POŽADAVKY NA OSOBNOST ZDRAVOTNICKÉHO PERSONÁLU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Konflikty a způsoby jejich řešení
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Emoce (city).
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
OSOBNOST.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Náročné životní situace
Zdravá škola.
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
Úvod do učiva občanské výchovy
Psychologie II Sociální psychologie
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Volba povolání.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
CHARAKTER Karolína Hejmová.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
(emoční nebo emocionální kvocient)
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Teorie vzdělávání dospělých
Základy psychologie – úvod
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Řízení a plánování kariéry
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
PROFESE UČITELE Radek Šír.
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Teorie vzdělávání dospělých
teorie oboru ošetřovatelství
Úvod do psychologie
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Temperament, charakter, motivace
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

POŽADAVKY NA OSOBNOST ZDRAVOTNICKÉHO PERSONÁLU PSYCHOLOGIE 2.B

ZÁKLADNÍ POJMY PROFESIONÁLNÍ JEDNÁNÍ EXPRESIVNÍ CHOVÁNÍ je typické pro určité povolání vyvíjí se celá tisíciletí čím je starší, tím je ustálenější EXPRESIVNÍ CHOVÁNÍ - je to bezprostřední chování chování jedince odpovídá jeho prožívání ADAPTIVNÍ CHOVÁNÍ chování jedince neodpovídá prožívání Uhlazené, upravené, redukované chování ZA Ovládání ZA Nemocný může být expresivní, ZA vždy adaptivní!

CHARAKTEROVÉ VLASTNOSTI ZA DUŠEVNÍ VYROVNANOST, SEBEOVLÁDÁNÍ SCHOPNOST RCHLE SE OVLÁDNOUT – ROZHODNOUT ČESTNÉ JEDNÁNÍ A PRAVDOMLUVNOST SMYSL PRO POŘÁDEK A ČISTOTU UMĚNÍ JEDNAT S LIDMI

PROFESIONÁLNÍ ADAPTACE, EMOCIONÁLNÍ ODOLNOST, PROFESIONÁLNÍ DEFORMACE je to přizpůsobení se povolání ( pracovní době, kolektivu, nemocným,…) nejvyšší požadavky na adaptaci kladou zátěžové situace (bezmocnost, těžké stavy, smrt,….) EMOCIONÁLNÍ ODOLNOST měl by si ji vytvořit každý ZA když přeženeme emocionální odolnost, může se vytvořit profesionální deformace PROFESIONÁLNÍ DEFORMACE zdrav. pracovník má pocit moci nad pacientem projevuje se ztrátou lidské účasti, zájmu o nemocného, citovou lhostejností, otupělostí a egoismem vůči nemocnému, v potlačení chápat potřeby nemocného

OSOBNOST ZP a) somatické předpoklady 1. Charakteristika: Zdravotnický pracovník (ZP) pracuje mezi lidmi, pracuje s tělesnou stránkou, ale i s psychikou člověka a s jeho okolím (působí odbornými zákroky, komunikuje, vytváří si vztah k člověku,…) 2. Předpoklady pro vykonávání profese ZP: a) somatické předpoklady určitý stupeň vývoje organizmu + jeho zralost (energie, síla, orientace) určitý stupeň vlastního zdraví

OSOBNOST ZP b) psychické předpoklady c) sociální předpoklady OSOBNOSTNÍ VLASTNOSTI: charakterové vlastnosti (DOBRÝ ČLOVĚK – čestnost, osobní statečnost, snášenlivost, sebekritičnost, taktnost, ochota, ohleduplnost, laskavost, vlídnost, jemnost, pozornost, schopnost pochopit, srdečnost, úcta k druhým, sebeúcta, důvěra….) + zdravé sebevědomí (sebedůvěra, sebeúcta,solidnost, skromnost,….) temperamentové a citové vlastnosti (autoregulační vlastnosti – trpělivost, sebeovládání, veselost, klid, přiměřená cílevědomost) c) sociální předpoklady společenská pravidla, normy a zákony hodnotová orientace a světonázor schopnost navazovat společenské kontakty a vztahy

OSOBNOST ZP 3. Profesionální vlastnosti ZP = je možné je získat během výchovy a práce (příprava na škole, praxe) = jsou spojeny se služebními povinnostmi (mlčenlivost, poskytnout PP, celoživotní vzdělávání) a) intelektové – vědomosti + schopnost řešit složitost pracovních situaci b) senzomotorické – pohybové dovednosti, kvalita vnímání, spojení pohybu a vnímání c) autoregulační – sebeovládání, sebezapření d) sociální – schopnost navazovat společenské kontakty a vztahy, komunikace smysl pro povinnost (dochvilnost, přesnost, důslednost, iniciativa, angažovanost, pořádkumilovnost, tvořivost, organizační vlastnosti,….) seberealizace – důležitý pocit (jsem prospěšný) identifikace - je proces, během kterého se jedinec ztotožní s rolí nebo osobou, která ji představuje (pojme do sebe názory, hodnoty, motivy, postoje )

OSOBNOST ZP 4. Identifikace s rolí ZP je ovlivněna: Identifikace s rolí ZP – ztotožnění se s postupy, zásadami, pravidly chování, metodami, odpovědností, technickou stránkou oboru a) vliv rodiny jako prvotní skupina Základní ladění osobnosti – optimismus (mám rád lidi) - pesimismus vytvořený pozitivní vztah k lidem dává vzniknout i empatii (lze ji v životě i dále rozvíjet, společně s tolerancí k lidem) b) socializace ZA se stává sociálně zralým jedincem (sociocentrismus, přizpůsobivost, autonomie – nezávislý vztah k autoritám, kooperace,……)

OSOBNOST ZP Není ani tak důležité, jaký člověk je, jako to, c) sebepoznání - kam patřím, jaký jsem, co pro druhého dokážu, mohu udělat, jakou mám pro ně hodnotu - i bolestné poznání (nehodím se pro tu práci – přiznám si to = mám vysokou zodpovědnost vzhledem k druhým lidem) Není ani tak důležité, jaký člověk je, jako to, aby to věděl a naučil se s tím zacházet (žít).

OSOBNOST ZP TYPOLOGIE SESTER: Rutinní typ - rychlá, přesná, zvládá velmi dobře veškeré výkony, uniká jí ale lidská stránka Nervózní typ - afektovaná, snaží se navenek dělat dobrý dojem, zapůsobit, upozornit na sebe, má hysterické reakce, permanentní únava, Robustní typ - mužský typ, organizují, energičnost, rozhodnost, nekompromisnost, bývají spíše ve vyšších postaveních (staniční x vrchníx hlavní setra) Mateřský typ - milé a empatické, citlivé, komunikace na velmi dobré úrovní (dětské odd.) Typ SPECIALISTKA - po absolvování SZŠ,VOŠ,…….pracují na odd. ARO, JIP - Povyšují se nad sestry pracující na standardním odd.