Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Žlázy s vnitřní sekrecí
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
Trávící soustava trávení, živiny
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mužská pohlavní soustava
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
Soustava vylučovací Ledviny (nefros)
Trávicí soustava.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
JÁTRA Trávicí soustava.
Hormonální řízení.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
INTESTINUM CRASSUM SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
Trávící soustava – 2.část
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
PRODUKCE ŽLUČI, FUNKCE ŽLUČNÍKU, JEJICH REGULACE
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_20_16C_Játra, slinivka břišní Téma: Biologie.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
zpracovaný v rámci projektu
Příjemce podpory – škola:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
zpracovaný v rámci projektu
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová žíla - nezastupitelná při detoxikaci organismu, podílejí se na trávení - červenohnědá barva, velice křehké - na spodní straně vystupují cévy a žlučové vývody - základní jednotkou jaterní lalůček - 2 mm velký, šestiboký, tvořený hvězdicovitými trámci jaterních buněk uspořádaných kolem centrální žíly - z prostor mezi trámci se sbírá žluč do žlučových vývodů - žluč odtéká do dvanáctníku (vývod uzavřen svěračem) nebo se skladuje ve žlučníku

Žlučník - vakovitý orgán hruškovitého tvaru (objem asi 50 ml) - stěna tvořena hladkou svalovinou, sliznice je zřasena a pokryta epitelem se sekreční a vstřebávací funkcí Žluč - tvoří se v játrech neustále (za den až 1 ĺ), ale do dvanácterníku se vylučuje jen při trávení (emulguje tuky) - je-li svěrač uzavřen, vrací se pod tlakem do žlučníku, kde se skladuje a zahustí až na 1/10 původního objemu - je vazká, žlutavá nebo nazelenalá (podle hustoty), hořká, zásaditá - obsahuje: vodu, mucin, žlučová barviva (bilirubin, biliverdin - z hemoglobinu po rozpadu červených krvinek), lecitin (umožňuje mísení tuků s vodou), žlučové soli (aktivují pankreatické šťávy, neutralizují tráveninu, pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích)

Slinivka břišní (pankreas) - žláza šedorůžové barvy ležící při dvanácterníku, délka 12 - 16 cm - skládá se z četných nepravidelných lalůčků, které jako žláza s vnější sekrecí produkují pankreatickou šťávu (enzymy štěpící cukry, tuky a bílkoviny, např. lipáza, amyláza, trypsin) - šťáva je drobnými vývody odváděna z lalůčků do velkého vývodu, který ústí společně se žlučovými cestami do dvanáctníku - pankreatická šťáva je čirá, zásaditá, tvoří se na chemický podnět při podráždění dvanáctníku - v tkáni slinivky se nachází Langerhansovy ostrůvky (žláza s vnitřní sekrecí), které produkují hormony inzulin a glukagon - ty jsou vstřebávány přímo do krve - inzulin snižuje a glukagon zvyšuje hladinu cukru v krvi

Zdroje obrázků: http://media1.webgarden.name/images/media1:4d03dbbbdab00.jpg/j%C3%A1tra.jpg http://www.zdravinadlani.cz/obrazky/zdravi_na_dlani/nase_telo/0200-jaterni_lalucek.jpg http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0050000/00122.png http://www.aboutcancer.com/pancreas_asco.jpg