Lineární funkce Mo no tón nost. Rozhodujeme o monotónnosti funkce, to znamená, zda je lineární funkce rostoucí, klesající nebo konstantní… 1)z hodnot.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Lineární funkce - příklady
Funkce.
Rostoucí, klesající, konstantní
Lineární funkce a její vlastnosti
Pojem funkce Lineární funkce Kvadratické funkce
Cyklista projížděl při závodě trať dlouhou 210 km rychlostí 35 km za hodinu. Napište rovnici funkce vyjadřující závislost vzdálenosti s od cíle na čase.
Základy infinitezimálního počtu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
KVADRATICKÁ FUNKCE.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují funkce. Speciální vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A13 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
F U N K C E.
AnotacePrezentace, která se zabývá lineární funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci poznají lineární funkci. Speciální vzdělávací.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_89.
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
Návod Pro ovládání prezentace používejte pouze označena tlačítka. Jinak opakování ztrácí evaluační smysl. Otázky jsou označeny otazníkem. Při odpovědi.
Rostoucí , klesající a konstantní fce
LINEÁRNÍ FUNKCE.
Lineární lomená funkce
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Elektronická učebnice - II
Funkce a jejich vlastnosti
2. M Definiční obor, obor funkce. Vrchol paraboly: V=[1;-4]  Minimum funkce (nejnižší bod)  Mění se průběh funkce V=[1;-4]  Minimum funkce (nejnižší.
 y = ax + b a, b … koeficienty – reálná čísla a nesmí být rovno 0 byla by to konstantní funkce  Grafem každé lineární funkce je přímka.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_SU_3_03.
RISKUJ Lineární rovnice Určete rovnici přímé úměrnosti, jestliže její graf prochází bodem D[1/2; 3] Ř ešení: y = ax 3 = ½.a /.2 6 = a a.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Funkce Lineární funkce
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
S omezeným definičním oborem
Obecná rovnice přímky v rovině
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A11 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
FUNKCE TANGENS A KOTANGENS. Definice funkcí tangens a kotangens Funkce tangens a kotangens 2 Funkcí tangens nazýváme funkci, která je dána rovnicí Funkcí.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce a jejich vlastnosti
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
Funkce Lineární funkce
Graf a vlastnosti funkce
Rostoucí, klesající, konstantní
Rostoucí, klesající, konstantní
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Funkce Lineární funkce
8. Vlastnosti funkcí – monotónnost funkce
Lineárna funkcia a jej vlastnosti
LINEÁRNÍ FUNKCE II. Prvních pět úloh zpracovány v programu GeoGebra:
Lineární funkce a její vlastnosti
Funkce a jejich vlastnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Lineární funkce 2 šestiminutovka
Lineární funkce 3 desetiminutovka
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Kvadratická funkce Matematika – 9.ročník VY_32_INOVACE_
Transkript prezentace:

Lineární funkce Mo no tón nost

Rozhodujeme o monotónnosti funkce, to znamená, zda je lineární funkce rostoucí, klesající nebo konstantní… 1)z hodnot (z uspořádaných dvojic, tabulky) 2) z grafu 3) z rovnice (z předpisu funkce)

1)Z hodnot x012 y-214 x 012 y -5-8 x 1 < x 2 y 1 < y 2 x 1 < x 2 y 1 > y 2 Funkce je rostoucí, právě když pro každé dvě hodnoty x 1, x 2 z jejího definičního oboru platí: jestliže x 1 < x 2, pak y 1 < y 2. Funkce je klesající, právě když pro každé dvě hodnoty x 1, x 2 z jejího definičního oboru platí: jestliže x 1 < x 2, pak y 1 > y 2.

2) Z grafu: x y f2f2 f1f1 Při pohledu na graf zleva doprava: graf funkce f 1 (přímka) stoupá – funkce je rostoucí graf funkce f 2 (přímka) klesá – funkce je klesající

3) z rovnice Lineární funkce y = ax + b je rostoucí, jestliže a > 0. Lineární funkce y = ax + b je klesající, jestliže a < 0. Příklady rostoucí funkce: y = x – 4; y = 0,3x + 0,1; y = 1,4x – 5; Příklady klesající funkce: y = – 2x – 5; y = – x + 1; y = – 0,4x – 5;

x2 y44 Lineární funkci y = ax + b, kde a = 0, nazýváme konstantní funkce. Jejím grafem je vždy přímka rovnoběžná s osou x, která prochází bodem [0, b]. Např.: y = – x y y = – 4 y = 2 x-34 y22 y = 2

Příklady: 1)Rozhodni, zda je funkce rostoucí, klesající či konstantní: a) f: y = 0,5x – 1,2 b) g: y = - 2x – 4 c) h: y = - 5,7 d) e) x- 214 y- 517 x- 101 y30- 3 rostoucí klesající konstantní rostoucí klesající

f) h) i) x y- 1,5 konstantní klesajícírostoucí