Rostoucí , klesající a konstantní fce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Lineární funkce - příklady
Funkce.
Rostoucí, klesající, konstantní
Pojem funkce Lineární funkce Kvadratické funkce
Cyklista projížděl při závodě trať dlouhou 210 km rychlostí 35 km za hodinu. Napište rovnici funkce vyjadřující závislost vzdálenosti s od cíle na čase.
Základy infinitezimálního počtu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Rozcvička Urči typ funkce:.
KVADRATICKÁ FUNKCE.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Derivace funkce ©2006 Ondřej Havelka, Viliam Staněk ©2006 Ondřej Havelka, Viliam Staněk.
F U N K C E.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_89.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Průsečík grafu s osou x a y
Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_149 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS2 / 2.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
VLASTNOSTI FUNKCÍ Příklady.
Návod Pro ovládání prezentace používejte pouze označena tlačítka. Jinak opakování ztrácí evaluační smysl. Otázky jsou označeny otazníkem. Při odpovědi.
Lineární funkce Mo no tón nost. Rozhodujeme o monotónnosti funkce, to znamená, zda je lineární funkce rostoucí, klesající nebo konstantní… 1)z hodnot.
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_147 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS2 / 2.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Hvjkbhkj. Sestroj graf funkce y = (x + 1) D = R Urči definiční obor funkce: Urči obor hodnot funkce: Zapiš, kdy je funkce rostoucí a klesající:
LINEÁRNÍ FUNKCE.
Funkce lineární kvadratická nepřímá úměrnost exponenciální
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Elektronická učebnice - II
Pravoúhlá soustava souřadnic
Definiční obor a obor hodnot funkce
2. M Definiční obor, obor funkce. Vrchol paraboly: V=[1;-4]  Minimum funkce (nejnižší bod)  Mění se průběh funkce V=[1;-4]  Minimum funkce (nejnižší.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Graf funkce Graf = množina bodů, jejichž souřadnice splňují předpis dané fce. Př.: Leží bod A[-2;7] na grafu fce dané rovnicí y=6x +19 ? Řešení: y=6x.
Funkce Lineární funkce
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Funkce Absolutní hodnota
Goniometrické funkce. Goniometrické funkce Funkce cosinus y = cosα Df < 0⁰ ; 360⁰ > Hf - grafem je cosinusoida = x- ová souřadnice průsečíku.
Goniometrické funkce. Goniometrické funkce Goniometrické funkce jsou funkce, které přiřazují úhlům desetinná čísla. Funkce sinus y = sinα Df < 0⁰ ;
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Průběh funkce 2. M.
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
DERIVACE A MONOTÓNNOST, LOKÁLNÍ EXTRÉMY. ROLLEOVA VĚTA: Mějme funkci , která má tyto vlastnosti: a) je spojitá v uzavřeném intervalu ‹a,b› b) v každém.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
FUNKCE TANGENS A KOTANGENS. Definice funkcí tangens a kotangens Funkce tangens a kotangens 2 Funkcí tangens nazýváme funkci, která je dána rovnicí Funkcí.
Funkce Absolutní hodnota
Funkce Lineární funkce
Graf a vlastnosti funkce
Rostoucí, klesající, konstantní
Rostoucí, klesající, konstantní
Funkce Lineární funkce
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
Lineární funkce Funkce daná rovnicí , kde . Definiční obor:
Lineárna funkcia a jej vlastnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Matematika Funkce - opakování
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Lineární funkce a její vlastnosti 2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
7.2 Lineární funkce Mgr. Petra Toboříková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Lineární funkce 2 šestiminutovka
Lineární funkce 3 desetiminutovka
Kvadratická funkce Matematika – 9.ročník VY_32_INOVACE_
Transkript prezentace:

Rostoucí , klesající a konstantní fce

Rostoucí funkce fci f nazýváme rostoucí právě když pro každé dvě hodnoty x₁ , x₂ z jejího definičního oboru platí: jestliže x₁ < x₂ , pak f(x₁) < f(x₂)

Rostoucí fci podle předpisu poznáme podle koeficientu: a>0 Př.: Do stejného grafu sestroj fci: y = 1 4 𝑥 −2 Df : R g = x – 0,5 Df : R

Klesající funkce fci f nazýváme klesající právě když pro každé dvě hodnoty x₁ , x₂ z jejího definičního oboru platí: jestliže x₁ < x₂ , pak f(x₁ ) > f(x₂ ).

Klesající fci poznáme podle koeficientu : Př.: Do jednoho grafu sestroj fci : y = -3x g = -0,2x – 0,5

Konstantní funkce fce jejíž graf je rovnoběžný s osou x poznáme ji podle koeficientu: a = 0

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Kotrch.