do gridového prostředí je velmi složitý  nutno vymyslet algoritmy minimalizující množství a četnost dat, které si mezi sebou procesory vyměňují příklad: výpočet počasí, který může být rozdělen do mnoha malých výpočtů počasí v malých objemech atmosféry  vhodné řešit na velkých paralelních superpočítačích nebo alespoň velmi „pevně vázaných“ (tightly coupled) clusterech s procesory propojenými extrémně rychlou sítí „high-performance computing“

Úvodní seminář EGEE, Typy výpočetních problémů Granularita výpočetních problémů Výpočty s velkou granularitou  každý podproblém nezávislý na ostatních  přenos do gridového prostředí je relativně jednoduchý příklad: Monte Carlo simulace, kde se obměňují parametry komplexního modelu reálného systému a výsledky se studují statistickými technikami – jedná se druh výpočetního experimentu  vhodné řešit pomocí sítě "volně vázaných" (loosely coupled) počítačů, jelikož prodlevy při získání výsledků z jednotlivých procesorů neovlivní práci ostatních procesorů „high-throughput computing“

Úvodní seminář EGEE, Typy výpočetních problémů Reálné výpočetní problémy  kombinace obou extrémních typů Gridové prostředí je nejvhodnější pro řešení takto komplexních úloh  poskytuje vhodné výpočetní prostředky pro podúlohy s nízkou granularitou  jejich výsledky lze kombinovat formou podúloh s vysokou granularitou příklad: komplexní modelování podnebí Země hledání informace, jak výpočty závisí na jednotlivých parametrech použitých v modelech – spuštění mnoha podobných výpočtů každý z nich je paralelní výpočet s malou granularitou velké množství v podstatě nezávislých výpočtů může být současně distribuováno na mnoho různých clusterů na Gridu průběh simulace v kratším čase

Úvodní seminář EGEE, Aplikační struktura v rámci EGEE Formální členění aplikací v projektu EGEE  Pilotní aplikace prvotní implementace a testování výkonu i funkčnosti vznikající gridové infrastruktury LCG (LHC Computational Grid) biomedicínské Gridy  Interní aplikace národní projekty se zkušeností v oblasti gridových výpočtů  Externí aplikace explicitní podpora vybraných uživatelských skupin tak, aby jejich aplikace byly přeneseny do gridového prostředí

Úvodní seminář EGEE, Aplikační struktura v rámci EGEE Typy aplikací v projektu EGEE  HEP aplikace experimenty částicové fyziky pod záštitou CERNu  Biomedicínské aplikace interní i externí projekty zabývající se zpracováním lékařských a medicínských dat  Obecné aplikace všechny ostatní aplikační oblasti

Úvodní seminář EGEE, Aktuální stav – aplikační portfolio Biomedicínské pilotní aplikace  Clinical Decision Support System (CDSS) diagnostický nástroj umožňující extrahovat lékařsky relevantní informace s cílem zjednodušit klinickou praxi  Grid Protein Sequence Analysis molekulárně bioinformatický portál poskytující možnost analýzy proteinových sekvencí, jejich alignment, predikci sekundárních struktur a přístup do databáze 3D-struktur proteinů  Geant4 Application for Tomographic Emission (GATE) Monte-Carlo simulace pro radioterapii a nukleární medicínu umožňující modelování a plánování ošetřování karcinogenních nádorů před vlastním radioterapeutickým zákrokem

Úvodní seminář EGEE, Aktuální stav – aplikační portfolio Biomedicínské interní aplikace  3D MRI Simulator (SiMRI3D) paralelní simulátor obrazů magnetické rezonance  xmipp_MLrefine analýza 3D makromolekulárních struktur  DICOM data analysis tool (gPTM3D) nástroj pro interaktivní analýzu radiologických dat Biomedicínské externí aplikace  MammoGrid distribuovaná mamografická analýza pro diagnózu a terapii nádorů prsu

Úvodní seminář EGEE, Aktuální stav – aplikační portfolio Výběr nových aplikací  zaslání žádosti o zapojení do výběrového řízení obecných aplikací  výběr a schválení výběrovou komisí EGAAP (EGEE Generic Application Advisory Panel)  získání oficiální podpory vybrané uživatelské komunity po omezenou dobu, během níž dojde k portování vybrané aplikace do prostředí EGEE Gridu  výsledkem prvního EGAAP zasedání 4 nové aplikační oblasti

Úvodní seminář EGEE, Aktuální stav – aplikační portfolio Vědecký výzkum Země  zpracování a validace měření globálních změn atmosférického ozonu pomocí satelitu GOME Geofyzika  3D analýza zemského podloží s cílem hledání zdrojů ropy a zemního plynu Výpočetní chemie  atomární a molekulární simulace použitím molekulárně-mechanických a kvantově-chemických metod Fyzika astro-částic  Monte Carlo simulace dat z teleskopu MAGIC

Úvodní seminář EGEE, Další potenciální vědecké oblasti využívající EGEE Grid Spektrum aplikačních oblastí vhodných pro EGEE Grid  Technické a materiálové simulace  Hydrologie  Seismologie  Gridové vyhledávací nástroje  Simulátory burzovních trhů

Úvodní seminář EGEE, Další potenciální vědecké oblasti využívající EGEE Grid Spektrum aplikačních oblastí vhodných pro EGEE Grid  Digitální zpracování videa  Distribuované datové sklady  Real-time rendering & raytracing pro architekty, počítačové grafiky a umělce  Evropský úřad pro vesmír

Úvodní seminář EGEE, Jak přizpůsobit vlastní aplikaci prostředí EGEE Gridu  Zvolit typ aplikací, které jsoupro Vás klíčové a jež byste rádi používali v prostředí EGEE Gridu  Zvážit vynaložené úsilí na portaci a výhody plynoucí z možnosti použití vybraných aplikací na EGEE Gridu  Diskutovat detailní kroky nezbytné transformace Vašich aplikací  Sledovat up-to-date informace na gridovém portále EGEE !!! egee.cesnet.cz !!!