Svislé nosné konstrukce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otvory v nosných stěnách
Advertisements

Téma: Plošné základy POS 1
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Ztužující věnce ST14 Ing. Naděžda Bártová.
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
LEHKÉ BETONY.
Součinitel dotvarování a objemových změn
Galerie inovací Praha, Petr Veleba.
Stavitelství 4 Betonové stropy
Název operačního programu:
Rozdělení stropních konstrukcí
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
montované STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství,
dřevěné STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství,
Název operačního programu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Prostý beton - Uplatnění prostého betonu Charakteristické pevnosti
Stavitelství 3 Svislé konstrukce stěnové
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 4 Svislé nosné konstrukce.
Smyková odolnost na protlačení
NK 1 – Konstrukce – část 2B Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
UHLIČITANY A SÍRANY VY_32_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Ing. Václav Jandáček Projektová, konzultační a inženýrská kancelář
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby Dřevostavby STA1
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
Cihlářské výrobky pro svislé konstrukce
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
DŘEVOSTAVBY PRO BYDLENÍ
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Obsah Zděné konstrukce obecně Kamenné zdivo Tradiční cihelné zdivo
STAVEBNICTVÍ Technologie
Železniční dvojkolejné příhradové mosty
SÁDROKARTONY Použití:- příčky - podhledy - suché podlahy
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Zděné příčky (STA17) Ing. Eva Netopilová.
Velkoplošné aglomerované materiály.
Stropní konstrukce a ztužující věnec
Stavitelství 7 Zastřešení budov
NK1 – Zdivo1.
Co to jsou stavební materiály (staviva)?
Název operačního programu:
Název operačního programu:
Otvory v nosných stěnách
Princip spřažené konstrukce
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy (STA16)
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
Podlahy a podlahové konstrukce.
S T R O P Y Z K E R A M I C K Ý C H P R E F A B R I K Á T Ů
Keramika Keramické tvárnice jsou cihlářským výrobkem s pórovitým červeným střepem. Základní surovinou pro výrobu jsou vhodné cihlářské hlíny (jíly, slíny).
TDS – Stavební systém MEDMAX
Stropní konstrukce typu BSK
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16)
VY_32_INOVACE_34_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Pozemní stavitelství I
Pozemní stavitelství I
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů materiálů a jejich použití pro tepelné.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-07 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_22-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Obklady vnější CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_ZP_15
Konstrukce a výroba dřevostaveb
Transkript prezentace:

Svislé nosné konstrukce

Podepírají stropní konstrukce a tvoří s nimi rozhodující část nosného systému. Rozdělujeme je na : SLOUPY STĚNY PILÍŘE

Požadavky na svislé nosné konstrukce Architektonické Statické Protipožární Akustické Tepelně technické požadavky

Principy konstrukčního a technologického řešení Nosné konstrukce dělíme na: zděné konstrukce, monolitické konstrukce, prefabrikované konstrukce, prefa monolitické konstrukce. Typy obvodových stěn: jednovrstvé nosná konstrukce, dvouvrstvé (nosná kce + tepelná izolace), vícevrstvé (nosná kce + tepelná izolace + krycí vrstva).

Zděné konstrukce Zdění je spojování kusového matriálu maltou nebo jiným systémem. Zdící prvky se osazují ručně. Únosnost zdiva závisí na pevnosti zdících prvků, na druhu malty a na správně provedené vazbě. Zdící prvky máme: cihly, tvárnice, kámen.

Zdění a vazba zdiva Běhoun – je cihla, která leží svou délkou v líci zdi. Vazák – cihla, která leží svou délkou kolmo k líci zdi (uvnitř stěny).

