Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Naučil jsem se....
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Citáty O LÁSCE.
Hodnotová orientace svobodné generace
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
ROVERING co nabízí a přináší
Vymezení a funkce volného času
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
A … jdeme na to - klikni si Poloautomatické střídání stránek s hudbou a poučením :
Nedostatek času pro nás důchodce by již neměl existovat. ČAS důchodců.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
. I Moudra v zapadu slunce.
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Myšlenkové základy skautingu
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Hodnota a význam dobrovolnictví Třetí odborné setkání k tématu uznávání neformálního vzdělávání Praha, Evropský dům,
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Přijď království tvé… Kam?. Mnoho knih na téma manželství, výchova dětí Nakládání s majetkem je „Časovaná bomba“ v církvi i ve společnosti.
Jessica COX.
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Podnikatelský nápad Nejlepším a nejpříjemnějším způsobem, jak vytvořit úžasný produkt či službu, je udělat něco, co chceš sám používat.
1. Vzácný dar svůj, živou víru, | Pane můj, mi zachovej, | na plnou ji uveď míru, | čeho třeba ještě dej! | Co jsem bez tvé víry v tebe? | Nad propastí.
1. Někdo mě vede za ruku, | když bojím se jít tmou
Chyby při vnímání druhých lidí
Na zemi už se zrychluje čas, kolik roků, dní, hodin čeká tu nás,
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
1 Proč potřebujeme systém managementu ? Cesta k dosažení harmonického a úspěšného života. Modul 1 Ing. Miroslav Weber.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Příprava k přijetí svátosti biřmování
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Proč milovat důchod Poloautomatické střídání stránek s hudbou
Máš dost síly plavat proti proudu?
Čím chci být až vyrostu? Dominik Werdich.
. I Moudra v zapadu slunce.
Naučil jsem se....
Vymezení a funkce volného času
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
JSEM MEZI 7 % Regina Brett, novinářka z clevelandského deníku The Plain Dealer, spisovatelka a držitelka Pulitzerovy ceny za léta 2008 a 2009, napsala.
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
. I Moudra v zapadu slunce.
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Transkript prezentace:

Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Kdo je animátor seniorů? Pomocník na cestě, ať už je sám: juniorem osobou středního věku nebo seniorem.

Co potřebuje animátor Vnímat druhé Mít nápady Nepolarizovat Ustupovat do pozadí Posilovat slabé Dávat hranice silným Modlit se za to, co dělá

Co animátor nemá být Šéf-diktátor. Jediný aktivní v celé skupině. Nástroj v ruce frakce či jedince. Ten, který všechno udělá. Profesionální opatrovatel a bavič. Člověk, který lituje, že se obětuje. Oběť vlastní touhy po seberealizaci.

Jak se stát animátorem? Spontánně, neoficiálně, ale se souhlasem ostatních. Prosbou členů skupiny. Volbou členů skupiny. Profesionálně - past. asistent/ka. „Nařízením shora“. ???????

Některá specifika seniorů Mají za sebou a s sebou svůj život, plný událostí a zážitků. Mohou fyzicky mnohé, ale ne všechno Mnozí mají touhu dál poznávat. Velké rozdíly v tom, kolik má kdo volného času (nedostatek – přebytek).

Seniorská specifika m-p-b Minulost – je v myšlení seniorů nejrozměrnější a sdělitelná nejlépe vrstevníkům. Přítomnost – často neatraktivní, obtížná. Budoucnost – někdy obávaná, většinou nevyhlížená.

Role minulosti Zásobárna vzpomínek: + Někdy prostor strašáků: - To, co se nevrátí, ale vzpomínkou lze zpřítomnit:+ Měřítko dneška: - Zdroj sebevědomí v nemohoucnosti:+ (Někdy) pramen optimismu: + i -

Velký úkol –zpracovávání minulosti Zhodnocení života Přijetí ztrát Smíření s nerealizovaným Zpracování negativ Smíření – odpuštění Pro některé – nalezení milosrdného Boha

Přítomnost: Nesrozumitelná a cizí? Plná nových věcí? Skutečnost, která je ve stálém dialogu s minulostí To jediné, co máme teď k plnému prožívání Výzva k dalšímu poznávání a činnosti

Budoucnost: Nezajímavá? Obávaná? Nejistá? Většinou zásadní rozdíl v tom, ja jí vidí seniorská a jak mladá generace.

Pohled víry: Budoucnost není v mnohém zajistilelná našimi silami, ale je Boží. Je stále možnou cestou k Bohu. Je proto šancí k naplnění, i když v ní bude přibývat ztrát.

Animátor seniorů Nemusí vše umět ani vše zajistit. Měl by ale vědět o širokém spektru situací - potřeb - možností – „svých“ seniorů. Má mít starost o soudržnost skupiny a její další život. Neměl by udržovat skupinu za každou cenu, nemá-li soudržnost sama.

Šance seniora – úkol pro animátory: Pomáhat k využití všeho dobrého z minulosti – v reálu i ve vzpomínkách. Pomáhat k plodnému prožívání přítomnosti úměrně k silám a možnostem. Pomáhat k důvěryplné cestě do budoucnosti a to znamená také ke smrti.

To vše s Bohem a s lidmi kolem nás

Děkuji vám za pozornost