Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE 2 1. Úvodní seminář, metodika výuky,
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Nová směrnice o energetické účinnosti
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
EU a Česká republika Instituce EU
V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Evropská vize Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS Výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti Výbor pro zahraniční obchod.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Nástroj změny v místním prostředí
Evropská ústavní smlouva po 29.květnu 2005 Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Hospodářský a měnový výbor EP Výbor pro mezinárodní obchod EP ODS.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Seminář v Evropském domě
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
LISABONSKÁ SMLOUVA PO IRSKÉM REFERENDU Ing. PETR MACH, PhD. petrmach.cz LISABONSKÁ SMLOUVA PO IRSKÉM REFERENDU Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika Bratislava,
Historické milníky evropského práva
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Hlasování kvalifikovanou většinou v Radě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Evropská unie - instituce
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
EVROPSKÁ UNIE.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Fáze ekonomické integrace
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
EU v ekonomických vztazích
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Fáze ekonomické integrace
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Nástroj změny v místním prostředí
Lisabonská smlouva Evropa států a Evropa občanů …
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní obchod

Ekonomika a hospodářská politika STRUKTURA VYSTOUPENÍ LISABONSKÁ SMLOUVA HLAVNÍ ZTRÁTY LISABONSKÉ OBDOBÍ DŮSLEDKY POSTLISABONSKÉ OBDOBÍ VELKÉ TÉMA PRO ODS

Ekonomika a hospodářská politika LISABONSKÉ A POSTLISABONSKÉ OBDOBÍ  Lisabonská smlouva bude zřejmě ratifikována ve všech čl.státech EU  Výrazně ovlivní samostatnou hospodářskou politiku ČR  JAK BY MĚLA ODS REAGOVAT?

Ekonomika a hospodářská politika LISABONSKÁ SMLOUVA - DŮSLEDKY  Nové pravomoci EU na úkor členských států  Možnost EU získávat nové kompetence bez další ratifikace  Zmenšení váhy hlasu českého zástupce v Radě ministrů  Dvouletá výpovědní lhůta pro vystoupení

Ekonomika a hospodářská politika LISABONSKÁ SMLOUVA - DŮSLEDKY „Unie…usiluje o udržitelný rozvoj…založený na…sociálně tržním hospodářství směřujícím k plné zaměstnanosti a společenskému pokroku.“ (str. C306/11 LS) PŘICHÁZÍME O TRH BEZ PŘÍVLASTKŮ

Ekonomika a hospodářská politika ZMENŠENÍ VÁHY HLASU ČR V RADĚ: „Od je kvalifikovaná většina vymezena jako nejméně 55 % členů Rady, tvořených nejméně patnácti z nich a zastupujících členské státy, které představují nejméně 65 % obyvatelstva Unie.“ (str. C306/18 LS) Kvalifikovaná většina = řádný legislativní postup POLITIKA ODS STÁVAJÍCÍ HL. POMĚR PROSADIT AŽ DO ROKU MEZITÍM HLEDAT MEZINÁRODNÍ PODPORU PRO PROSAZENÍ JINÉHO HLASOVACÍHO POMĚRU

Ekonomika a hospodářská politika VĚTŠINOVÉ HLASOVÁNÍ O ENERGETICE  Odst. 1 „…Politika Unie [má] za cíl…podporovat energetickou účinnost a úspory energie jakož i rozvoj nových a obnovitelných zdrojů energie“ (str. C306/88 LS)  Evropský parlament a Rada [přijmou] tato opatření řádným legislativním postupem (kvalifikovanou většinou) POLITIKA ODS: JADERNÁ ENERGIE = EKOLOGICKÁ ENERGIE

Ekonomika a hospodářská politika NEBEZPEČÍ DAŇOVÝCH HARMONIZACÍ  „Rada přijímá…opatření ohledně harmonizace nepřímých daní v míře, v níž je tato harmonizace nezbytná pro fungování vnitřního trhu a zabránění narušení hospodářské soutěže“ (C306/70 LS) POLITIKA ODS PRÁVO VETA U PŘÍMÝCH DANÍ = „ŽIVOT NEBO SMRT“

Ekonomika a hospodářská politika KONEC SAMOSTATNÉ HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY „ Členské státy koordinují své hospodářské politiky v rámci Unie. Za tímto účelem přijme Rada opatření, zejména hlavní směry těchto politik. Zvláštní ustanovení se vztahují na ty členské státy, jejichž měnou je euro.“ (str. C306/48 LS) POLITIKA ODS: ČÍM DÁL OD EURA, TÍM BLÍŽ K PRAZE

Ekonomika a hospodářská politika KONEC SAMOSTATNÉ SOCIÁLNÍ POLITIKY  „ Unie přijímá opatření ke koordinaci politik zaměstnanosti členských států, zejména vymezováním směrů těchto politik. Unie může dávat podněty pro zajištění koordinace sociálních politik členských států.“ (str. C306/48 LS) POLITIKA ODS: REFORMOVAT DOMÁCÍ SOCIÁLNÍ SYSTÉM V MÍŘE, JAKOU EU DOVOLÍ

Ekonomika a hospodářská politika POSTLISABONSKÉ OBDOBÍ velké téma pro ODS  Lisabonská smlouva je tak špatná, že politikám členských států nebude vyhovovat  Západoevropský hospodářský růst bude nadále stagnovat, což bude vytvářet tlak na změnu LS  Ústavní soud ČR (jaro 2006):“originálním nositelem suverenity a z toho plynoucích pravomocí je i nadále ČR, dle čl.1, odst.1, Ústavy ČR“ (Pl. ÚS 50/04, resp. Pl. ÚS 66/04)

Ekonomika a hospodářská politika POSTLISABONSKÉ OBDOBÍ velké téma pro ODS PREMIÉR ODS VŽDY V RADĚ BRÁNIT DALŠÍMU ROZŠIŘOVÁNÍ KOMPETENCÍ EU ODS VE SNĚMOVNĚ A SENÁTU ZŘÍDIT VÝBOR PRO HLÍDÁNÍ SNAH DLE ČLÁNKU 48 („ŽLUTÁ KARTA“)

Ekonomika a hospodářská politika POSTLISABONSKÉ OBDOBÍ velké téma pro ODS POLITIKA ODS Formulovat VLASTNÍ podmínky a kritéria pro SUVERÉNNÍ vstup ČR do EMU – ekonomické – politické – společenské

Ekonomika a hospodářská politika POSTLISABONSKÉ OBDOBÍ velké téma pro ODS POLITIKA ODS Udržet ČR co nejdéle mimo EMU a eliminovat tak nejhorší důsledky LS

Ekonomika a hospodářská politika Zdroje informací  Lisabonská smlouva Úřední věstník EU,C 306, svazek 5O, htpp://eur-lex.europa.eu  Consolidated Version of the Treaty Establishing the European Community  