Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
8. ročník Práce, výkon, energie Téma: Výkon.
Práce. Výkon Práce Jakou představu ve vás vyvolá slovo práce?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výkon (Učebnice strana 22 – 24)
8. ročník Práce, výkon, energie Práce.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník Výpočet práce, účinnost (8.06)
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.36 Téma: Výkon Číslo.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Mechanická práce a energie
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
PŘI PŘEMÍSŤOVÁNÍ TĚLESA
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
zpracovaný v rámci projektu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Gravitační síla a hmotnost tělesa VY_52_INOVACE_15 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
Práce ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám fyzikální veličinu práce. Naučím se práci vypočítat. Poznám jednotku práce.
Práce Miroslava Maňásková. Kdo koná práci? lokomotiva, která táhne vagon jeřáb, který zvedá kládu muž, který tlačí sekačku muž, který je opřený o auto.
Název materiálu: PRÁCE – výklad učiva.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Měření fyzikálních veličin – Hustota
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Název materiálu: PRÁCE
VY_32_INOVACE_11-01 Mechanika II. Mechanická práce.
Mechanická práce Ludmila Ciglerová.
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_38.
FYZIKA 8. ROČNÍK PRÁCE Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
PRÁCE… Téma: Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu
Shrnutí učiva I Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_MECHANICKA.
Práce, výkon. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Polohová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Procvičení – výpočet práce Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_16 Práce Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Účinnost VY_32_INOVACE_15_Účinnost Autor: Pavlína Čermáková
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.33 Téma: Práce jako fyzikální veličina Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová slova: práce, energie, výpočty příkladů na práci Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma PRÁCE a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu. Jsou zde i řešené příklady na výpočet práce.

Práce jako fyzikální veličina VY_52_INOVACE_PV14.33

Práce ve fyzikálním smyslu V běžném životě považujeme za práci každou činnost, při které se namáháme – vyválet těsto dá práci, pomáhat rodičům na zahradě dá práci a učit se fyziku dá také pořádnou práci. V běžném životě považujeme za práci každou činnost, při které se namáháme – vyválet těsto dá práci, pomáhat rodičům na zahradě dá práci a učit se fyziku dá také pořádnou práci. Ve fyzice však budeme užívat slovo práce v užším významu. Ve fyzice však budeme užívat slovo práce v užším významu.

Fyzikální veličina práce Práce ve fyzikálním významu se koná, jestliže se těleso přemísťuje působením síly - např. jeřáb zvedá náklad, maminka veze kočárek, traktor táhne přívěs. Práce ve fyzikálním významu se koná, jestliže se těleso přemísťuje působením síly - např. jeřáb zvedá náklad, maminka veze kočárek, traktor táhne přívěs. POZOR: pokud např. jen stojíte a držíte těžkou tašku s nákupem, práci nekonáte, protože tašku nikam nepřemísťujete. POZOR: pokud např. jen stojíte a držíte těžkou tašku s nákupem, práci nekonáte, protože tašku nikam nepřemísťujete.

Na čem závisí velikost vykonané práce? Pojede–li traktor s plně naloženým přívěsem, bude působit větší silou, než když poveze prázdný přívěs po téže silnici – vykoná tedy větší práci. Pojede-li se stejným nákladem 1 km, vykoná větší práci, než když ujede jen pár metrů. Velikost vykonané práce tedy závisí jak na velikosti působící síly F, tak i na dráze s, po níž se těleso přemísťuje.

Výpočet práce V případě, kdy se působením stálé síly F posune těleso po přímé dráze s ve směru působící síly, určíme práci tak, že velikost působící síly F násobíme drahou s: V případě, kdy se působením stálé síly F posune těleso po přímé dráze s ve směru působící síly, určíme práci tak, že velikost působící síly F násobíme drahou s: W = F. s W = F. s W je značka práce (z angl. work = pracovat)

Jednotky práce Joule čti džaul Joule čti džaul Protože joule je malá jednotka, používá se častěji její násobek kilojoule, 1kJ = 1000J Protože joule je malá jednotka, používá se častěji její násobek kilojoule, 1kJ = 1000J Vztahy mezi jednotkami práce: 1 kJ = mJ 1kJ = 0,001 MJ 1 MJ = J 1J = 1000 mJ

Příklad: Jakou práci vykonala maminka, vezla-li stálou silou 20N kočárek 500m po přímém vodorovném chodníku? (Síla měla také vodorovný směr.) Řešení: F = 20N s = 500 m W = ? J W = F. s = ( ) J = 10000J = 10kJ Maminka vykonala práci 10kJ.

Zápis:Práce Těleso nebo pole (např. gravitační pole Země ) koná práci, jestliže působí silou na jiné těleso a přemísťuje ho po určité dráze. Těleso nebo pole (např. gravitační pole Země ) koná práci, jestliže působí silou na jiné těleso a přemísťuje ho po určité dráze. Pro stálou sílu F, která působí ve směru přímé dráhy s, určíme práci jako součin velikosti síly a dráhy: Pro stálou sílu F, která působí ve směru přímé dráhy s, určíme práci jako součin velikosti síly a dráhy: W = F. S W = F. S Jednotkou práce je joule. Jednotkou práce je joule.

Otázky: Konáte práci, když se neúspěšně pokoušíte roztlačit auto? Konáte práci, když se neúspěšně pokoušíte roztlačit auto? Koná gravitační síla práci, když sedíte na židli? Koná gravitační síla práci, když sedíte na židli? Kdy vykonáme práci 1J? Kdy vykonáme práci 1J?

Řešení: Nekonáme práci, když auto neposunujeme po žádné dráze. Nekonáme práci, když auto neposunujeme po žádné dráze. Gravitační síla nekoná práci, protože nás nepřemísťuje. Gravitační síla nekoná práci, protože nás nepřemísťuje. Posuneme-li těleso silou o velikosti 1N po dráze 1m. Posuneme-li těleso silou o velikosti 1N po dráze 1m.

Zdroje informací: Kliparty –galerie Microsoft Office KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří. FYZIKA pro 8. ročník základní školy. Praha: PROMETHEUS, ISBN

Výukový materiál vypracovala: Mgr. Karolina Hadrbolcová datum vypracování: květen 2011 ročník: 8. třída ZŠ Člověk a příroda – FYZIKA – Práce, energie, teplo - Práce Anotace: Tento výukový materiál zpracovává téma PRÁCE a vychází z učebnice Fyzika pro 8. ročník ZŠ, Prometheus Praha. Je doplněn otázkami k procvičení a textem určeným k zápisu do sešitu.