Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účetní zápisy, účetní knihy, kontrola v účetnictví
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Základní nástroje a metody vedení účetnictví pro podnikatele
Bilance a bilanční princip
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Poznámky pro výuku Předmět: účetnictví Autor: Ing. Lenka Růžičková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OPRAVY A KONTROLA ÚČETNÍCH ZÁPISŮ
Základy účetnictví změny rozvahových položek
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
DOKUMENTACE V ÚČETNICTVÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účetnictví.
Stručný obsah 5. přednášky
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Systém účtování Ing. Petr Valouch, Ph.D.
Rozvaha banky.
Rozvaha.
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Účetní zápisy a účetní knihy
Základy účetnictví 4. přednáška.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Úvod do účetnictví.
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
1/3 ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
Devátá přednáška z UCPO
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Základy účetnictví 3. přednáška.
ROZVAHOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070111
ÚČET, ÚČETNÍ ZÁPISY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070110
Z hlediska AKTIV Z hlediska PASIV Ivana Francová, SOU Liběchov.
Účetní technika.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_607 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Rozvahové účty Jméno autora:
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Bilanční právo Michal Radvan
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_243_ Rozvaha a zdroje krytí, rozdělení účtů Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Účet, druhy účtů, účtová osnova, účtový rozvrh
Základní elementy finančního účetnictví
Náklady a Výnosy.
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
Rozvahové účty a jejich změny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Princip účtování.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov

Zákon 563/1991 Sb., o účetnictví zákon stanoví v souladu s právem Evropských společenství rozsah a způsob vedení účetnictví a požadavky na jeho průkaznost Účetní jednotky účtují o stavu a pohybu majetku a jiných aktiv, závazků a jiných pasiv, dále o nákladech a výnosech a o výsledku hospodaření Ivana Francová, SOU Liběchov

Např. Podvojnost a souvztažnost účetních zápisů Hospodářské operace, které jsou předmětem účetnictví, představují nějaký pohyb, změnu ve struktuře majetku Každá operace, která se zachycuje v účetnictví, má dva krajní body,dvě stránky,dvojí vliv Např. Ivana Francová, SOU Liběchov Nákupem materiálu za hotové dojde k přírůstku materiálu ve skladě a zároveň k úbytku peněz v pokladně MATERIÁL PENÍZE POKLADNA Každá operace se tedy zachycuje stejnou částkou na straně MD a Dal

obchodník zboží má My přijdeme zboží obchodník K pro sklad zboží Ivana Francová, SOU Liběchov sklad zboží obchodník sklad zboží A náš

U nás Ale pro obchodníka nastane radostný okamžik obchodník Ivana Francová, SOU Liběchov U nás

Nám se sklad zvětší (přírůstek) ale peníze ubydou (úbytek) Ivana Francová, SOU Liběchov zboží zboží Obchodníkovi zboží ubyde (úbytek) ale peníze přibydou (přírůstek)

debetní zůstatek je zůstatek na straně MD, zůstatek Aktivní Ivana Francová, SOU Liběchov KREDIT kreditní zůstatek je zůstatek na straně Dal, zůstatek Pasivní

Účetnictví posuzuje majetek ze dvou hledisek: Z hlediska AKTIV Z hlediska PASIV Ivana Francová, SOU Liběchov

Rozvaha Je základní zdroj informací o celkové struktuře majetku Firmy Pasiva Aktiva 1) dlouhodobý majetek a) nehmotný b) hmotný – nemovitý 2) oběžný majetek a) zásoby – materiál,zboží,výrobky b) pohledávky – dběratelé,FU c) peníze – pokladna 3) ostatní aktiva přechodné účty aktiv 1) vlastní zdroje (kapitál) a) základní kapitál b) fondy c) hospodářský výsledek 2) cizí zdroje ( kapitál) a) závazky – dodavatelé, FU b) úvěry c) rezervy 3) ostatní pasiva přechodné účty pasiv Ivana Francová, SOU Liběchov

Základem účetnictví je bilanční princip: Aktiva = Pasiva Ivana Francová, SOU Liběchov

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA Pozor ! Účetní uzávěrka účetní závěrka Ivana Francová, SOU Liběchov účetní závěrka

Účetní závěrku v soustavě podvojného účetnictví tvoří : • rozvaha (bilance) • výkaz zisku a ztrát , u rozpočtových organizací výkaz o plnění rozpočtu, • příloha Ivana Francová, SOU Liběchov Účetní uzávěrka znamená uzavření všech účtů a sestavení souhrnných závěrkových účtů (účtv. Skupina 58 )

Opravy účetních dokladů a povolené způsoby oprav v účetních knihách a v účetních dokladech a) účetním způsobem tj. novým účetním zápisem, který musí být doložen příslušným účetním dokladem - doplňkovým zápisem Ivana Francová, SOU Liběchov - částečným stornem Při stornu se používá záporná částka ( tj. mínusový zápis ) - úplným stornem

tj. škrtnutím chybného údaje b) neúčetním způsobem tj. škrtnutím chybného údaje 321 32,000,- 321 23.000,- Ivana Francová, SOU Liběchov Za nesprávné opravování chybných zápisů se považuje přepisování, mazání, přelepování apod., tzn. takové způsoby opravy, po nichž se původní zápis stane nečitelným !

podvojně a souvztažně Veškeré účetní případy jsou zaznamenávány Ivana Francová, SOU Liběchov Účty vhodné k danému účetnímu případu Na dvou účtech

Každý účet má dvě strany Dal MD Ivana Francová, SOU Liběchov Ve prospěch (někoho) Na vrub (ke mně)

Účet a jeho charakteristika a členění účtů Syntetické účty Jednotlivé účtové skupiny se dělí na syntetické účty Mají kromě názvu také trojmístné číselné označení Ivana Francová, SOU Liběchov První číslice v trojčíslí označuje účtovou třídu, druhá číslice účtovou skupinu uvnitř dané účtové třídy a třetí číslice udává pořadí účtu v příslušné účtové skupině. ( např. účet 511 )

Analytické účty v rámci syntetických účtů se mohou vytvářet účty analytické zajišťují podrobnější členění za trojmístné číselné označení se navíc doplní další číslice. Ivana Francová, SOU Liběchov ( např. 511/100, 511/200 ).

Účtování průběžných položek Ivana Francová, SOU Liběchov

Ivana Francová, SOU Liběchov Z pokladny do banky minus Kapsa Banka plus Pokladna Ivana Francová, SOU Liběchov

Ještě jednou Ivana Francová, SOU Liběchov

A jak to teda bude vypadat? MD D MD 221 D MD 261 211 Ivana Francová, SOU Liběchov

Tak co, pochopily jste to? Ivana Francová, SOU Liběchov

Tak si to teď vyzkoušejte Ivana Francová, SOU Liběchov

Z pokladny převádíte 28.000,- Kč na účet do banky. MD D MD 221 D MD 261 211 28000 28000 28 000 28.OOO Ivana Francová, SOU Liběchov

Účtování nákupu zboží Ivana Francová, SOU Liběchov

Co toto: Nákup zboží na fakturu Ivana Francová, SOU Liběchov

A jak to bude vypadat na účtech? dodavatel zboží banka Ivana Francová, SOU Liběchov

Nákup žacího stroje za 135.000,-Kč Zaúčtujte: Nákup žacího stroje za 135.000,-Kč Platba žacího stroje převodem z účtu. Ivana Francová, SOU Liběchov