VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Advertisements

Babiččiny recepty Andrea Smáhová, 4. B.
Projektový den - vaření
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Bůček pečený s nádivkou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
1. Ohnivá pánev čerta Šmajstrla Suroviny: 200 g vepřového plecka /kotlet bez kostí/ 400 g kuřecích řízků 200 g klobásky 1 červená paprika 1 zelená.
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
KUŘÁTKA NA X ZPŮSOBŮ 2 POSUN MYŠÍ.
Pokrmy z těstovin.
Pokrmy z brambor.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
je ve své podstatě zdravý a móc dobrý
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Moje Vánoční kuchařka Jako 1.je nezapomenutelný kapřík Naporcovaného a kostí zbaveného kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme alespoň.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. ročník
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Moučníky z litého těsta
Mexická kuchyně.
Příprava Vánoční večeře
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Ořechovo medové řezy Medovník.
K přípravě používejte jen zdravé a tvrdé houby
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Staročeský medovník Ingredience: 100 g másla 150 g krupicového cukru
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Guláše z jatečného masa
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Salát Coleslaw Chutná Vám salát coleslaw z KFC?? Ingredience : 1 menší hlávka bílého zelí 1 větší mrkev 1 cibule 1/4 malého celeru 200 g majonézy.
Štědrovečerní večeře.
Lasaně zapečené se zeleninou
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Medovník Připravte si: Na těsto 20 dkg cukru krupice,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Omáčky.
Charakteristika pokrmů ze zvěřiny. Nakládání a marinování masa.
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
Ryby Složení rybího masa
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
KUŤJA (Oksana) 24/12/15 | Recept | UkrajinaUkrajina
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
Příprava pokrmů ze skopového masa
Bůček pečený s nádivkou
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Rybářská kuchařka 537 receptů.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Transkript prezentace:

VÁNOČNÍ KUCHAŘKA

Ryba na černo se sladkou omáčkou Do hrnce s litrem vody se daly 4 lžíce vinného octa, půl malé cibule, půl lžíce rozkrájené mrkve, půl lžíce celeru a petržele, jeden malý bobkový list, jeden hřebíček, tři zrna nového koření, čtyři zrnka pepře, lžička soli, dvě lžíce piva a vše se nechalo zvolna vařit. Když zelenina změkla, přidal se rozporcovaný nasolený kapr, který se na mírném plameni vařil asi čtvrt hodiny. Pak se maso vyndalo a nechalo se na míse někde v teple. Do šťávy v hrnci se přidalo šest jader vlašských ořechů, tři tabulky strouhaného perníku a vše se chvíli vařilo, aby omáčka mírně zhoustla. Potom se přidala špetka citrónové kúry, lžička vína a lžíce malinové zavařeniny. Vše se promíchalo a mírně povařilo. Jakmile měla omáčka správnou chuť, procedila se, vložila se do ní zpět ryba, k tomu lžíce hrozinek a lžíce loupaných, na kousky pokrájených mandlí. Hospodyně doporučovaly připravit vše den předem, rozleželá omáčka byla chutnější.

Vánoční kapřík na smetaně Oloupeme brambory, očistíme je a nakrájíme je 1 cm široké kolečka. Připravíme si pekáček a pořádně jej vymastíme máslem. Do pekáčku pak rozložíme kolečka brambor, pořádně osolíme a pokmínujeme. Kdo nemá rád celý kmín, může použít mletý. Doporučuji však pokmínovat trochu víc. Pekáček zakryjeme nebo zabalíme alobalem a do vyhřáté trouby je dáme zapéct. Zapékáme přibližně 30 minut. Zatímco se nám budou péct brambory, připravíme si kapra. Stáhneme kapra z kůže, vykucháme jej, odstraníme hlavu, osolíme jej a dáme do něj zbytek másla, pokmínujeme jej a opepříme Zapečené brambory vytáhneme z trouby, odklopíme nebo sundáme alobal, shrneme brambory do stran a doprostřed položíme připraveného kapra. Trochu jej ještě osolíme, opepříme. Pak ho zahrneme brambory, přiklopíme (opět zabalíme alobalem) a necháme 30 minut péct. Po půlhodině pekáček s kaprem vytáhneme, zalijeme smetanou a dáme BEZ pokličky 20 minut zapéct.

Kapr na slanině 4 porce kapra, 60 g anglické slaniny, sůl, 4 lžíce citrónové šťávy, 40 g másla, 2 lžíce sekané petrželové natě a pažitky, 4 plátky tvrdého sýra, kečup Opláchnuté osušené porce kapra osolíme, rozložíme do porcelánové nebo skleněné misky, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu asi 20 minut "odležet". Dno pekáčku vyložíme tenkými plátky slaniny, na ně urovnáme porce kapra, které poklademe kousky másla, posypeme sekanými zelenými natěmi a pečeme v troubě asi 25 minut. Podle potřeby podlijeme šálkem teplé vody. Pak pokryjeme porce kapra plátky sýra a krátce zapečeme, až se sýr trochu roztaví a zrůžoví a ozdobíme kečupem.

Vánoční kuba (černý) V hrnci se uvařily vyprané krupky, ve druhém se udusily na másle a cibulce nakrájené sušené houby (aby byl kuba skutečně "černý" doporučovaly se hřiby modráky). Obsah obou hrnců se promíchal, přidala se sůl, pepř, majoránka, česnek a vepřová krev. Směs se pak dala na vymaštěný pekáč a upekla se v troubě Bramborový salát podle Dany Medřické kořenová zelenina brambory majonéza oloupaná jablka (stačí 2) cibule (nemusí se však dávat) sůl a pepř Všechny potraviny promícháte a necháte uležet jeden den v ledničce.

Vánoční punč 2 citrony nebo 2 pomeranče, 20 kostek cukru, ½ l bílého vína, 1 vejce, 3 žloutky, ½ l studené vody, ¼ l rumu Vejce smícháme se žloutky a kostky cukru rozpustíme s citrónovou šťávou. Bílé víno smícháme s vodou, přidáme cukr a vejce a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme rum a citrónovou nebo pomerančovou šťávou. Punč naléváme vždy do předehřátých punčových nebo čajových sklenic. Existují různé tipy punčů k různým příležitostem, například Silvestrovský punč, Anglický punč, Tropický punč a další. Liší se především množstvím a druhem použitého alkoholu.