SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Advertisements

Smyslová soustava člověka
Smyslová ústrojí Funkce:
Smyslová soustava.
Seminární práce z biologie
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Sluchové ústrojí, rovnovážné ústrojí
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Smysly - sluch (c) Mgr. Martin Šmíd.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Ústrojí sluchové a rovnovážné – organum vestibulocochlearis
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
50.1 Člověk – smyslová soustava
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Fyziologie smyslových orgánů
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Vytvořil:Marek Maxian Texty jsem čerpal z.wikipedie.
SMYSLY.
 Poskytují organismu informace o vnitřním a vnějším prostředí  Čidla = receptory přijímají mechanické, tepelné, chemické a světelné podněty  Kožní.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Smysly člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Sluch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - smyslová ústrojí = čidla - patří sem: zrak, sluch, čich, hmat, chuť - smyslová buňka přijme podnět → šíření po nervových vláknech do.
Smyslová ústrojí Funkce:
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ

1) buňky smyslových orgánů, vysoce citlivé vůči některým podnětům se nazývají receptory smysly tělíska

2) Hlavním smyslem člověka je a) čich b) sluch c) zrak

3) Slepá skvrna je místo na sítnici, kde se vytváří nejostřejší obraz b) místo na cévnatce, kde jsou soustředěny receptorové buňky c) místo na sítnici, kde vystupuje z oční koule zrakový nerv

4) Čísla 1, 4 a 6 označují: 1 - rohovku, 4 – duhovku, 6 - bělimu 1 – zornici, 4 – řasnaté těleso, 6 – čočku 1 – rohovku, 4 – zornici, 6 – řasnaté těleso

5) Receptorové buňky oka se nazývají tyčinky a čípky, díky tyčinkám vidíme barevně, díky čípkům za šera b) se nazývají tyčinky a čípky, díky tyčinkám vidíme za šera, díky čípkům barevně c) se nazývají vláskové buňky

6) Světlolomný aparát (systém) oka se skládá a) z rohovky, čočky a sklivce b) z duhovky, čočky a čípků c) z rohovky, duhovky a sklivce

7) Obraz předmětu, který se vytváří na sítnici a) je zvětšený a převrácený b) je zvětšený a není převrácený c) je zmenšený a převrácený

7) Je následující tvrzení celé pravdivé? Když přiblížíme pozorovaný předmět blíž k oku, čočka se (stahem vláken řasnatého tělesa) více zakřiví – vyklene, aby se zvětšil lom světelných paprsků a obraz na sítnici byl ostrý. Proto např. dlouhé čtení nebo koukání do monitoru „unavuje oči“.

8) Na kterém obrázku je oko dalekozrakého člověka?

Proč při pláči smrkáme? Slzné ústrojí (schéma) a = hlavní slzná žláza b = horní slzní bod c = horní slzný kanálek d = slzní vak e = dolní slzní bod f = dolní slzný kanálek g = slzovod

9) Jsou následující tvrzení pravdivá? A: Čím rychlejší vibrace zdroj zvuku vytváří, tím vyšší tón vnímáme. B: Bubínek je součástí vnitřního ucha. C: Sluchové receptory se nazývají vláskové buňky. D: Sluchové receptory jsou uloženy v Cortiho orgánu ve středním uchu.

10) Hlemýžď se skládá z blanitého labyrintu, v kterém je kostěný labyrint z kostěného labyrintu, v kterém je blanitý labyrint Ze tří polokruhovitých kanálků a dvou váčků

11) Seřaďte části ucha tak, jak jimi putuje zvuk: Nervové buňky Kovadlinka Oválné okénko Kladívko Boltec Kostěný hlemýžď + perilymfa Zevní zvukovod Třmínek Cortiho orgán s vláskovými buňkami Blanitý hlemýžď + endolymfa Bubínek

12) Jsou následující tvrzení pravdivá? A: Orgán rovnováhy (vestibulární orgán) je součástí středního ucha. B: Rovnovážný orgán je tvořen kostěným a blanitým labyrintem, které vytvářejí 3 polokruhovité kanálky a 2 váčky – kulovitý a vejcovitý. C: Ve váčcích rovnovážného ústrojí jsou krystalky CaCO3 zvané otolity.

2) Mezi mechanoreceptory nepatří hmatové receptory tyčinky a čípky vláskové buňky v uchu