1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška 10 Určitý integrál
Advertisements

Konstrukce trojúhelníku
Dráha, rychlost, čas.
7. Přednáška limita a spojitost funkce
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Lineární funkce a její vlastnosti
Mikroekonomie I Použití grafů v mikroekonomii
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Limita funkce. Koncentrace 137Cs v odpadním kanálu jaderné elektrárny se v časovém intervalu (t1, t2) řídí rovnicí c (t) = c0e -(t-t0). V čase t1 dojde.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 04 Limity funkcí Matematika II. KIG / 1MAT2.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 05 Spojitost a derivace funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
EU-8-46 – DERIVACE FUNKCE II
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Použití derivací. a f(a) T t 1) Tečna ke grafu funkce
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Derivace Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Gaussova eliminační metoda
Derivace funkce ©2006 Ondřej Havelka, Viliam Staněk ©2006 Ondřej Havelka, Viliam Staněk.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
MATEMATIKA I.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rovnoměrně zrychlený pohyb
2.1.2 Graf kvadratické funkce
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
VOLNÝ PÁD.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
 Podle slovníku odborných názvů se jedná o hromadění či nahromadění, což je samozřejmě pravda i v tomto případě  Při pojmu akumulace tedy máme na mysli.
Návod Pro ovládání prezentace používejte pouze označena tlačítka. Jinak opakování ztrácí evaluační smysl. Otázky jsou označeny otazníkem. Při odpovědi.
Lineární lomená funkce
9.přednáška vyšetřování průběhu funkce
Funkce více proměnných.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Tato prezentace byla vytvořena
EU-8-60 – DERIVACE FUNKCE XVI
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Graf nepřímé úměrnosti
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Gottfried Wilhelm von Leibniz
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
Reálná funkce reálné proměnné Přednáška č.1. Požadavky ke zkoušce Na Tamtéž studijní literatura.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY DIFERENCIÁLNÍ POČET VE FYZICE.
1. Spojité funkce Funkce je spojitá na intervalu I, lze-li její graf nakreslit plynulou čarou, aniž zdvihneme tužku z papíru. Znamená to, že tužku nemůžeme.
Definiční obor a obor hodnot
Předpokládejme, že velikost populace v čase t  0 lze vyjádřit vztahem
Derivace složené funkce jedné proměnné
Konstrukce trojúhelníku
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Lineární funkce a její vlastnosti
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Grafy kvadratických funkcí
Konstrukce trojúhelníku
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce. Čím větší je hodnota derivace, tím větší jsou změny funkce. Z hlediska grafu funkce ovlivňuje velikost změn pro x v daném intervalu jeho strmost – čím je graf strmější, tím jsou změny větší. x y 1 2 x y 1 2 změna funkce, když se proměnná změní o jednotku

Strmost grafu v daném bodě se měří sklonem (tedy strmostí) tečny v tom bodě. Sklon tečny určuje úhel, který tečna svírá s osou x, nebo také tangenta tohoto úhlu, což je jen jiná míra sklonu, a to je směrnice tečny. Směrnice tečny v daném bodě (je to číslo) se tedy používá jako míra sklonu grafu v daném bodě a a slouží k predikci chování funkce (růstu a klesání) kolem tohoto bodu. A toto číslo je právě derivace funkce v tom bodě. x y 1 2 x y 1 2

Jak vypočítáme nyní směrnici tečny ke grafu funkce v daném bodě a? Sestrojíme sečnu s, která prochází body (a, f(a)) a (x, f(x)), x je libovolný bod blízko bodu a. Její směrnice je Nyní když se bod x bude blížit bodu a stane se ze sečny s tečna t v bodě a, t a její směrnice bude x y f(a) a f(x) s

Tedy: D: Bod a je bod z definičního oboru funkce f(x). Derivace funkce f(x) v bodě a (označuje se f´(a)) je limita (pokud existuje) Limita je vždy neurčitý výraz typu . Kvůli fyzice a dalším aplikovaným předmětům je nutné si vzorec z definice pamatovat. Protože to je limita, má všechny vlastnosti limity – zavádí se derivace zprava a zleva, derivace vlastní (konečná) a nevlastní (nekonečná). t tečna, rovnoběžná s osou y

Že má funkce v nějakém bodě derivaci poznáme podle toho, že její graf má v tom bodě tečnu. V.: Má-li funkce v bodě a vlastní derivaci, je tam spojitá. Naopak to neplatí, funkce může být v některém bodě spojitá a nemít tam derivaci – například tam, kde jsou na grafu hroty nebo zlomy... Tam jsou derivace zprava a zleva různé. nespojitá… neexistuje tečna

Ve fyzice apod. se derivace místo f´ označuje . Tento zápis zdůrazňuje, že proměnná, podle které se derivuje, je x. Znamená to ale totéž! Derivaci lze vždy vypočítat z definice: 1) Konstantní funkce f(x)=k se vůbec nemění – musí mít derivaci nula. Vypočtěmě ji v libovolném bodě a.

