BURN-OUT syndrom vyhoření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Zvládání zátěží v krizových situacích
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Lidský faktor v dopravě!
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Klinická propedeutika
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Náročné životní situace, konflikty
Náročné životní situace
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
VY_32_INOVACE_PSYPS15260ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Regulace úzkosti ve sportu
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Zvládnu i náročné životní situace I.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
PhDr. J. Severová,PhD Ústav psychologie a psychosomatiky LFMU Brno
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Duševní hygiena Mgr. Tereza Louková, Ph.D.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Základy speciální pedagogiky Etopedie
MOBILIZACE OBRANNÝCH NEBO NÁPRAVNÝCH MECHANISMŮ
Dnes ty mně, zítra já tobě!
Základy speciální pedagogiky Etopedie Rizikové a protektivní faktory vzniku poruch chování Mgr. Jarmila Matochová,
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vyrovnávání se stresem
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Duševní hygiena.
Možnosti prevence a terapie
Prevence syndromu vyhoření Mgr. Zuzana Faldýnová
MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Bipolárně afektivní porucha
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Interkulturní adaptace
Transkript prezentace:

BURN-OUT syndrom vyhoření

Literatura: Vladimír Kebza, Dylan Evans, Iva Šolcová Oscar Zarate

Stresové situace Historický význam: Pøežití v pravìku Fight or Flight (útok nebo útìk) – svaly se napínají, dech se zrychluje, trávení se zastavuje, srdce bije rychleji Dùležitý je útìk pøed predátory ? geny se mohou pøedat dál a rozšíøit po celé populaci Rozpoznání predátorù: Modul úniku ? schopnost rozpoznat nebezpeèné tvory od neškodných Nepøímá úmìra mezi pøesností a rychlostí (pø. poplašný systém ? falešný poplach = zbyteèný výdej energie pomalý detektor = smrt rychlý detektor = optimální

Útěk před predátorem Pocit strachu je vyvoláván 2 mechanismy: 1. „rychlý a hrubý“ (nepříliš přesný) rychle zbaví potíží, ale může vyhlásit planý poplach 2. „mnohem přesnější a pomalejší“ pokud je poplach falešný ? zabrání vydat velké množství energie lidé trpící některým druhem fóbie ? tento mechanismus nezasáhne

Stres Je výsledkem civilizačního rozvoje lidstva Hlavní stresory v pravěku: Zima, hlad, tlak nepřátelských kmenů nebo mamutí stádo ničící v předsmrtné agonii pravěké sídlo Dnes: Stresové situace v oblasti sociální a společenské či na úrovni seberozvoje a seberealizace jedince Zdroje: Konflikty v mezilidských vztazích, nemoci, zdravotní problémy, stáří, rychlé životní tempo, informační přetlak, pocity viny  a jiné druhy vnitřní nespokojenosti jednotlivců. Důsledky nezvládnutí opakované stresové zátěže: Duševní problémy, psychosomatické obtíže, syndrom vyhoření a také úniky do závislostí (alkoholismus, gemblerství, drogové závislosti).

Syndrom vyhoření „Zapálíme-li svíčku na obou koncích, budeme mít více světla, ale svíčka dříve shoří“. To burn = hořet, burn out = dohořet, vyhořet, vyhasnout Stav celkového, především psychického vyčerpání Reakce na převážně pracovní stres, stav emocionálního vyčerpání vzniklý v důsledku nadměrných psychických a emocionálních nároků Je výsledkem chronického stresu, akutní stres k vyhoření nevede Vztah k sobě: Snížené sebevědomí, negativní mínění o sobě, zejména pokud jde o pracovní kompetenci Pocit profesního neúspěchu, přesvědčení, že jedinec ztratil svůj potenciál fungovat a vyvíjet se ve své profesi Výrazné utlumení empatie a ztráta či výrazná redukce pozitivních vztahů k osobám, jimž má být poskytována určitá služba (např. pacientům, klientům, zákazníkům, občanům)

Přehled profesí s rizikem vzniku syndromu vyhoření lékaři zdravotní sestry ošetřovatelky, laborantky, technici apod. psychologové a psychoterapeuti sociální pracovníci učitelé na všech stupních škol pracovníci pošt dispečeři policisté, kriminalisté právníci pracovníci věznic politici, manažeři poradci a informátoři úředníci příslušníci ozbrojených sil duchovní a řádové sestry nezaměstnanecké kategorie, ale … nutný kontakt s druhými lidmi

Příznaky Na psychické úrovni Pocit celkového, především duševního vyčerpání Utlumení celkové aktivity (redukce spontaneity, kreativity, iniciativy, invence) Depresivní ladění Přesvědčení o vlastní postradatelnosti až bezcenosti Negativismus, cinismus, hostilita Pokles až naprostá ztráta zájmu o témata související s profesí Iritabilita Redukce činnosti na rutinní postupy

Příznaky c Na fyzické úrovni Stav celkové únavy organismu Rychlá unavitelnost Vegetativní obtíže Bolesti hlavy Poruchy kr. tlaku Bolesti ve svalech  Zvýšené riziko vzniku závislosti Na úrovni sociálních vztahů Celkový útlum sociability Tendence redukovat kontakt s klienty, kolegy Zjevná nechuť k vykonávané profesi Nízká empatie Konkrétně-operační styl myšlení Postupné narůstání konfliktů

Stadia vývoje vyhoření 4 základní fáze Prvotní nadšení a zaujetí, déletrvající přetěžování Postupný objev psychického a částečně i fyzického vyčerpání Počátky dehumanizované percepce okolí jako obraného mechanismu před dalším vyčerpáním Totální vyčerpání, negativismus, nezájem, lhostejnost

Rizikové faktory burnout syndromu Příslušnost k profesi, obsahující profesionální práci Nutnost čelit chronickému stresu Vysoké až nadměrné požadavky na výkon Původně vysoký pracovní entuziasmus, angažovanost, zaujetí pro věc Nízká asertivita Původně vysoký perfekcionismus, pedantství, odpovědnost Neschopnost relaxace Negativní afektivita, depresivní ladění Nízké či nestabilní sebepojetí a sebehodnocení

Protektivní faktory ve vztahu k syndromu vyhoření Dostatečná asertivita Schopnost a dovednost relaxovat Vhodný time-management Pracovní autonomie, pestrost a proměnlivost práce Odolnost („resilience“) Ego-kompetence Víra ve vlastní schopnosti, sebeuplatnění Dispoziční optimismus „flow“ – příjemný tok, či proud zážitků „social support“ – sociální opora Pocit adekvátního společenského a ekonomického uznání a hodnocení Pocit osobní pohody („well-being“)

Prevence Vyhoření je důsledkem nerovnováhy mezi profesním očekáváním a profesní realitou. Prevence jedince - spočívá v osvojení si základních postupů hodnocení stresogenních situací a strategií zvládání stresu zaměstnavatele (podniku) - změnou jeho organizace a struktury

Děkuji za Vaši pozornost