Vícekriteriální metody Jana Soukopová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 14/15.
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
OBECNÉ OPTIMALIZAČNÍ MODELY
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Rozhodovací matice.
RUD Rozpočtové určení daní Ing. Jan Mládek, CSc. Stínový ministr financí ČSSD Praha, Listopad 2011.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systémy pro podporu managementu 2
Diskrétní matematika Opakování - příklady.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Hodnotový management Teorie rozhodování
Využití MKA v předmětu RaA
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Zábavná matematika.
Systémy pro podporu managementu 2
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Vícekriteriální rozhodování
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Vícekriteriální rozhodování
Systémy pro podporu managementu 2
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Základy teorie nákladů
Strategie projektu Základní parametry: Záměr projektu Cíl projektu
Metody na podporu rozhodování
Saatyho metoda – určuje, kolikrát je jedno kritérium významnější než druhé – zobecnění, více rozlišuje mezi kritérii Počet bodů Popis 1 Kritéria stejně.
Hry proti přírodě (Rozhodovací analýza)
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Výběr dodavatelů Ivan Gros
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
CIDEAS 2006ČVUT v Praze, FSv Spolehlivost a rizika výběru technicko-ekonomických variant V. Beran P. Dlask Fakulta.
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
JUSTÝNA Nástroj pro odhad produkce a výhřevnosti komunálních odpadů na úrovni mikroregionů 4/12/2017 just! 1 Radovan Šomplák, Lenka Zavíralová Hustopeče,
Rozhodování v podmínkách neurčitosti
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Výběr dodavatelů - příklad
ROZHODOVÁNÍ Osnova: 1. Východiska
ROZHODOVÁNÍ Osnova: Východiska Procesní stránka rozhodování
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Vícekriteriální metody Jana Soukopová
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Přednáška Vícekriteriální metody Jana Soukopová
Příklady Vícekriteriální metody Jana Soukopová
K 96. schůzi RHSD ČR pracovní skupina MATERIÁL AČMN.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
ZLEPŠENÍ REALIZACE SPOJENÍ VEŘEJNOU DOPRAVOU V RELACI Č.KRUMLOV – Č.BUDĚJOVICE A ZPĚT PROSTŘEDNICTVÍM MATEMATICKÝCH METOD AUTOR PRÁCE: BC. MICHAELA PEKAŘOVÁ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Vícekriteriální metody Jana Soukopová
Operační program životní prostředí
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
Dynamické programování
Návrh strategie při správě majetku
Optimalizace užití stavebních materiálů
Přednáška č. 8 - pokračování
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Vícekriteriální metody rozhodování
Transkript prezentace:

Vícekriteriální metody Jana Soukopová soukopova@econ.muni.cz Příklady Vícekriteriální metody Jana Soukopová soukopova@econ.muni.cz

Příklad č. 1 Město pro vybudování skládky komunálního odpadu obdrželo čtyři projekty v různých lokalitách. Tyto projekty označíme a1, a2, a3, a4, takže množina rozhodovacích variant je A = {a1, a2, a3, a4}. Vhodnost projektů (lokalit) se hodnotí podle následujících pěti kritérií: k1 rozloha půdy, kterou bude nutné vykoupit (v hektarech) k2 investiční náklady (v mil. Kč) k3 negativní důsledky pro obyvatelstvo (ve stupnici 1=velmi negativní, 2=značné, 3=znatelné, 4=nepatrné) k4 negativní vlivy na vodní hospodářství (ve stejné stupnici jako u kritéria k3 k5 doba předpokládaného provozu (v letech životnosti) Údaje o jednotlivých projektech podle zvolených kritérií jsou zřejmé z následující kriteriální matice:

Kriteriální matice

Převod minimalizačních kritérií na maximalizační V uvedené kriteriální matici jsou kritéria k1 a k2 stanovena jako minimalizační. Proto zavedeme pro k1a k2 nové stupnice. Kdy kritérium k1 vyjádříme ve formě úspory půdy ve srovnání s nejhorší variantou a kritérium k2 ve stupnici udávající úspory na investičních nákladech ve srovnání s nejhorší variantou. Dostáváme pak upravenou kriteriální matici Y´:

Nová kriteriální matice Y´ Podle údajů v této matici varianta a1 dominuje a2 a a4, varianta a3 dominuje a2 a a4. Varianty a1 a a3 jsou vzájemně nedominované, podobně jako a2 a a4. Úplným řešením je v tomto případě D = {a1, a3}.

