Vitamíny rozpustné v tucích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
Vitamíny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné v tucích
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Vitaminy rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Vitaminy rozpustné v tucích
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Specifické deficience
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
Martina Daňková Martina Gregorová. VITAMINY- organické látky, které je náš organismus schopen syntetizovat pouze ve velmi omezené míře Nejsou zdrojem.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Vitamin D Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Funkce: výchozí látka pro syntézu kalcitriolu, hormonu,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Vitaminy rozpustné v tucích
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Vitamíny.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitaminy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamín látky, které v organismu urychlují biochemické reakce většinu vitamínů si organismus sám nedokáže vyrobit Vitamíny rozpustné v tucích = lipofilní A, D, E, K

Vitamín A (axeroftol) Formy A1 (retinol) a A2 (3-dehydroretinol) Nedostatek způsobuje šeroslepost, dechové obtíže Přebytek způsobuje osteoporózu, v těhotenství může poškodit plod (poškození nervového systému) DDD je asi 750 μg/den Provitamín A – např. Beta karoten, nehrozí nebezpečí předávkování Zdroje A: Rybí tuk, játra, máslo, vaječný žloutek Mrkev, meruňky, broskve, špenát …

Vitamín D (kalciferol) Formy D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol) Nedostatek způsobuje změknutí kostí, vypadávání zubů, nervové poruchy Přebytek vede ke hyperkalcémii DDD je do 10 μg/den Zdroje D: Dostatek slunečního záření na pokožku (až 80% denní potřeby) Rybí tuk, vaječný žloutek, mléko

Vitamín E (Tokoferol) Nedostatek se projevuje zkrácením životnosti červených krvinek, poruchami svalů, neplodností a snížení imunity Dlouhodobý přebytek zhoršuje vstřebávání vitamínu K, náhlá vysoká dávka může způsobit průjem a nevolnost DDD je asi do 10 mg/den Zdroje: Naklíčená semena, máslo, mléko, burské oříšky, sója a salát

Vitamín K (Fylochinon) Formy K1 (fylochinon), K2 (farnichinon) a K3 (menedion) Nedostatek způsobuje nízkou srážlivost krve Přebytek může být nebezpečný při současném užívání antikoagulačních přípravků DDD je pro dospělé asi 0,5 mg/den, údaje se různí Zdroje K: Aktivita střevních bakterií Játra, rostlinné oleje, kapusta, brokolice

Děkuji za pozornost