Návod Pro ovládání prezentace používejte pouze označena tlačítka. Jinak opakování ztrácí evaluační smysl. Otázky jsou označeny otazníkem. Při odpovědi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Lineární funkce - příklady
Funkce.
Mgr. Vladimír Wasyliw - s využitím práce Mgr. Petra Šímy – SŠS Jihlava
Lineární funkce a její vlastnosti
Pojem funkce Lineární funkce Kvadratické funkce
Cyklista projížděl při závodě trať dlouhou 210 km rychlostí 35 km za hodinu. Napište rovnici funkce vyjadřující závislost vzdálenosti s od cíle na čase.
Základy infinitezimálního počtu
Analytická geometrie II.
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 11 Kvadratická funkce 3.
Funkce.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují funkce. Speciální vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A13 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_04_09 Zpracovala:RNDr. Lucie Cabicarová.
MATEMATIKA I.
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_89.
Průsečík grafu s osou x a y
Lineární funkce Zdeňka Hudcová Přehled učiva ÚvodÚvod Definice a=b=0 a=0 b=0 Vyšetření monotonie Průsečík s y Úkol 1 Úkol 2Definice a=b=0a=0 b=0Vyšetření.
Lineární funkce Zdeňka Hudcová Přehled pro žáky se SPU doc pdf ÚvodÚvod Definice a=b=0 a=0 b=0 Vyšetření monotonie Průsečík s y Úkol 1 Úkol 2Definice a=b=0a=0.
Funkce Základní pojmy. Funkce - Základní pojmy Základní pojmy Funkce  Funkce je pravidlo, které každému reálnému číslu z určité podmnožiny množiny 
Lineární funkce Mo no tón nost. Rozhodujeme o monotónnosti funkce, to znamená, zda je lineární funkce rostoucí, klesající nebo konstantní… 1)z hodnot.
Rostoucí , klesající a konstantní fce
LINEÁRNÍ FUNKCE.
Lineární lomená funkce
Funkce lineární kvadratická nepřímá úměrnost exponenciální
Elektronická učebnice - II
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
MIROSLAV KUČERA Úvodní informace Matematika B 2
RISKUJ Lineární rovnice Určete rovnici přímé úměrnosti, jestliže její graf prochází bodem D[1/2; 3] Ř ešení: y = ax 3 = ½.a /.2 6 = a a.
Graf nepřímé úměrnosti
Funkce Lineární funkce
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
S omezeným definičním oborem
Obecná rovnice přímky v rovině
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí: Funkce - lineární Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A11 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Funkce, funkční závislosti Lineární funkce. Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních.
Graf nepřímé úměrnosti
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
Funkce Lineární funkce
Graf a vlastnosti funkce
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Funkce Lineární funkce
Lineárna funkcia a jej vlastnosti
VY_12_INOVACE_Pel_III_10 Funkce – průsečíky s osami
V soustavě souřadnic zobrazíme bod A.
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
LINEÁRNÍ FUNKCE II. Prvních pět úloh zpracovány v programu GeoGebra:
Matematika Funkce - opakování
Lineární funkce a její vlastnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Lineární funkce 2 šestiminutovka
Lineární funkce 3 desetiminutovka
Transkript prezentace:

Návod Pro ovládání prezentace používejte pouze označena tlačítka. Jinak opakování ztrácí evaluační smysl. Otázky jsou označeny otazníkem. Při odpovědi ano (vím) přejdete k další otázce. Při odpovědi ne si otevřete odpověď na položenou otázku a tlačítkem zpět se vrátíte k zadané otázce. Teď už odpověď musí znít ano (vím). Kontrolní otázky obsahují nabídku odpovědí ano (A) nebo ne (N). Pokud nevíte, proč je vaše odpověď nesprávná, zeptejte se vyučujícího.

? Víte, co je to lineární funkce ? Víte, jaký je definiční obor lineární funkce ? Víte, jaký je obor hodnot lineární funkce ? ano ne

! Co je to lineární funkce ? Jaké jsou její obory ? Je to funkce daná rovnicí: y = ax + b, kde a,b  R Definiční obor lineární funkce je R Obor hodnot lineární funkce je R U zvláštních případů mohou být obory podmnožinami R zpět

? Víte, co je grafem lineární funkce ? vím nevím ? Co je grafem přímé úměrnosti ? ? Co je grafem konstantní funkce ? ? Co je grafem lineární funkce, jejímž definičním oborem je jednostranně omezený interval ? ? Co je grafem lineární funkce, jejímž grafem je oboustranně omezený interval ? ? Co je obecně grafem lineární funkce ?

