Slabé vazebné interakce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemické reakce III. díl
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Tato prezentace byla vytvořena
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemická vazba.
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba VAZBA = VALENCE Atomy se sdružují do útvarů = MOLEKULY
Chemická vazba v látkách I
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
ŠablonaIII/2číslo materiálu392 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
Vodíkové vazby (vodíkové můstky)
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba v látkách III
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_32.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba = soudržnost sloučených atomů v molekule
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
ELEKTRICKÉ POLE.
„RISKUJ “ CHEMICKÁ VAZBA
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Nekovalentní interakce
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Struktura atomu a chemická vazba
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba III. část – slabé vazebné interakce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/5 Šablona:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Typy vazeb.
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
CHEMICKÁ VAZBA Chemická vazba představuje velké síly působící mezi atomy Dává nižší energii systému volných atomů (vyšší stabilitu)
Mezimolekulové síly.
Transkript prezentace:

Slabé vazebné interakce

Opakování

Opakování Co je to atom?

Opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího protony a neutrony a obalu obsahujícího elektrony. Atomy téměř všech prvků se spojují do větších celků – molekul, pomocí chemické vazby.

Opakování Co je to chemická vazba?

Opakování Co je to chemická vazba? Chemická vazba je silová interakce mezi atomy.

Opakování Co je to chemická vazba? Chemická vazba je silová interakce mezi atomy. Jaké energie charakterizují chemickou vazbu?

Opakování Co je to chemická vazba? Chemická vazba je silová interakce mezi atomy. Jaké energie charakterizují chemickou vazbu? Vazebná energie = energie, která se uvolní při vzniku vazby Disociační energie = energie potřebná k rozštěpení chemické vazby

Opakování Jaké rozlišujeme typy chemických vazeb?

Opakování Jaké rozlišujeme typy chemických vazeb? Kovalentní vazba Oba atomy sdílí vazebný elektronový pár, který vznikl tak, že každý partner poskytl 1 elektron. a)Nepolární vazba (0 - 0,4) b)Polární vazba (0,4 – 1,67) c)Iontová vazba (1,67 – )

Opakování Jaké rozlišujeme typy chemických vazeb? Koordinačně kovalentní vazba ve svých vlastnostech se neliší od vazby kovalentní. Rozdíl je ve vzniku: jeden reaktant poskytne volný elektronový pár - donor a druhý prázdný orbital - akceptor

Opakování Kovová vazba Jaké rozlišujeme typy chemických vazeb? kovy tvoří pravidelnou krystalovou mřížku, valenční elektrony tvoří tzv. elektronový mrak, který se rozprostře v celém prostoru krystalu. Všechny elektrony patří všem atomům, tedy jsou delokalizovány – to způsobuje vodivost kovů

Slabé vazebné interakce

Slabé vazebné interakce Jsou to vazebné síly mezi molekulami V zásadě je lze rozdělit na: Van der Waalsovy síly Vodíkové můstky

1.)Van der Waalsovy síly Jejich podstatou je vzájemné působení molekulových dipólů, jejichž existence je důsledkem okamžitých nerovnoměrností v rozložení elektronů v molekule.  Jsou slabší než kovalentní síly (o 2 – 3 řády) a vodíkové můstky.

Co je to dipól? Př. HCl…permanentní dipól Chlór má vyšší elektronegativitu než vodík, tedy elektronový pár si přitáhne blíže k sobě. Elektron je záporně nabitou částicí, v jeho blízkosti vzniká parciální záporný náboj. V okolí vodíku vzniká parciální kladný náboj. Čím je posun vazebných elektronů větší, tím jsou vzniklé náboje (tedy vzniklý dipól) větší.

Co je to dipól? Obecná defince je: dva od sebe oddělené elektrické náboje stejné velikosti, ale opačné polarity Velikost dipólu lze vyjádřit pomocí dipólového momentu µ. Ten je dán součinem délky vazby l a parciálního náboje δ. Dipólový moment µ je vektorová veličina a je orientovaná od záporného pólu ke kladnému.

Co je to dipól? Dipól nemusí vznikat jen v molekulách tvořených atomy s nestejnou elektronegativitou. Jiný mechanismus vzniku dipólů spočívá v rozložení elektronů v molekule, které se mění. Může se stát, že na jedné straně molekuly je více elektronů než na straně druhé. Molekula se začne jevit jako dipól. Může k tomu dojít zcela náhodně, nebo v důsledku přiblížení nabité částice k molekule. Takto vzniklý dipól se nazývá indukovaný. Zároveň je to i dipól dočasný – po skončení interakce zaniká.