Kamenné zdivo Vlastnosti: je estetické, má velkou životnost, odolnost proti vlhkosti a povětrnostním vlivům, velkou pevnost v tlaku. Pro zdění se používá: neopracovaný lomový kámen, opracovaný : haklíky, kvádry, kopáky. Zásady:opsat str.46 (42) 7 odrážek Dú cca ½ stránky Zásady: opsat str.46, 7 odrážek

Kyklopské zdivo

Řádkové zdivo

Kvádrové zdivo http://www.google.cz/imgres?q=kv%C3%A1drov%C3%A9+zdivo&um=1&hl=cs&sa=N&biw=1249&bih=615&tbm=isch&tbnid=-5U1hsVsRo9M8M:&imgrefurl=http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/stavebni_dekoracni.html&docid=eSyIRoBf4nOSRM&imgurl=http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/stavdekor/21.jpg&w=640&h=480&ei=3-cJT8KZIKfe4QSc8M2NCA&zoom=1&iact=hc&vpx=621&vpy=146&dur=16&hovh=194&hovw=259&tx=103&ty=117&sig=106231150534769861055&page=1&tbnh=132&tbnw=173&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:4,s:0

Haklíkové zdivo http://www.atelierkafka.estranky.cz/fotoalbum/textury-textures/kamenne-zdivo_-mramor/kamen-haklikove-zdivo-1.jpg.html

Jde o zdivo s kombinací kamene a cihel. Smíšené zdivo Jde o zdivo s kombinací kamene a cihel. http://www.google.cz/imgres?q=Sm%C3%AD%C5%A1en%C3%A9+zdivo&um=1&hl=cs&biw=1249&bih=615&tbm=isch&tbnid=4JflFD_L9kDNCM:&imgrefurl=http://fotoblog.in/clanek/127&docid=ONGoYDYsxYpiFM&imgurl=http://fotoblog.in/galerie/albums/pametihodnosti/1197744.jpg&w=590&h=452&ei=Y-gJT6jtIOT54QSrycGNCA&zoom=1

Zdivo z cihelných prvků Rozměry cihel jsou voleny takto: Š+Š+ tl.spáry = D V+V+ tl.spáry = Š Poměr délek stran 4:2:1 (skladebný rozměr…. 300 x 150 x 75 mm).

Druhy cihel: CP - cihly plné …… 290 x 140 x 65 CDm - cihly svisle děrované metrického formátu ….. 240 x 115 x 113

Vazby zdiva: Polokřížová vazba Běhounová vazba Vazáková vazba

Zdivo z cihelných bloků Vyrábí se pro snížení pracnosti, zlepšení tepelně technických vlastností a snížení nároků na dopravu. Rozměr tvarovek: 440 x 247 x 238 mm Nejznámějšími cihelnými tvarovkami jsou např. výrobky firmy WIENERBERGER, HELUZ,….

Zdivo z betonových tvárnic Jsou dva typy betonových bloků: s lehkým kamenivem (vylehčené lehkým kamenivem), - s hutným kamenivem (vylehčené dutinami).

Systémy ztraceného bednění Existuje velké množství systémů, které zůstávají trvale v konstrukci zabudovány. Mohou plnit i tepelně izolační funkci.

Zdivo z pórobetonových tvárnic Druh lehkého betonu s jemnozrnnou strukturou vylehčenou póry. Rozlišují se dva typy: plynobeton plynosilikát Použití obou tvárnic je totožné. Pórobetonové tvárnice se vyrábí s různou objemovou hmotností. Stěny více zatížené mají větší objemovou hmotnost. Mají výborné izolační vlastnosti, jsou ale méně únosné – lze je užít do 4- 6 pater (Ytong).

Zdivo z vápenopískových cihel Cihly vápenopískové mají přesné rozměry, jsou odolné. Užívají se proto jako lícové zdivo vystavené nepříznivým povětrnostním vlivům. Cihly mají větší objemovou hmotnost, větší bloky jsou vylehčené dutinami. Zdivo má horší tepelně izolační vlastnosti, cihly se proto kombinují s jiným materiálem, nebo se užívají u tzv. vrstveného zdiva.

TEST Zakroužkuj správné odpovědi nebo dopiš. Pozor!!! Správných odpovědí může být více.

