Mechanika kapalin a plynů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Vlastnosti kapalin a plynů
Zpracovala Iva Potáčková
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Mechanické vlastnosti plynů.
8. Hydrostatika.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
HYDROSTATIKA Hydrostatika je část mechaniky tekutin, která se zabývá mechanickými vlastnostmi nepohybujících se kapalin, tedy kapalin, které jsou v klidu.
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Vztlaková síla v tekutinách
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Plyny.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanika kapalin a plynů
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Hydromechanika Rozdělení, základní pojmy 03
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Přípravný kurz Jan Zeman
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Transkript prezentace:

Mechanika kapalin a plynů

Mechanika kapalin a plynů Hydrostatika (Pascal, Newton, Archimedes) Aerostatika (Torricelli, Viviani) Hydrodynamika (Euler, Bernoulliové) Aerodynamika (Mach, Cauchy, Reynolds)

Vlastnosti kapalin a plynů Tekutost Viskozita, vazkost Vnitřní tření Tvar a objem Ideální kapalina Ideální plyn Spojité prostředí (kontinuum)

Statika kapalin a plynů

Tlak v kapalinách a plynech S F Definice 1 pascalu Pozn.: pokud síla F nepůsobí kolmo na plochu S, pak F = pravoúhlý průmět působící síly F do roviny svislé F F

Manometry Otevřený manometr Kovový manometr

Manometry Membránový Bourdonův Princip manometru: 2 válec, 1 pohyblivý píst, 3 pružina, 4 hřeben, 5 kolečko, 6 ručička

Tlak v kapalinách vyvolaný vnější silou Pascalův ježek Přenos síly v pevném tělese

Pascalův zákon Francouzský matematik, fyzik, filozof. Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na volný povrch kapaliny, je ve všech místech kapaliny stejný. Blaise Pascal (1623-1662) Francouzský matematik, fyzik, filozof. Teorie pravděpodobnosti, kuželosečky. Hydrostatický a barometrický tlak. Pascalův zákon platí i pro plyny.

Důsledky Pascalova zákona Hydraulická zařízení (a pneumatická zařízení)

Tlak v kapalinách vyvolaný tíhovou silou Hydrostatická tlaková síla Fh h h S S Fh Hydrostatický tlak ph

Hydrostatický tlak Místa stejného hydrostatického tlaku Přístroj pro měření tlaku v kapalinách

Hydrostatické paradoxon

Spojené nádoby Vodoznak Hadicová vodováha

Spojené nádoby s nemísícími se kapalinami různých hustot Tlak na společném rozhraní kapalin:

Tlak vzduchu vyvolaný tíhovou silou Atmosféra Atmosférická tlaková síla Fa Atmosférický tlak pa - závislost na hustotě vzduchu, na nadmořské výšce

Torricelliho pokus Jan Evangelista Torricelli 1607-1647 Italský fyzik Galileův žák - Hydrodynamika - Aerodynamika 1648 - pokus podle návodu Torricelliho sestavil Vincenz Viviani

Atmosférický tlak Jednotky tlaku: milibar, torr 1 mb = 1 hPa 760 torrů = 1013,25 hPa normální atmosférický tlak 1013,25 hPa pa ph

Barometr. Barograf. Rtuťový tlakoměr Kovový tlakoměr = aneroid (i jako výškoměr – na 100 m tlak klesne o o 1,33 hPa) Rtuťový tlakoměr pa Barograf

Kovové barometry. Vidiho Bourdonův Aneroidy

Vztlaková síla v kapalinách a plynech Hydrostatické tlakové síly: Fd – síla na dolní podstavu Fh – síla na horní Fb – síly na boční stěny (ruší se) h1 k h VZ d h 1 2 k t 1 2

Archimedův zákon Těleso ponořené do kapaliny je k t k t Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno hydrostatickou vztlakovou silou, která se rovná tíze kapaliny stejného objemu, jako je objem ponořené části tělesa. Archimedes ze Syrakus (287-212 př.n.l.) Řecký matematik, fyzik, vynálezce. Statika pevných těles a kapalin. Konstrukce strojů a přístrojů. Archimedův zákon platí i pro plyny.

Vztlaková síla v plynech Dasymetr

Hustoměry Hustota kapaliny a) menší než hustota vody b) větší než hustota vody 1 1

Chování těles v kapalině Těleso a) klesá b) volně d) plove ke dnu se vznáší na volné hladině ´ - hustota tělesa - hustota kapaliny k t t k t k t k