Příklad č. Na základě expertního posudku je třeba zvolit vhodnou lokalitu pro výstavbu elektrárny na zpracování bioodpadů, které vznikají v zařízeních veřejného stravování (restaurace, hotely, jídelny, menzy, školní kuchyně) a podle nového nařízení EU se nesmí dále zpracovávat na masokostní moučku v kafilériích. Tato lokalita bude vybrána podle šesti kritérií.

Příklad č. 2 k1 Počet pracovních sil, které budou nutné k provozu bioelektrárny k2 Celkový objem (v MW) k3 Investiční náklady na výstavbu (v mld. Kč) k4 Provozní náklady na provoz (v mil Kč) k5 Přepravní náklady na svoz bioodpadů (v mil Kč) k6 Stupeň spolehlivosti provozu dle 10 stupňové stupnice (tedy minimalizace negativních důsledků pro obyvatelstvo)

Stanovte váhy kritérií pomocí metody pořadí Pořadí kritérií je přitom k3 k2 k6 k4 k5 k1

váhy k1 4,76% k2 23,81% k3 28,57% k4 14,29% k5 9,52% k6 19,05%

kritérium body váhy 1 4,76% 2 5 23,81% 3 6 28,57% 4 14,29% 9,52% 19,05% 21

Stanovte váhy kritérií pomocí metody bodovací (1-10)

kritérium body váhy 1 2 4,76% 9 21,43% 3 10 23,81% 4 6 14,29% 5 42

Lexikografická metoda Mějme následující příkad Na základě expertního posudku je třeba zvolit vhodnou lokalitu pro výstavbu elektrárny na zpracování bioodpadů, které vznikají v zařízeních veřejného stravování (restaurace, hotely, jídelny, menzy, školní kuchyně) a podle nového nařízení EU se nesmí dále zpracovávat na masokostní moučku v kafilériích. Tato lokalita bude vybrána podle šesti kritérií.

Kritéria k1 Počet pracovních sil, které budou nutné k provozu bioelektrárny k2 Celkový objem (v MW) k3 Investiční náklady na výstavbu (v mld. Kč) k4 Provozní náklady na provoz (v mil Kč) k5 Přepravní náklady na svoz bioodpadů (v mil Kč) k6 Stupeň spolehlivosti provozu dle 10 stupňové stupnice (tedy minimalizace negativních důsledků pro obyvatelstvo)

Kriteriální matice

Seřazení kritérií podle důležitosti k3 Investiční náklady na výstavbu (v mld. Kč) – max 7 mld Kč. k6 Stupeň spolehlivosti provozu dle 10 stupňové stupnice (tedy minimalizace negativních důsledků pro obyvatelstvo) – min 7 k2 Celkový objem (v MW) – min 70 MW k1 Počet pracovních sil, které budou nutné k provozu bioelektrárny – min 40 osob k4 Provozní náklady na provoz (v mil Kč) – max 5 mil. k5 Přepravní náklady na svoz bioodpadů (v mil Kč) - max 8 mil. Kč

Množina A1 Zde je první výběr podle nejdůležitějšího kritéria

Množina A2 a A3 Zde je první výběr podle druhého nejdůležitějšího kritéria A následně podle třetího nejdůležitějšího kritéria

Další postup a řešení Podle dalšího kritéria se nám množina nezmění, tedy Podle dalšího kritéria je již množina jednoprvková