1) Tloušťka obvod. zdiva z cihelných bloků 300 mm, 250mm, 150mm 450 mm, 400 mm, 375 mm 440 x 247 x 238 2) Boční plochy cihelných bloků se vyplňují maltou b) jsou tvarovány podle systému „pero + drážka“ a proto se zazubené styčné spáry tloušťky 3 mm nevyplňují maltou c) jsou rovné a nechávají se bez malty

3) Nejznámějšími cihelnými tvarovkami jsou výrobky firmy ……………… WIENERBERGER, HELUZ,…. 4) Rozlišujeme cihelné bloky pro klasické zdění o výšce ….. 238 mm, které se vyzdívají na normální nebo tepelněizolační maltu a broušené o výšce ….249 mm, které se „lepí“ na speciální malty. 5) Jaké znáš dva typy betonových bloků: s hutným kamenivem (vylehčené dutinami) s lehkým kamenivem (vylehčené lehkým kamenivem

6) Nakresli betonovou tvárnici izolační vrstvenou 7) Zdivo z betonových tvárnic s hutným kamenivem se používá pro nosné vnitřní zdivo a obvodové zdivo doplněné zateplením některé tvárnice mají velké dutiny a užívají se jako ztracené bednění není nutné tyto kce tepelně izolovat

8) Pórobetonové tvárnice se vyrábí s různou objemovou hmotností. mají výborné izolační vlastnosti, jsou ale méně únosné – lze je užít do 4-6 pater materiál je nasákavý, tím se snižují tepelně izolační vlastnosti i pevnost, není vhodné tvárnice užívat pro podzemní části budov

9) Cihly vápenopískové a) jsou velmi lehké, mají však malou pevnost a dobré tepelně izolační vlastnosti b) mají přesné rozměry, jsou odolné. Užívají se proto jako lícové zdivo vystavené nepříznivým povětrnostním vlivům. c) mají větší objemovou hmotnost a pevnost, větší bloky jsou vylehčené dutinami. Zdivo má horší tepelně izolační vlastnosti, kombinují se proto s jiným materiálem, nebo se užívají u tzv. vrstveného zdiva.

Betonové stěny a sloupy Beton je vhodný pro přenášení značných tlakových namáhání. Přenos tahových zatížení je zajištěn prostřednictvím ocelové výztuže. Nevýhodou jsou špatné tepelně-izolační vlastnosti a vyšší dopravní náklady. 30.hodina

Monolitické ŽB stěny a sloupy Betonová směs je ukládána přímo do bednění a po zatuhnutí vzniká velmi tuhá, jednolitá (monolitická) konstrukce. Sloupy jsou prvkem ŽB sloupových systémů. Podle materiálu: prostý beton ( zdi a pilíře zatížené pouze tlakem), železobetonové (konstrukce zatížené i na ohyb, smyk, tah).

Prefabrikované bet. stěny a sloupy Snahou prefabrikovaných konstrukcí je snížit pracnost na staveništi. Výhody – rychlá montáž, přenesení výroby ze staveniště do výrobny, montáž bez ohledu na roční období a počasí, maximální kompletace výrobků. Nevýhody - vysoké nároky na dopravu, skladování, omezení z hlediska výrobních a přepravních možností, při manipulaci nutnost použití zvedacích prostředků, uniformita staveb. Prefabrikované konstrukce se dělí na: 1. stěnové 2. sloupové 30- 31. hod

Rozdělení stěnových panelů: A) na celou výšku podlaží: B) pásový typ obvodového pláště: obvodový plášť mohou tvořit pásy parapetních panelů s meziokenními vložkami.

Celostěnový plášť Pásový plášť 1 - parapetní panel 2 – meziokenní vložka

Prefabrikované železobetonové sloupy Základním prvkem sloupového systému je nosný sloup. Vyrábí se na výšku: jednoho podlaží, jednopodlažní složený z několika dílců, na výšku 2-3 podlaží. Maximální délka by z provozních důvodů neměla přesáhnout 18 m! 32.h

Typy prefabrikovaných sloupů Konstrukční výška Konstrukční výška Prefabrikovaný sloup na výšku podlaží Sloup skládaný z několika dílů Průběžný sloup s konzolami na výšku dvou podlaží

Prefamonolitické stěny a sloupy Dochází ke spojení prefa konstrukce a monolitu. Prefa část je tvořena nejčastěji z betonu nebo železobetonu, může být použito i jiných materiálů – keramiky, plechu, polystyrénu, dřevoštěpkových desek… Prefa část tvoří tzv. ztracené bednění pro část monolitickou, která prefa část doplní. Využívá se výhod obou technologií – sníží se náklady na manipulaci s těžkými dílci a náklady na bednění. Lze takto vytvořit sloupy, stěny, stropy.

