Chrán ě ná krajinná oblast Památné stromy Národní p ř írodní památka P ř írodní rezervace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněná území v Olomouckém kraji
Advertisements

Chráněné krajinné oblasti Olomouckého kraje
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
Rozloha chráněných území na ploše ČR
KRAJINA V OKOLÍ MÉHO DOMOVA
Olomoucký kraj krajské město Olomouc.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Obr. 1-Jiho č eský kraj.  Rozloha: km² (12,8 % rozlohy státu)  Po č et obyvatel:  Hustota zalidn ě ní: 63 obyvatel/km² (nejnižší v Č.
Moravskoslezský kraj kraj černého bohatství
Chráněná území na Vysočině
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Barča Janková Markét Nedělová
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jeseníky Tereza Chládková A.
Zlínský kraj.
Chráněná území ve městě Olomouc a nejbližším okolí
Významná chráněná území v ČR
Chráněná území České republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Olomoucký kraj Romana GAZDOVÁ.
Příroda Benešovska.
Chráněná krajinná oblast Mgr. Michal Oblouk
Památné stromy.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Krkonoše Robin Plch IX.A
Č eská republika: Chrán ě ná území Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Olomoucký kraj kraj podél řeky Moravy tvořen 2 částmi:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
CHKO Český kras.
Olomoucký kraj přírodní poměry
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
Fyziogeografická sféra
Poodří Chráněná oblast.
Moravskoslezské Beskydy
Olomoucký kraj.
CHKO Jeseníky.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Kate ř ina Št ě pa ř ová U Č O: Brno 2015 ŠUMAVA.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Význam KRNAPu ● Krkonoše hrály velmi významnou roli při zalednění Evropy při poslední době ledové. Právě o masiv Krkonoš se zastavil severský ledovec a.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
Litovelské Pomoraví Litovel CHKO Tato práce je šířena pod licencí CCBY-SA3,0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_38.
Beskydy, Pood ř í, Jeseníky Zpracovala Mgr. Jitka Polášková.
Česká republika Olomoucký kraj.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Vzdělávací materiál: Olomoucký kraj Operační systém:
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
OLOMOUCKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-37 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
OLOMOUCKÝ KRAJ.
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Základní společenstva - lesy
CHŘIBY.
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

Chrán ě ná krajinná oblast Památné stromy Národní p ř írodní památka P ř írodní rezervace

Olomoucký kraj - sídlo v Olomouci. Rozloha: ha ( km2); 6,51 % rozlohy Č R Nadmo ř ská výška: Nejvyšší místo: (1 490 m.n.m.) Nejnižší místo: (190 m.n.m) Po č et obcí: statut m ě sta mají 24 obce Hustota osídlení: 125 obyvatel na km2 Zahrnuje území: Okres Jeseník Okres Olomouc Okres Prost ě jov Okres P ř erov Okres Šumperk

Chráněná krajinná oblast Jeseníky Se rozprostírá na území okres ů Bruntál, Jeseník a Šumperk. Z klimatického hlediska jsou Jeseníky chladn ě jší oblastí, bohatou na srážky, zejména sn ě hové. Oblast je významná vodohospodá ř sky, byla vyhlášena chrán ě nou oblastí p ř irozené akumulace vod. Nacházejí se zde známé lázn ě jako Karlova Studánka, Jeseník, Lipová, Velké Losiny. Území oblasti je z 80 procent pokryto lesními porosty, p ř evážn ě druhotnými smr č inami. Na významné ploše se však zachovaly autochtonní lesy, místy charakteru pralesa. Rozloha: 740 km2 Nadmo ř ská výška: m(Prad ě d) Zvláštní ochrana: 22 maloplošných zvlášt ě chrán ě ných území Rozloha MCHU: 4720 ha

