Aneta Ottová a Nikol Dudová Prima A šk.r.2009/2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Advertisements

Voda ve všech skupenstvích
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
(míra tepelného stavu látky)
Albert Einstein.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 10.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Teplota a její měření.
Molekulová fyzika a termika
Daniel Gabriel Fahrenheit
Digitální učební materiál
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Isaac Newton 1643 – 1727.
Francouzský fyzik a matematik
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik,matematik.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
Georg Simon Ohm ( století).
Teploměr. Jednotky teploty
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_164_Teplota AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Anders Celsius – – Byl to švédský astronom a fyzik. Byl to švédský astronom a fyzik. Je to autor Celsiovy stupnice.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
POČASÍ.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_187_Látky a tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
Teplota Ing. Radek Pavela.
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik.
Významné osobnosti fyziky a chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/18.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53 Jméno autora: Mgr. Roman.
charakteristika tepelného stavu hmoty vlastnost předmětů a okolí (člověk vnímá jako studené, teplé či horké) souvisí s kinetickou energií částic látky.
Věda a technika v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3606_Věda_a_technika_v _18_století Autor:
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Vytápění Teplota. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.6.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Daniel Gabriel Fahrenheit
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová.
Teplota teplota je fyzikální veličina, kterou značíme t
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_11 Teplota
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_F.6.A ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B34Fy6_Teplota
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VLASTNOSTI LÁTEK II teplota, čas.
Andres Celsius t = 1°C (stupeň celsia) Švéd
Transkript prezentace:

Aneta Ottová a Nikol Dudová Prima A šk.r.2009/2010 Anders Celsius Aneta Ottová a Nikol Dudová Prima A šk.r.2009/2010

Kdo to byl? Švédský astronom, fyzik a geodet Narodil se 27. 11. 1701 v Ovanäker Zemřel 25. 4. 1744 také v Ovanäker Autor Celsiovy stupnice

Čím se zabýval? Byl členem Laponské expedice Výzkumem polárních září Ta měla za úkol ověřit Newtonovy předpoklady o zploštění Země na pólech Výzkumem polárních září V roce 1733 publikoval soubor 316 pozorování polárních září Prokázal souvislost polárních září s narušením magnetického pole Země

Čím se zabýval? Teplotní stupnicí Hvězdami V roce 1742 navrhl Celsiovu stodílkovou teplotní stupnici, původně ale byla obrácená, bod varu vody měl 0 a bod tání ledu měl 100 stupňů Celsia, do nám známého tvaru ji obrátil až Carl von Linné Hvězdami Jako první změřil jasnost více než 300 hvězd s průměrnou chybou 0,4 mag

Zajímavosti Celsius také provedl několik meteorologických, jak je už výše zmíněno, ale také zeměpisných pozorování. Například byl jedním z prvních, kteří si povšimli, že hladina moře na pobřeží Skandinávie klesá. Je to díky trvalému procesu, který se objevuje od tání ledu z pozdní doby ledové. Nicméně Celsius si to vysvětloval vysokým odpařováním vody, což byl názor mylný.

Zajímavosti Celsius napsal okolo 20 studií o astronomii, mimo jiné i učebnicí Aritmetika pro švédskou mládež, kterou vydal v roce 1741. Psal však také básně, a v jeho pozůstalosti se také našel náčrt sci-fi románu odehrávajícího se na hvězdě Sírius. Avšak jeho jméno bude navždy spojováno s přístrojem používaném téměř po celém světě – s teploměrem

Kde jsme získali informace? Internetové stránky www.wikipedie.cz www.skandinavskydum.cz www.google.cz Encyklopedie Všeobecná encyklopedie Diderot

KONEC Děkujeme za pozornost