2) Víme že funkce f(x)=x je přímka, která svírá s osou x úhel 45°, její směrnice je 1. Vypočtěme z definice derivaci v bodě třeba a =2. Derivace nezáleží na bodu a, je vždy 1, protože přímka má stále stejný sklon. 3) Vezměme nyní funkci . Její graf je parabola, sklon se mění v každém bodě. Vypočtěme zase derivaci v bodě a =2. Tentokrát hodnota limity závisí na bodu a=2.

Vezměme nakonec funkci a vypočtěme její derivaci v libovolném bodě a, její graf je hyperbola, sklon je v každém bodě jiný, musí nám vyjít nějaká funkce toho a. Protože víme, že na jménu proměnné nezávisí, použijeme tedy k jejímu označení běžné x a máme vzoreček Podobně, většinou ale značně komplikovaněji, by se odvodily vzorce pro derivace všech elementárních funkcí, které následují a musí se znát na 100 %!!!!

Vzorce pro derivace elementárních funkcí. Tedy:

speciálně Tedy:

speciálně Tedy:

Pravidla pro derivování 1) Derivace násobku. Je-li k konstanta, je (k.f(x))’=k.f(x)’. Př.:

2) Derivace součtu nebo rozdílu. Je Př.: Platí pro libovolný počet sčítanců.

Derivace součinu. Je Př.:

4) Derivace podílu. Je Př.:

5) Derivace složené funkce. Je Derivace vnější funkce se násobí derivací vnitřní funkce, ale musí se zachovat argumenty… Př.: Funkce je složená takto: Př.: Funkce je složená takto:

Pro tři funkce má vzorec tento tvar: Musí se vždy derivovat všechny funkce, ale je třeba zachovat jejich argumenty!! Př.: Funkce je složená takto:

Podobně: Z tohoto hlediska je třeba se dívat na vzorce pro derivace elementárních funkcí takto, např.: Když A je jen x, je A´=1. Jinak je to derivace argumentu A. Podobně:

Kombinované příklady:

Derivace vyšších řádů Derivace funkce je zase funkce, Je možné ji tedy derivovat znova, tak vznikají derivace vyšších řádů: 2. řádu: 3. řádu: obecně n. řádu:

Příklady: 1) 2) 3)

Význam derivací ve fyzice a v aplikovaných vědách Uvažujme pohyb bodu po dráze s, jejíž závislost na čase je dána vztahem s=s(t). t a x Představme si, že pohyb začneme pozorovat v časovém okamžiku t=a a skončíme s pozorováním v čase t=x. Za dobu x-a urazí bod dráhu s(x)-s(a), přitom se pohyboval průměrnou rychlostí Průměrná rychlost má málo společného se skutečnou rychlostí v bodě a, zvláště bude-li doba x-a dlouhá. Bude-li tato doba ale krátká, nebo dokonce velmi krátká, bude již průměrná rychlost za tuto krátkou dobu již něco o rychlosti v bodě a vypovídat. Je jasné, že když se bude doba x-a blížit k nule, bude průměrná rychlost za tuto dobu čím dál tím bližší okamžité rychlosti v bodě a.

Teoreticky vzato je tedy okamžitá rychlost v bodě a vzpomeneme-li si na definici derivace. Podobně i při popisu libovolného procesu derivace jeho funkčního předpisu podle času je okamžitá rychlost průběhu tohoto procesu. Př.: Těleso padá volným pádem z výšky 100 metrů. Jaká je jeho rychlost, padá-li 3 vteřiny? Dráhu volného pádu popisuje známý vzorec Rychlost volného pádu v libovolném čase t je podle předchozích úvah V čase t=3 sec. (volíme-li g=10 m/s ) je tedy v(3)=30 m/s.