a) Prefamonolitické betonové stěny Stěny = prefa desky tl. 50-80 mm, spojené prostorovou (příhradovou) výztuží typu filigrán, tvoří bednění pro vnitřní monolitickou část. Používá se pro suterénní stěny i stěny nadzemní. Mají kvalitní povrchovou úpravu, proto se používají tenkostěnné omítky. Tepelnou izolaci zajistíme zatepleným obvodovým pláštěm.

1a) Bednění ze štěpkocementových desek (VELOX). http://www.4stav.cz/ztracene-bedneni-od-veloxu_4c3064

Monolitická stěna s bedněním ze štěpkocementových desek štěpkocementová bednicí deska tl. 35 mm distanční ocelové spony betonová výplň dvouvrstvá bednicí izolační deska Monolitická stěna s bedněním ze štěpkocementových desek

2a) Bednící dřevocementové tvárnice - systém IZOBLOK http://www.izoblok.info/

3 1 2 1 - bednicí dřevocementové tvárnice tepelně izolační 2 - koncová dřevocementové tvárnice tepelně izolační 3 - dutiny se zabetonují

3a) Bednicí tvárnice z vypěněného styroporu zabetonované nosné jádro stěny tl. 150 mm z vypěněného styroporu bednicí tvárnice

http://www. betonstavby http://www.betonstavby.cz/produkty/bednici-dilce-pilirove-tvatnice/navrhovani-provadeni-tvarnic-bd-pt/fotodokumentace/fotodoku

4a) Bednící dílce na výšku celého podlaží z betonu s plnivem z drceného polystyrenu Z betonu s plnivem z drceného polystyrenu se vyrábí stěnové dílce s dutinami, jsou lehké a mají dobré izolační vlastnost. Po vyskládání stěny se průběžné dutiny opatří výztuží a zabetonují se. Stěny se omítají. 35.h

Bednicí dílce z betonu s plnivem z drceného polystyrenu

Dřevěné stěny a sloupy Jsou to tradiční konstrukce. Pro dostupnost materiálu opět nabývají na oblibě a rozšiřuje se jejich použití. Splňují požadavek užitelnosti ve stavebnictví. Výhody – dostupný materiál, snadno se opracovává, je lehký – snadná manipulace, dobré izolační vlastnosti, dobrá únosnost. Nevýhody – hořlavost, nasákavost, možnost napadení dřevokaznými škůdci.

1. Roubené konstrukce Tvoří je plně nebo částečně hraněné trámy spojené v rozích tesařským spojem - přeplátováním. Ve spárách jsou spojeny na pero a drážku nebo pomocí kolíků. Na tyto to konstrukce je velká spotřeba dřeva. Stěny se osazují na podezdívku výšky min. 600 mm s vloženou hydroizolací – ochrana proti vlhkosti.

Roubená stěna přeplátování přeplátování stěny na rybinu řez stěnou s přesahem zhlaví řez stěnou 1 – trám 2 – zhlaví 3 – roubík nebo pero v drážce 4 – podezdívka 5 - izolace

http://www. google. cz/imgres http://www.google.cz/imgres?q=rouben%C3%A9+stavby&um=1&hl=cs&sa=N&biw=1140&bih=562&tbm=isch&tbnid=eatYseaTRj-AtM:&imgrefurl=http://www.srubyservis.cz/aktuality-historie-a-typy-roubenych-staveb-a-roubenek&docid=X97LfHAb_90aZM&imgurl=http://www.srubyservis.cz/userfiles/image/AKTUALITY/33-korenov18.jpg&w=552&h=367&ei=9YVCT7ipK6KJ4gTp7K2gCA&zoom=1&iact=rc&dur=274&sig=103728274479957438908&page=5&tbnh=164&tbnw=247&start=54&ndsp=12&ved=0CMcCEK0DMDw&tx=139&ty=111

