Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
ZELENINA.
Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
Stavba dřeva Svět práce, 7. ročník VY_32_INOVACE_335, 17. sada, SP
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Zelenina.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Živá a neživá příroda IV
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Živá a neživá příroda IV
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ZELENINA - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
ZELENINA POZNÁVÁNÍ II. Do tabulky zapisuj poznanou zeleninu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s významem zeleniny, uvádí dělení zeleniny a podmínky pro pěstování a uskladnění zeleniny. Formou otázek si žáci toto téma procvičují. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci rozeznají různé druhy zeleniny, orientují se v problematice pěstování a uskladnění zeleniny. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Mgr. Martina Špačková Datum vzniku  29. 10. 2011 Vzdělávací oblast  Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

ZELENINA Svět práce – 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

ZELENINA Charakteristika a význam zeleniny Rozdělení zeleniny Pěstování zeleniny Ochrana zeleniny před škodlivými činiteli Otázky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

Charakteristika a význam zeleniny K zelenině řadíme mnoho druhů rostlin používaných ve stravě člověka buď v syrovém stavu nebo po tepelné úpravě. Má vysokou výživnou hodnotu. Obsahuje vitamíny a minerální látky. Pro prevenci i léčení některých chorob je důležitý obsah nestravitelné vlákniny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

Rozdělení zeleniny Podle délky vegetace. Podle doby potřebné pro vytvoření konzumních částí. Podle toho, co se pojídá nebo podle charakteristického znaku. Podle nároků na hnojení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

1. Podle délky vegetace Jednoleté – v jednom roce se seje i sklízí – patří sem většina pěstovaných druhů zeleniny. Dvouleté – v prvním roce se sklízí ta jejich část, která je vhodná k jídlu, v druhém roce kvetou a dozrávají semena nebo plody (mrkev, petržel, salátová řepa aj.). Vytrvalé – jsou mezi zeleninami málo časté (chřest, křen, reveň rebarbora). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

2. Podle doby potřebné k vytvoření konzumních částí S vegetační dobou 4 – 10 týdnů (ředkvičky, červená řepa, raný salát, rané kedlubny aj.) S vegetační dobou 3 – 4 měsíce (cibule, jarní česnek, rané brambory aj.) S vegetační dobou kolem 6 měsíců (okurky, rajčata, zimní zelí, pozdní mrkev aj.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

3. Podle toho, co se pojídá Cibulovou (cibule, česnek, pór, aj.) Kořeninovou (bazalka, kopr, saturejka, aj.) Kořenovou (celer, mrkev, petržel, ředkev, aj.) Košťálovou (brokolice, kapusta, kedluben, aj.) Listovou (salát, špenát, salátová čekanka, aj.) Luskovou (fazol, hrách, aj.) Plodovou (okurky, paprika, rajčata, tykve, aj.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

Pěstování zeleniny Zelenina se rozmnožuje semeny, plody, cibulemi, stroužky, řízky, hlízami, částmi trsů. Semena a plody jsou osivo. Sazenice, cibule, řízky a hlízy jsou sadba. Hloubka výsevu je závislá na velikosti osiva a na vlastnostech půdy. Vzdálenost rostlin označujeme jako spon pěstování (např. 0,4m x 0,6m) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

Podmínky pro pěstování zeleniny Světlo – všechny zeleniny potřebují dost světla, jinak se v nich mohou hromadit nežádoucí dusičnany. Teplo – zeleniny mají různé nároky na teplo podle svého původu. Voda – hodně vody potřebují všechny rostliny. Živiny – půda se hnojí statkovými hnojivy nebo průmyslovými hnojivy. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

Ochrana zeleniny před škodlivými činiteli Prevence (obvykle nic nestojí): Střídání plodin Dodržování vhodných termínů a vzdálenosti rostlin Výběr vhodného stanoviště a vhodného druhu Vlastní ochrana (bývá pracnější): Výběr vhodných „sousedů“ Mechanická likvidace škůdců Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

Otázky: Které zeleniny se používají k přípravě syrových salátů? Které druhy zeleniny dáváte doma do polévky? Které běžné zeleniny jsou jednoleté? Jak vypadají a k čemu se používají – artyčok, endivie, mangold? Jak je možné v zimních měsících vypěstovat listy např. řeřichy, pažitky, cibule? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

Použité zdroje [cit. 2011 – 10 - 29] Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegetables.jpg [cit. 2011 – 10 - 29] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slovak_easter_food.jpg [cit. 2011 – 10 - 29] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegetables_0006.JPG [cit. 2011 – 10 - 29] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blumenkohl-1.jpg [cit. 2011 – 10 - 29] Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:West_Show_Jersey_July_2010_43.jpg [cit. 2011 – 10 - 29] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegetable_garden_at_Ham_House_Estate_-_geograph.org.uk_-_4530.jpg [cit. 2011 – 10 - 29] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_sun1.jpg [cit. 2011 – 10 - 29] Dostupný pod licencí Public Domains na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hrushikesh_kulkarni_vegetables.JPG [cit. 2011 – 10 - 29] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tomato_je.jpg Literatura: DYTRTOVÁ, R. a kolektiv. Praktické činnosti pro 6. – 9. ročník základních škol. Pěstitelství. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80 – 7168 – 448 – 1. s. 30 - 38 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.