Mechanika tuhého tělesa 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Silové soustavy, jejich klasifikace a charakteristické veličiny
MECHANIKA TUHÝCH TĚLES 1
Vymezení předmětu statika, základní pojmy, síla, moment síly k bodu a ose Radek Vlach Ústav mechaniky těles,mechatroniky a biomechaniky FSI VUT Brno Tel.:
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
Mechanika tuhého tělesa
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
7. Mechanika tuhého tělesa
MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Soustava částic a tuhé těleso
Těžiště, rovnovážná poloha
Rovnovážná poloha tělesa
Vazby a vazbové síly.
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Mechanika tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
TĚŽIŠTĚ A ROVNOVÁŽNÁ POLOHA TĚLESA
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Digitální učební materiál
Zobrazení síly.
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Tomáš Salavec 3IT.  Těžiště řešil už Archimédes. Určil těžiště rovnoběžníka, trojúhelníka  Gierolamo Cardano sestrojil pro královský kočár zvláštní.
Strojní mechanika ÚKOLY STATIKY Autor: Ing. Jaroslav Kolář
Rovnovážná poloha tělesa
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
6. Přednáška – BOFYZ soustavy částic a Tuhá tělesa
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Síla.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Těžiště tělesa.
Skládání a rozkládání sil
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
VY_32_INOVACE_11-07 Mechanika II. Tíhová síla.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
FY-sekunda Yveta Ančincová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ROVNOVAZNE.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
STATIKA TĚLES Název školy
Mechanika tuhého tělesa
STATIKA TĚLES Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Statická ekvivalence silového působení
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Rovnováha a rázy.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
KMT/MCH2 – Mechanika 2 Přednáška, Jiří Kohout
Opakování.
PRUTOVÉ (PŘÍHRADOVÉ) KONSTRUKCE
STATIKA část mechaniky, která se zabývá rovnováhou sil působících na dokonale tuhá tělesa.
KMT/MCH2 – Mechanika 2 Přednáška, Jiří Kohout
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Mechanika tuhého tělesa 2 Těžiště tuhého tělesa těžiště je působiště výslednice všech tíhových sil, které působí na jednotlivé hmotné body tělesa pokud chceme těleso idealizovat (=nahradit jedním hmotným bodem) soustředíme celou tíhovou sílu právě do těžiště pokud má homogenní těleso nějakou osu symetrie, leží těžiště na ní

těžiště základních rovinných útvarů rovnoramenný trojúhelník kruh čtverec h h/3 určení těžiště složených rovinných útvarů útvar rozložíme na základní části, u kterých známe polohu těžiště vycházíme z představy, že výsledná tíha tělesa je soustředěná do těžiště výsledná tíhová síla musí mít takovou velikost a polohu, aby plně (a beze změny účinků) nahradila tíhové síly působící na jednotlivé základní útvary velikosti tíhových sil jsou úměrné plochám útvarů, takže můžeme počítat přímo s plochami, namísto tíhových sil

určení těžiště složených rovinných útvarů příklad: 1) rozdělíme těleso na základní útvary x2 y 2) stanovíme si osy x, y xT 3) útvar je symetrický- těžiště leží na ose symetrie => budeme hledat jen jeho polohu na ose x x1 x 40 4) určíme polohy těžišť x1, x2: S2 x1 = 20mm, x2= 50mm S1 5) určíme plochy útvarů S1, S2 40 S1 = 1600mm2, S2= 600mm2 70 6) celková plocha: S=S1+S2=2200mm2 „momentová“ rovnováha ploch k počátku os: S∙xT = S1∙x1 + S2∙x2

rovnovážné polohy tělesa pozn.: pokud by byla v útvaru díra, počítá se s ní podobně, jen se její plocha odečítá rovnovážné polohy tělesa závěs Stabilní rovnovážná poloha – při vychýlení tělesa z rovnováhy se do ní samovolně vrací T těžiště se výchylkou zdvihá Labilní rovnovážná poloha – při vychýlení tělesa z rovnováhy se do ní nevrátí, spíše naopak… T těžiště výchylkou klesá Indiferentní rovnovážná poloha – těleso zůstane v jakékoliv poloze, do které jej vychýlíme T svislá poloha těžiště se nemění