Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

EFT – na emoce zaměřená terapie
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Krize v životě člověka člověk v obtížných životních situacích obtížné životní situace z psychologického hlediska.
Struktura poradenského procesu
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Sociální mobilita Definice sociální mobility Typy sociální mobility
Imaginace.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
OSOBNOST.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Náročné životní situace
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Sdělování nepříznivých informací.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Mgr. Radek Markus Centrum následné péče DROP IN Holečkova 33, Praha 5
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
Motivování klientů k změně ve vazební věznici Lidija Pilat Sdružení Podané ruce,o.s.Brno.
Komunitní sociální práce
Cílená zpětná vazba Metody pro reflexi v EV.
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
Specifické metody SP LS 2014
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Andrea Brožová Doubková
Dnes ty mně, zítra já tobě!
INTERVENČNÍ TÉMA – KVALITA ŽIVOTA Tipy a nástroje k vytváření a prezentacím snímků v širokoúhlých formátech.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Skupinová dynamika.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Mgr. Michal Oblouk. každý člověk v životě zastává mnoho různých rolí = SOCIÁLNÍ ROLE (obvyklý způsob chování lidí v určité sociální pozici) rozlišujeme.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
KVALITNÍ OBCHODNÍK... není prodavač
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Krizová intervence Mgr. Eva Oujezská
Struktura poradenského procesu
Společenské aspekty bezpečnosti Téma 6
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Socializace Kejřová.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Násilná osoba aneb co s ní
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Andrea Brožová Doubková
Výměna dobré praxe v rámci projektu „Domovník-preventista“
Transkript prezentace:

Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech

Krize na úrovni metafory Cv. Ve skupinách: Hledejte metaforu (metafory) pro krizi. Hledejte řešení (cestu z krize) na úrovni metafory

Co je pro mě krize? Jak poznám, že jsem v krizi? Jaké jsou cesty z krize?

Krize a její charakteristiky Zasaženy důležité oblasti života Lat. Crisis = rozdělení, svár, rozhodování, rozhodující obrat (naznačuje, že se jedná o naléhavé, neodkladné situace) Zlom v normálním průběhu života, místo navyklého pořádku vládne chaos (úzkost, panika, ohrožení identity, pokles sebehodnoty, neschopnost utvářet svůj život…) Zúžení života na jeden problém (krize člověka „pohltí“) Přestávají fungovat dosavadní obranné mechanismy (krize nás „dostihne“, čeká „na svou příležitost“) Různá intenzita krizí Předvídatelnost krizí? Předvídatelné situace, ale nepředvídatelné reakce

Krize jako šance (polarity krize) Čínské wei – ji (nebezpečí – šance, naděje – obojí je blízko sebe) Příležitost k většímu rozvoji (vývojové krize – přechod do kvalitativně odlišného stádia) Nevyhnutelnost změny někdy cítíme (krize zrání, smyslu, hodnot …) obtížné udělat krok ke změně (obecný problém terapie i KI – Je čas na změnu?) Smysl krize vidíme zpětně Kastová – fáze tvořivého procesu s. 25

Rozdělení krizí Velmi obecně: Traumatická krize (náhlá nepředvídatelná událost, fáze traumatické(situační) krize viz dop. literatura) Překonaná krize (jakákoli krize, kterou člověk zvládá autosanačními mechanismy – vývojová, existenciální …) Nepřekonaná, která se postupně může měnit v chronickou krizi

Jak probíhají krize? Třífázový model J. Bowlbyho 1. fáze: šok (typické úsilí dostat se do fáze před krizí) 2. fáze: hněv a protest 3. fáze: odloučení, vyrovnání se, reorganizace života Srovnej E. Kubler-Ross (samostudium)

KI Otevření „zúženého“ vnímání světa Kastová (s.13) „KI znamená především vstoupit s krizí do kontaktu.“ (prostřednictvím další osoby, díky které můžeme získat odstup a využít tak potenciál krize) nejen psychoterapeutická pomoc, zapojení jiných profesí

KI - Co je pomoc v krizi? Terapeut (odborník) nabízí vztah Saturuje potřebu bezpečí, úsilí o stabilizaci situace Naslouchání, akceptace, legitimizace pocitů a chování Nabízení možností (přímá podpora, nabízení pomoci) Strukturace času (sociální síť) Krátkodobé cíle Čas! Hranice mezi terapií a KI (metody, informace, cíle)

Vypracování 1. seminárního úkolu (tipy pro vypracování) K čemu mě dovedly moje krize? Vyjděte ze sebezkušenosti, pokuste se o teoretické zakotvení (identifikování fází, průběhu, copingových strategií…) Ot. K zamyšlení: Co je pro mě krize? Jaké jsem prožil(-a) krize? Které z těchto siuací pro mě znamenaly osobní změnu? Čára života jako pomocná technika, souvislosti s vývojovými úkoly Perspektiva času – jak vnímám „problémy“ s odstupem času