Látky a tělesa Miroslava Maňásková. Smíchej fazole a rýži. Úkol 1: Odměř 50 ml fazolí + 50 ml rýže. Pozorování:Celkový objem fazolí a rýže je menší než.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Vrbno pod Pradědem, okres Bruntál
Advertisements

STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK
Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
Šablony GEOLOGIE 6. Vnitřní stavba krystalu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
1 ÚVOD.
4.4 Atomy se spojují v molekuly.
Chemické prvky..
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
OPAKOVÁNÍ.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Chemické značky a vzorce II
Atom Mgr. Helena Roubalová
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_17  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 8  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Atomy, molekuly LC.
Z čeho jsou složeny látky?
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Molekuly a chemické sloučeniny
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_166_Látky AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Vyčíslování chemických rovnic
Molární hmotnost, molární objem
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ Vypočítejte látkové množství oxidu uhelnatého, ve kterém je 9, molekul tohoto plynu. Řešení: - pro výpočet použijeme vztah n.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stavba látek.
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Molekuly a chemické sloučeniny. Vznik molekul H + H → H 2 + → Molekula je částice chemické látky, složená ze dvou nebo více sloučených atomů.
Atomy a molekuly.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_08 Název materiáluMolekulová.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Organická chemie Chemie 9. r..
Částicové složení látek
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Částicová stavba látek
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Z čeho jsou složeny látky?
Stavba atomového jádra
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Částicové složení látek
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Látkové množství, molární hmotnost
Transkript prezentace:

Látky a tělesa Miroslava Maňásková

Smíchej fazole a rýži. Úkol 1: Odměř 50 ml fazolí + 50 ml rýže. Pozorování:Celkový objem fazolí a rýže je menší než 100 ml. Proč?Zrnka rýže vyplnila mezery mezi fazolemi. Fazole a rýži smíchej. Co pozoruješ?

Smíchej vodu a technický líh. Úkol 2: Odměř 20 ml vody + 20 ml lihu. Pozorování:Celkový objem vody a lihu je menší než 40 ml. Proč?Mezi částicemi vody a lihu jsou mezery. Vodu a líh smíchej. Co pozoruješ?

Kuličky na hromádce a ve vrstvě Úkol 3 : Pozorování:Kuličky vytvoří vrstvu silnou jako jedna fazole. Proč?Kuličky jsou částice, nemohou vytvořit nekonečně velkou vrstvu. Nasyp kuličky (fazole, hrách,…) na hromádku. Pak kuličky rozprostři do jedné vrstvy.

Ropná skvrna Úkol 4 : Pozorování:Skvrna se neroztáhne donekonečna. Proč?Ropa se skládá z částic. Vrstva ropy je tenká jako jedna částice. Jak vypadá ropná skvrna na hladině vody?

Částicová stavba látek Látka Molekuly Atomy protonyneutronyelektrony Dřevo – vidíme částice, ze kterých se skládá? jsou malé ………….. Proč ne? a ještě menší ……..

Atomy a prvky Prvek – látka, kterou tvoří atomy stejného druhu. PRVEKZNAČKA vodíkH kyslíkO železoFe zlatoAu stříbroAg uhlíkC

Prvky - periodická tabulka prvků

Molekuly Molekuly – skupiny atomů stejného druhu různých druhů 2 atomy kyslíku O = molekula kyslíku O 2 1 atom vodíku H + 2 atomy kyslíku O = molekula vody H 2 O

Které atomy tvoří tyto molekuly? ZNAČKAATOMY NÁZEV MOLEKULY H2H2 2 atomy vodíku= molekula vodíku CO 1 atom uhlíku + 1 atom kyslíku = molekula oxidu uhelnatého CO 2 1 atom uhlíku + 2 atomy kyslíku = molekula oxidu uhličitého