Akustika 3 (rychlost a šíření zvuku)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
Advertisements

Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Šíření zvuku prostředím
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název úlohy: 6.17 Chladniho obrazce.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 09 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Odraz.
Světelné jevy a jejich využití
Zákon lomu a odrazu světla - opakování
O duhových barvách na mýdlových bublinách
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Elektromagnetické vlnění
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 03 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Šíření.
Zvuk.
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Fyzika Zvuk.
Šíření tepla TEPLO Q.
Rychlost a šíření zvuku
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Zvukové jevy.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a:
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Skládání kmitů.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 02.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
8. ročník Zvukové jevy Vznik a šíření zvuku.
Spřažená kyvadla.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Šíření zvukového rozruchu prostředím (Učebnice strana 169) Prostředí, kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu, je nejčastěji.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad pěnových plastů a jejich použití.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceZákladní.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM VLNĚNÍ Příčné a podélné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
Světlo jako elektromagnetické vlnění
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Zvukové jevy.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
Transkript prezentace:

Akustika 3 (rychlost a šíření zvuku)

Šíření zvuku Zvuk potřebuje ke svému šíření prostředí! – vzduch, voda,sklo, … Zvuk se odráží od velkých ploch - ozvěna - odrazy v hledišti Ozvěna může být i vícenásobná. Ozvěna vzniká odrazem zvuku od velkých ploch, například od lesa nebo skály, které od nás musí být vzdálený nejméně 17metrů, protože lidské ucho je schopné rozlišit dva zvuky pouze tehdy, když je časový rozdíl mezi nimi je nejméně 0,1 sekundy. V místnostech se tento jev nazývá dozvuk a je nežádoucí. Dobou dozvuku je velmi ovlivněna srozumitelnosti řeči v přednáškové síni nebo čistota hudby v koncertním sále.

Šíření zvuku Zvuk se ohýbá za překážku Za loďkou se vlny dále nešíří, za tyčkou ano Aby zvuk překážku „obešel“, musí být jeho vlnová délka větší než překážka.

Rychlost zvuku Závisí na velikosti sil mezi molekulami prostředí, ve kterém se zvuk šíří Tyto síly jsou největší v pevných látkách – zvuk se v nich šíří nejrychleji Pokus: Brnkání na gumolano Určete rychlost šíření vlny na gumolanu Brnkneme na měkké gumolano uvázané na kliku dveří, druhý konec lana držíme v ruce. Sledujeme jakou rychlostí rozruch běhá od strany ke straně v povoleném a napjatém stavu. Napjaté – rychlejší návrat impulzu. Rozruch můžeme nabudit také rychlým pohybem ruky s lanem, jako bychom přemisťovali zahradní hadici. Rychlost určíme změřením času, za který impulz proběhne dráhu ke klice a zpět.

Rychlost zvuku Rychlost zvuku ve vzduchu s teplotou roste Měření rychlosti zvuku v Audacity Nyní můžeme předvést měření rychlosti zvuku s Audacity popsané v aktivitě měření rychlosti zvuku, je třeba mít mikrofon a trubici o délce alespoň 1,5 m.

Jak zabránit šíření zvuku? Stěny, okna, obrazy a podlaha bez koberce zvuk mnohonásobně odrážejí - vzniká nepříjemná tzv. třepotavá ozvěna Šíření zvuku brání látky pohlcující zvuk - zvuková izolace: koberec, závěs, molitan, minerální vata, polystyren …

Úkoly Jak daleko je skála, od které se vrátil zvuk za 1,2 s? Proč se kolem dálnic a vlakových koridorů budují skleněné, betonové a dřevěné stěny. Řešení, lze v případě interaktivní tabule vepsat přímo do vynechaného prostoru: 1. 204 m 2. Odraz zvuku od těchto stěn zajistí zvukovou izolaci obytných oblastí v okolí.