ATMOSFÉRA ZEMĚ Robert Řehák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Geologický průvodce po Marsu
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Doporučená literatura
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Atmosféra Země Název školy
Planety zemského typu (terestrické – kamenné)
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
POČASÍ.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Globální cirkulace atmosféry
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Co je fyzická geografie?
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
ATMOSFÉRA.
Atmosféra – vzdušný obal Země
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
ATMOSFÉRA Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Adéla Hegarová.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaAtmosféra.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Atmosféra Země.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
ATMOSFÉRA.
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

ATMOSFÉRA ZEMĚ Robert Řehák Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Atmosféra Země hmotnost = 0,000001 hmotnosti planety (76 % dusík, 23 % kyslík, 1 % vzácné plyny – argon, hélium, neon, krypton, xenon a další plyny jako např. oxid uhličitý, metan, vodík, oxid dusný, oxid siřičitý, ozon, vodní páry apod.) zadržuje nebezpečné druhy záření zabraňuje vzniku velkých tepelných rozdílů široké spektrum jevů vertikální dělení Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vertikální dělení atmosféry TROPOSFÉRA nejspodnější část atmosféry, průměrně sahající do výšky kolem 11 km (rovník 16 – 18 km, póly 7 – 9 km) ve středních zem.šířkách se průměrná výška mění dle ročního období a dle počasí (v zimě a v tlakových nížích – cyklonách je níže než v létě a anticyklonách) v této vrstvě se odehrává počasí a většina meteorologických jevů, vznikají zde mlhy, oblačnost s bouřkovou činností a srážkami, úbytek teploty o 0,65 °C na 100 m, izotermie, inverze rychlost proudění obvykle roste s výškou, maximum v blízkosti TROPOPAUZY (jet stream) ¾ hmotnosti celé atmosféry, je zde obsažena prakticky veškerá vlhkost Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Některé jevy v TROPOSFÉŘE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vertikální dělení atmosféry 2. STRATOSFÉRA část atmosféry ve výšce od cca 11 km do 50 km charakteristické je převážné horizontální proudění (rychlost větru s výškou nejprve klesá a od výšky 25 km opět stoupá) ve spodní části až do výšek 20 – 25 km se teplota nemění (izotermie),dále roste (inverze) vzestup teploty s výškou způsoben přítomností koncentrovaného OZÓNU (pohlcuje sluneční UV záření a silně se zahřívá) tato vrstva se někdy nazývá ozonosféra ve výškách kolem 25 km pozorujeme „perleťová oblaka“ , složená z ledových krystalků Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vertikální dělení atmosféry 3. MEZOSFÉRA část atmosféry ležící od 50 km do 80 km teplota s výškou stále klesá, dosahuje hodnot od -50 °C až do -90 ° značně proměnlivé proudění v oblasti horní hranice této vrstvy (mezopauza) je někdy možné v létě pozorovat noční světélkující nebo stříbřitá oblaka s velmi jemnou strukturou (předpokládá se, že jsou tvořeny kondenzací vodní páry) – objevují se většinou za letních nocí nad severním horizontem rychlostí cca 40 – 50 km/h západním směrem Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vertikální dělení atmosféry 4. TERMOSFÉRA část atmosféry, jejíž spodní hranice začíná 80 – 90 km nad zemským povrchem a sahá až do výšek 600 km – 700 km do výšek od 200 km do 300 km nad zem.povrchem je typický výrazný nepřetržitý vzrůst teplot (až do hodnot nad 1 000 °C) vysoký stupeň zředění vzduchu – teplota se neměří klasickými metodami, ale určuje se na základě kinetické energie pohybu jednotlivých molekul tato vrstva obsahuje vysoké množství elektricky nabitých částic – iontů (proto je tato vrstva také někdy nazývána ionosféra) a vyznačuje se tedy značnou elektrickou vodivostí výskyt polárních září a optických úkazů při vlétnutí meteoritů do zemské atmosféry Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vertikální dělení atmosféry 5. EXOSFÉRA vnější vrstva atmosféry naší planety spodní hranice od 500 km do 700 km nad zemským povrchem hustota v této vrstvě je již téměř neměřitelná lehčí plynné částice se pohybují velkými rychlostmi (nad 11 km/s), proto ty, které překonají gravitaci, odlétají do vesmírného prostoru atmosféra Země tak plynule přechází do meziplanetárního prostoru Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE: ÚVODNÍ SNÍMEK: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aurora_Australis_From_ISS.JPG Volně šiřitelné Snímek č.2 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth_%26_Mir_(STS-71).jpg Snímek č.3 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edge_of_Space.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atmo_camadas.svg Snímek č. 5 - Blesky http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lightning_14.07.2009_20-42-33.JPG Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Duha Vlastní archiv autora Červánky Snímek č.6 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iss016e027426.jpg Snímek č.10 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polarlicht_2.jpg Snímek č.12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.