Van der Waalsovy síly - dělení Dělíme je podle toho, jaké dipóly spolu interagují na: Disperzní síly Interakce dipól – dipól Interakce dipól – indukovaný dipól Intrakce dipól – Ion Hydrofobní interakce

Van der Waalsovy síly - dělení Disperzní síly Nejslabší síly, které obvykle působí mezi nepolárními molekulami (např. F2, O2, N2). Jedná se o vzájemné interakce dočasných dipólů.  Jedná se o interakci okamžitých dipólů vzniklých chaotickou oscilací molekul.

Van der Waalsovy síly - dělení Interakce dipól – dipól Nejsilnější interakce z van der Waalsových, projevuje se u polárních molekul (H2O, HCl). Podstatou je elektrostatické přitahování opačně nabitých pólů polárních molekul, tedy interakce dvou permanentních dipólů. Pomocí této interakce lze vysvětlit rozpustnost polární látky v polárním rozpouštědle (H2O, C2H5OH). Polární molekula je obklopena polárními molekulami rozpouštědla – tzv. solvatovým obalem.

Van der Waalsovy síly - dělení Interakce dipól – indukovaný dipól Tato interakce se uplatňuje, jestliže se dostane nepolární molekula do blízkosti polární molekuly. Elektrické pole polární molekuly ovlivňuje rozložení elektronů v nepolární molekule – vzniká indukovaný dipól. Ten pak interaguje s dalšími dipóly popřípadě indukovanými dipóly.

Van der Waalsovy síly - dělení Intrakce dipól – Ion Je to obdoba interakce dipól – dipól, jedním z interagujících partnerů není dipól, ale nabitá částice, tedy ion. Uplatňuje se např. ve vodných roztocích obsahujících ionty.

Van der Waalsovy síly - dělení Hydrofobní interakce Mezi slabé vazebné interakce patří také interakce hydrofobní. Tyto interakce se projevují v nepolárních částech molekul ve vodném prostředí, které mají tendenci se navzájem spojovat, a tím zmenšovat kontakt s polárními molekulami vody.

2.)Vodíková vazba

2.)Vodíková vazba Vodík se nachází v I. skupině – 1 valenční elektron – jednovazný x může se vyskytovat uprostřed molekuly, s atomy spojený vodíkovým můstkem A-H..B Kovalentní vazba Vodíková vazba

Vznik vodíkové vazby Vodíková vazba vzniká u sloučenin, které obsahují atom vodíku kovalentně vázán na atom fluoru, kyslíku nebo dusíku, tj. na atomy prvků o vysoké elektronegativitě, obsahující volný elektronový pár.

Voda a vodíková vazba Každá molekula vody se chová jako dipól. Ke kladným pólům jsou přitahovány atomy kyslíku sousedních molekul. K zápornému pólu jsou naopak přitahovány atomy vodíku. Tyto elektrostatické síly působí nejvíce při teplotě 4°C a způsobují, že má voda při této teplotě největší hustotu.

Voda a vodíková vazba Vodíkové vazby můžeme nalézt i v ledu, kde se každá molekula vody pravidelně váže s čtyřmi molekulami vodíkovými vazbami a vytváří struktury s šestičlennými kruhy s prázdnými dutinami.

Energie vodíkové vazby Energie vodíkové vazby závisí na druhu partnerů vodíku a pohybuje se mezi 8 a 40 kJ.mol-1. Klesá v řadě: FH > OH > NH F — H … F 28 kj.mol-1 (HF) O — H … O 18,9 kj.mol-1 (H2O) 34,3 kj.mol-1 (CH3COOH) N — H … N 5,44 kj.mol-1 (NH3) Pro srovnání: C – C 347 kj.mol-1 F – F 271 kj.mol-1

Typy vodíkových vazeb Intermolekulární s trojrozměrnou strukturou Vodíkové můstky vytvářejí mezi molekulami prostorovou síť – voda Intermolekulární s lineárním řetězcem - Vodíkové můstky mezi molekulami vytvářejí lineární lomený řetězec – kapalný fluorovodík

Typy vodíkových vazeb Intermolekulární Mezi sebou jsou vázány dvě molekuly (vzniká dimer) – vazby mezi karboxylovými kyselinami Intramolekulární - Vodík je vázán ke dvěma atomům v rámci jedné molekuly o-hydroxybenzoová kyselina

Fyzikální důsledky vodíkové vazby Vodíková vazba je slabší než vazba kovalentní, ale ovlivňuje fyzikální vlastnosti sloučenin. Její existence v NH3, H2O a HF vysvětluje jejich anomální teplotu varu v porovnání s hydridy dalších prvků. Platí, že s rostoucí molární hmotností látek roste teplota varu. Ale vazba vodíkovým můstkem tento obecný trend porušuje. Například voda (Ar = 18) má větší teplotu varu než sulfan (Ar = 34).

Fyzikální důsledky vodíkové vazby

Děkuji za pozornost 