Nízký Jeseník

Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví Nachází se na severu st ř ední Moravy mezi m ě sty Olomouc a Mohelnice, p ř i č emž p ř ímo prochází m ě stem Litovel. Vyhlášena byla roku 1990 zejména z d ů vodu ochrany p ř irozeného meandrujícího toku ř eky Moravy a n ě j navazujícího komplexu lužních les ů. Území je rovn ě ž chrán ě no jako pta č í oblast. Rozloha: 96 km2 Nadmo ř ská výška: 210 ( ř eka Morava) m (masiv Doubravy) Zvláštní ochrana: 26 maloplošných zvlášt ě chrán ě ných území Rozloha MCHU: 9600,86 ha

Litovelské Pomoraví

Památné stromy: Lípa malolistá (Tilia cordata) -v obci Rouské, zvaná Lípa Jana Jiskry z Brandýsa V ě k: 300 let Výška: 18 m Obvod kmene: 620 cm

Tis červený (Taxus Baccata) -Jind ř ichov V ě k: 800 let Výška: 8 m Pr ů m ě r koruny: 5 m Obvod kmene: 265 cm

Král Dub - Grygov V ě k: 460 let Výska: 31,5 m Obvod kmene: 563 cm

Národní přírodní památka Mechové jezírko Rejvíz Nachází se v p ř írodní rezervaci rozprostírající se v severovýchodní č ásti Hrubého Jeseníku v masivu Orlík. Charakteristické jsou pro tuto rezervaci rašeliništ ě (nejv ě tší na Morav ě ) náležící k typu rozvodnicových vrchoviš ť. Nadmo ř ská výška: 770 m

Mechové jezírko Rejvíz

Přírodní rezervace: Františkov Rezervace se rozkládá nedaleko Branné na úbo č í Štolného h ř betu nad údolím Hu č avy. Vým ě ra rezervace je 13 ha. Vyhlášena byla roku Chrán ě né jsou p ř irozené lesní porosty v jedlobukovém vegeta č ním stupni. Pod Trlinou P ř írodní rezervace Pod Trlinou se rozkládá na zápdním a jihozápadním úbo č í vrchu Trlina nedaleko Leštiny. Rosprostírá se na katastrech obcí Leština a Lesnice. Rezervace byla vyhlášena roku Na území jsou chrán ě na lesní spole č enstva bu č in a dubových bu č in a fragment zachovalé kulturní krajiny luk, pastvin a mezí. Vyskytuje se tu ř ada zvlášt ě chrán ě ných druh ů živo č ich ů a rostlin.

Borek u Domašova Nachází se na katastru obce Domašov u Jeseníka v okrese Jeseník. Chrán ě n je zde reliktní bor na suti devonského k ř emence. Přírodní rezervace Na Hadci V rámci p ř írodní rezervace jsou chrán ě ny lesy na strmých úbo č ích údolí Raškovského potoka asi 1 km severozápadn ě od obce Raškov v okolí vrcholu Mod ř ínového vrchu. P ř írodní rezervace byla vyhlášena roku Nachází se tu spole č enstva hadcových skalek, fragment hadcového boru, klenové a sv ě ží bu č iny na hadcovém podloží, specifické tvary zv ě trávání hadc ů. Přírodní rezervace Sněžná kotlina Nachází se na katastru obce Adolfovice v okrese Jeseník. Posláním rezervace je ochrana ekosystému horských strží na východním svahu Č ervené hory.

Vysoký vodopád Nachází se na katastru obce Domašov u Jeseníka v okrese Jeseník. V rezervaci je chrán ě n horský les a nejv ě tší vodopád v Hrubém Jeseníku. V území jsou vzácná mechová spole č enstva. Šumárník Nachází se na katastru obce Adolfovice v okrese Jeseník. Posláním rezervace je ochrana unikátních spole č enstev skal. Bučina pod Františkovou myslivnou Jak napovídá název nachází se PR Bu č ina pod Františkovou myslivnou na úbo č í hlavního h ř ebene Prad ě d-Velký Máj B ř idli č ná hora.Vým ě ra rezervace je cca 14 ha a vyhlášena byla roku Chrán ě ný je zbytek kleno-bukového roklinového pralesa s výskytem vzácných rostlin.

Zdroj: Děkuji za pozornost. Barbora Kotlánová a Lucie Žádníková 2.L