EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová www.zlinskedumy.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Organizace a řízení nákupu materiálu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Statika Vazbové síly na nosníku 15
Operativní a analytická evidence zásob
MS OFFICE - WORD ZÁHLAVÍ A ZÁPATÍ Ing. Petr Hanáček
MS OFFICE - WORD ŠABLONY Ing. Petr Hanáček
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
EKONOMIKA Státní podnik Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Smlouva o tichém společenství
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA PROGRAMY A NÁSTROJE PRO PRÁCI S VEKTOROVOU GRAFIKOU 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
EKONOMIKA DLOUHODOBÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Excel úpravy grafu, karta Návrh
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
Sdružení Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nákup materiálu.
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná
ROZLOŽENÍ STRÁNKY Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-KRÁTKODOBÉ CENNÉ PAPÍRY Ing. Renata Slaná
ILUSTRACE VE WORDU Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kalkulace zboží Prezentace_16 Mgr. Silva Vaňková OPČ_Kalkulace zboží
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
MS OFFICE - WORD VYTVOŘENÍ TABULKY Ing. Petr Hanáček
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
ACCESS SESTAVY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
Hydromechanika Síla na dno uzavřené nádrže 07
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
EVIDENCE ZÁSOB.
EKONOMIKA BANKOVNÍ SOUSTAVA Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY III Ing. Renata Slaná
ODSTAVEC Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Oběžný majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_20. Obsah Charakteristika oběžného majetku Členění oběžného majetku Koloběh oběžného majetku Hospodaření se zásobami.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová www.zlinskedumy.cz

Anotace Materiál vysvětluje problematiku zásobování podniku, zahrnující činnosti plánování, zajištění zásob, nákupní činnost, skladování a výdej do spotřeby. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Hana Kročová (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65–42-M/01 Hotelnictví Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Zásoba, nákupní činnost, skladování Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 - 19 let Vazby na ostatní materiály Je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu EKO 2. ročník

Zásobování činnosti, kterými podnik zajišťuje potřebné zásoby pro svou činnost. zahrnuje tyto činnosti: plánování potřeby zásob zajištění zásob nákupní činnost skladování výdej do spotřeby

Plánování potřeby zásob vychází: z plánu výroby, prodeje, odbytu ze spotřebních norem ze stavu zásob na skladě na začátku období z požadovaného stavu zásob na skladě na konci období je třeba určit optimální množství zásob OPTIMÁLNÍ ZÁSOBA umožňuje překonat časový nesoulad mezi dodávkami materiálu a jeho spotřebou umožňuje plynulost výroby NADBYTEČNÉ ZÁSOBY - váží kapitál, který by podnik mohl využít efektivněji NEDOSTATEČNÉ ZÁSOBY - ohrožují plynulost výroby a následně vznikají problémy s plněním kupních smluv

Zajištění zásob v potřebném množství v potřebných druzích a kvalitě za výhodnou cenu ve stanovené době možnosti zabezpečení zásob: nákup od dodavatele kooperace s jiným podnikem vlastní výroba

Nákupní činnost DODAVATELSKO-ODBĚRATELSKÉ VZTAHY zahrnuje uzavírání smluv mezi dodavateli a odběrateli, určování velikosti dodávek, přepravních dispozic, obchodní korespondenci DODAVATELSKO-ODBĚRATELSKÉ VZTAHY upravuje Obchodní zákoník a Občanský zákoník nejdůležitější smlouvou mezi dodavateli a odběrateli je kupní smlouva

Kupní smlouva = závazek prodávajícího (dodavatele) dodat zboží ve sjednaném čase (přenést na kupujícího vlastnické právo) a závazek kupujícího (odběratele) toto zboží odebrat a zaplatit. = závazek prodávajícího (dodavatele) dodat zboží ve sjednaném čase (přenést na kupujícího vlastnické právo) a závazek kupujícího (odběratele) toto zboží odebrat a zaplatit.

DRUHY KUPNÍCH SMLUV Smlouva o uzavření budoucí smlouvy Kupní smlouva Odvolávka Smlouva o dílo

Skladování = činnost, při které se zásoby soustřeďují na určeném místě ve stanoveném množství a připravují se na výdej do spotřeby Sklady zajišťují ochranu zásob před znehodnocením a ztrátami. Podle druhu zásob se přizpůsobuje velikost skladu a zařízení ve skladě (regály, vozíky, jeřáby, chladící zařízení).

VÝDEJ DO SPOTŘEBY Evidence zásob provádí skladník na podkladě výdejky podnik přijímá zásoby od jiných podniků a vede jejich evidenci na základě přijatých dokladů faktura přijatá dodací list

SKLADOVÉ Doklady SKLADOVÁ KARTA doklad o evidenci zásob (v korunách i jednotkách množství) PŘÍJEMKA doklad o převzetí zásob na sklad vystavuje skladník 2x (sklad, účtárna) VÝDEJKA doklad o vydání zásob ze skladu vyhotovuje se 3 x (sklad, účtárna, dílna) PŘEVODKA doklad o převodu zboží ze skladu do skladu

OPAKOVÁNÍ Jaké činnosti zahrnuje zásobování? plánování potřeby zásob zajištění zásob nákupní činnost skladování výdej do spotřeby Jaký zákon upravuje dodavatelsko-odběratelské vztahy? Obchodní zákoník a Občanský zákoník Jaké znáš skladové doklady? skladová karta, příjemka, výdejka, převodka

Zdroje ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie: stručný přehled : teorie a praxe aktuálně a v souvislostech : učebnice : [2012/2013]. Zlín: CEED, 2012, 303 s. ISBN 978-80-87301-16-6 byly použity kliparty MS Office v rámci smlouvy Campus 3 ŠTOHL Pavel. Účetnictví. Znojmo: Vzdělávací středisko Ing. P. Štohl, 2012. ISBN 978-80- 87237-00-7.