http://www. google. cz/imgres http://www.google.cz/imgres?q=rouben%C3%A9+stavby&um=1&hl=cs&sa=N&biw=1140&bih=562&tbm=isch&tbnid=nu6zokN7oHfPQM:&imgrefurl=http://www.roubenechaty.cz/roubenka1.html&docid=mqXFH6Ld9NwIuM&imgurl=http://www.roubenechaty.cz/images/stavbaRoubenky2.jpg&w=822&h=583&ei=9YVCT7ipK6KJ4gTp7K2gCA&zoom=1&iact=hc&vpx=715&vpy=171&dur=146&hovh=189&hovw=267&tx=142&ty=123&sig=103728274479957438908&page=6&tbnh=178&tbnw=231&start=66&ndsp=13&ved=0CO4CEK0DMEU

2. Dřevěná sloupková konstrukce Nosnou část tvoří systém svislých sloupků, vodorovných prahů a šikmých vzpěr. V dřívějších dobách se prostor mezi dřevěnými prvky vyplňoval dřevěnými špalíky (krčkové konstrukce) nebo cihlami ( hrázděná konstrukce). V současnosti se používají sloupky menšího průřezu, provádí se s menší osovou vzdáleností, prostor mezi sloupky je vyplněn tepelnou izolací a z obou stran se konstrukce opláští deskami na bázi dřeva nebo sádrokartonem. Na staveništi se panely jen sesazují. 36.h

Hrázděná konstrukce http://www.google.cz/imgres?q=hr%C3%A1zd%C4%9Bn%C3%A9+stavby&um=1&hl=cs&biw=1140&bih=562&tbm=isch&tbnid=fUhSKj84_OjtsM:&imgrefurl=http://francie.tripzone.cz/strasburk/fotogalerie/hrazdene-domy-podel-reky-ill-245&docid=6O7zwzBditGgoM&imgurl=http://www.tripzone.cz/content_img_cs/000/hrazdene-domy-podel-reky-ill-w-245.jpg&w=800&h=535&ei=aIdCT5aINMrE4gTj-829CA&zoom=1&iact=rc&dur=210&sig=103728274479957438908&page=11&tbnh=162&tbnw=230&start=137&ndsp=12&ved=0CJgFEK0DMIsB&tx=36&ty=83

vnitřní plášťová deska dřevěný sloupek tepelná izolace parozábrana vnější opláštění

3. Dřevěné sloupy Použití u halových objektů, přístřešků a krovů. Sloup je a) celistvý z hraněného řeziva, b) lepený nebo sbíjený. Výhodná je lamelová – lepená konstrukce ( profil sloupu je slepen z jednotlivých prken). U lamel lze užít dřevo menších rozměrů, menší kvality. Lepené prvky se nekroutí, mohou se vyrobit složitější tvary, větší tvarová přesnost, větší odolnost proti vlhkosti a škůdcům.

Ocelové sloupy Mají velkou únosnost v tlaku i tahu. Ocelové sloupy se nejčastěji navrhují jako tlačené, únosnost se při dimenzování redukuje, vzhledem k nebezpečí ztráty stability. Součinitel vzpěru v závislosti na štíhlosti kce (= poměr délky sloupu k poloměru setrvačnosti průřezu). Tvary sloupů jsou buď uzavřené nebo otevřené.

Vrstvené obvodové stěny Rozdělení funkce obvodových konstrukcí: nosná – primárně materiály s vysokou únosností (kámen, beton, hutný cihlářský střep), tepelně izolační – přídavná vrstva, která vyrovnává nedostatky obvodových konstrukcí (souč. prostupu tepla U, nebo akustické požadavky, atp.).

Kontaktní systémy Řazení vrstev kontaktním způsobem - jednotlivé vrstvy jsou vzájemně plnoplošně spojené. A) Vnější kontaktní zateplovací systémy (nadzemní vrstvy). B) Sendvičové obvodové pláště.

3 – ochranná pohledová vnější přizdívka 4 – vzduchová mezera Nekontaktní systém 40.h 1 - nosná konstrukce 2 – tepelná izolace 3 – ochranná pohledová vnější přizdívka 4 – vzduchová mezera 5 – kotva z nerezavějící oceli