Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 17. 5. 2012. Nový začátek (New start)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
Advertisements

Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
BAROKO I..
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
č. 14 – Planeta Země, svět na mapě - povrch
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Baroko.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
postup tvorby prezentace
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Vyhledávání dopravního spojení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New.
Baroko v českých zemích
Neživá příroda - vzduch
Rok 1989 – sametová revoluce
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Baroko Život v barokní době.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Život v barokní době 17. st. a 1. polovina 18. st. VY_32_INOVACE_143
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- architektura 19.století PhDr. Pavlína Mikulcová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceČechy v době baroka Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje poznatky.
Neživá příroda - vzduch
Ve znamení gotického slohu
Tomáš Garrigue Masaryk
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- barokní sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- románské sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- barokní architektura PhDr. Pavlína Mikulcová.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Transkript prezentace:

Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 17. 5. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 20 název Baroko, prvky baroka anotace Žáci poznávají barokní kulturu. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – znát rozdíly způsobu života společnosti jednotlivých historických etap v kontextu světových dějin druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 8.

Rozvoj baroka Po skončení třicetileté války (po Bílé hoře) v českých zemích nastává rozmach barokního umění. Nový umělecký styl se projevuje ve stavitelství, módě, malířství, sochařství, hudbě i literatuře. Cílem baroka bylo odpoutat pozornost člověka od běžných starostí a obrátit je k bohu a ke katolické víře.

Stavitelství Nejvýrazněji se vliv baroka projevil ve stavitelství. Stavěly se chrámy, paláce a zámky, které udivovaly a udivují dodnes svou mohutností a krásou. Byly velmi bohatě zdobené zvenku i zevnitř. K výzdobě patřilo i velké množství soch a velkých obrazů ve zlacených rámech. Chrámy zastřešovala velká kopule.

Bohatá barokní výzdoba v kostele Svatých Janů v Brně

Kostel sv. Mikuláše na Malé Straně

Malířská výzdoba v kopuli Kostela sv. Mikuláše

Socha sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě v Praze

Zámek v Častolovicích ve východních Čechách

Rytířský sál s kazetovým stropem v Častolovicích

Zdroje VALENTA, Milan; MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 3. díl. 1. vydání. Praha : Parta, 2009. ISBN 9788073201234. s. 24 - 25. KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN 8073460653. s. 110 - 111.

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-05-17] dostupné pod licencí Creative Commons – http://wikimedia.org/ Výzdoba kostela v Brně http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brno,_kostel_(10).jpg Kostel sv. Mikuláše Praha http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chram_sv_Mikulase_z_upati_Petrina.jpg Výzdoba kostela http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chram_sv_Mikulase_interier_kopule2.jpg Socha Jana Nepomuckého na Karlově mostě http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Nepomucky_na_Karlove_moste_detail.jpg Zámek v Častolovicích http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Castolovice6.jpg Rytířský sál http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rytirak2.JPG