Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamín látky, které v organismu urychlují biochemické reakce většinu vitamínů si organismus sám nedokáže vyrobit Vitamíny rozpustné v tucích = lipofilní A, D, E, K
Vitamín A (axeroftol) Formy A1 (retinol) a A2 (3-dehydroretinol) Nedostatek způsobuje šeroslepost, dechové obtíže Přebytek způsobuje osteoporózu, v těhotenství může poškodit plod (poškození nervového systému) DDD je asi 750 μg/den Provitamín A – např. Beta karoten, nehrozí nebezpečí předávkování Zdroje A: Rybí tuk, játra, máslo, vaječný žloutek Mrkev, meruňky, broskve, špenát …
Vitamín D (kalciferol) Formy D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol) Nedostatek způsobuje změknutí kostí, vypadávání zubů, nervové poruchy Přebytek vede ke hyperkalcémii DDD je do 10 μg/den Zdroje D: Dostatek slunečního záření na pokožku (až 80% denní potřeby) Rybí tuk, vaječný žloutek, mléko
Vitamín E (Tokoferol) Nedostatek se projevuje zkrácením životnosti červených krvinek, poruchami svalů, neplodností a snížení imunity Dlouhodobý přebytek zhoršuje vstřebávání vitamínu K, náhlá vysoká dávka může způsobit průjem a nevolnost DDD je asi do 10 mg/den Zdroje: Naklíčená semena, máslo, mléko, burské oříšky, sója a salát
Vitamín K (Fylochinon) Formy K1 (fylochinon), K2 (farnichinon) a K3 (menedion) Nedostatek způsobuje nízkou srážlivost krve Přebytek může být nebezpečný při současném užívání antikoagulačních přípravků DDD je pro dospělé asi 0,5 mg/den, údaje se různí Zdroje K: Aktivita střevních bakterií Játra, rostlinné oleje, kapusta, brokolice
Děkuji za pozornost