! Co je grafem lineární funkce ? Grafem lineární funkce je přímka nerovnoběžná s osou y Speciální případy :  Grafem přímé úměrnosti je přímka procházející počátkem souřadnicové soustavy  Grafem konstantní funkce je přímka rovnoběžná s osou x  Jestliže definičním oborem lineární funkce je podmnožina množiny R, pak grafem je část přímky (polopřímka nebo úsečka) zpět

? Víte, že rovnice lineární funkce je y = ax + b. Víte, jak ovlivní změna čísla a vlastnosti a graf funkce ? neano

! Víte, že rovnice lineární funkce je y = ax + b. Víte, jak ovlivní změna čísla a vlastnosti a graf funkce ? Pro a > 0 je funkce rostoucí, pro a < 0 je funkce klesající, pro a = 0 je funkce konstantní (ani rostoucí ani klesající) Číslo a je směrnice grafu funkce, tzn. a = tg , kde  je úhel, který svírá graf funkce s kladným směrem osy x Změna čísla a mění velikost úhlu  Uvědomte si, co znamená růst čísla a v záporných hodnotách zpět y x a < 0 y x a > 0 y x a = 0

? Víte, že rovnice lineární funkce je y = ax + b. Víte, jak ovlivní změna čísla b vlastnosti a graf funkce ? ano ne

! Víte, že rovnice lineární funkce je y = ax + b. Víte, jak ovlivní změna čísla b vlastnosti a graf funkce ? Číslo b je průsečíkem grafu funkce s osou y Pro b = 0 je funkce přímou úměrností, její graf prochází počátkem souřadnicové soustavy zpět x y b > 0 x y b < 0 x y b = 0

☺ KONTROLNÍ OTÁZKY  1.Rozhodněte, zda uvedené zápisy jsou rovnicemi lineární funkce: a) y = -2x + 1 A N b) 2x = 0 A N c) y = x, x  (-3,1) A N d) y = 3, x  (5,∞) A NANAN AN AN 2.Je dána lineární funkce f: y = – 3x – 2, x  ( – 4, 3)a) je grafem f přímka ? A N b) protíná graf f osu y v bodě [ –2, 0] ? A N c) je f rostoucí ? A N d) je [ –1, 1 ] prvkem f ? A N e) je [ 4, –14 ] prvkem f ? A N f) je oborem hodnot f interval (–11, 10 ) ? A N g) je f přímá úměrnost ? A NANANANANANANAN 3.Přímka, která je grafem lineární funkce f protíná osu x v bodě [2, 0 ] a osu y v bodě [ 0, – 1 ]. a) je D(f) = H(f) = R ? A Nb) je funkční rovnice y = 0,5 x – 1 ? A N c) je f klesající ? A Nd) je grafem f úsečka ? A NANANANAN 4.Grafem lin. funkce f je úsečka s krajními body K [-2,5] a L [3,-5], přičemž oba body patří grafu f. a) je H(f) = ( -5, 5) ? A N b) je f klesající ? A N c) je f(1) = -1 ? A N d) je f( - 3) = 7 ? A N e) je D(f) =  -2, 3  A N d) je-li f(x) = -3, je x = 2 ? A N ______________________________________________________________________________________ANANANANANAN ☺ Celkem jste odpovídali na 21 otázek. Pokud Vaše úspěšnost byla alespoň 19, pak jste látku zvládli výborně.  Pokud Vaše úspěšnost byla 5 a méně, pak jste látku nezvládli vůbec, doučte se ! ! Pokud Vaše úspěšnost byla mezi 18 a 6, pak jste látku zvládli nepříliš dobře a je pouze ve Vašem zájmu, aby Vaše znalosti lineární funkce byly doplněny. další

Vaše odpověď je správná ☺ zpět

 Vaše odpověď není správná zpět